Både det amerikanske og det europeiske transportarbeiderforbundet advarer USA om et mulig hull i Norwegians sikkerhetsklarering av kabinpersonale. Propaganda, svarer flyselskapet.

I et felles brev til Obama-administrasjonen viser fagforeningene til terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Angrepene førte til nye og mer omfattende sikkerhetstiltak rettet mot flybransjen, blant annet et krav om utvidet bakgrunnssjekk av alt mannskap.

Alvorlig bekymret

Transportarbeiderforbundene på begge sider av Atlanteren hevder at det ikke kan dokumenteres at Norwegians asiatiske kabinpersonale har gått gjennom den samme utvidede bakgrunnssjekken som amerikansk og europeisk flypersonell er pålagt.

I et brev til den amerikanske samferdselsministeren Anthony Foxx heter det blant annet at «alvoret knyttet til denne bekymringen kan ikke uttrykkes tydelig nok».

Fagforeningene viser til at Norwegians asiatiske personale er leid inn fra et bemanningsselskap i Bangkok.

– Løgn og rasisme

Norwegian karakteriserer anklagene om manglende kontroll som propaganda.

– Det er ikke første gang fagforeninger og konkurrenter fremsetter løgner mot oss, men det blir ikke mer sant av den grunn. De ønsker ikke konkurranse over Atlanteren, sier Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB.

Han sier det er rasisme å hevde at asiater er mindre opptatt av sikkerhet eller er dårligere personale.

– Når man går tom for andre argumenter, så spiller man ut sikkerhetskortet. Vi forholder oss til de samme sikkerhetsreglene som alle andre europeiske flyselskaper. Sikkerheten er vår fremste prioritet, sier Sandaker-Nielsen.

Samme sjekking

Han sier følgende om kabinpersonalet som har base i Asia og som også flyr på Norwegians USA-ruter:

– Ulike lands myndigheter kan ha forskjellige prosedyrer for sjekk av bakgrunn. Alle våre medarbeidere tilfredsstiller luftfartsmyndighetenes krav til sikkerhetsklarering.

De to store transportarbeiderforbundene retter også kritikk mot det de mener er en forretningsmodell som undergraver prinsippet om rettferdig konkurranse og som undergraver faglige rettigheter for de ansatte. NTB har en kopi av brevet.

Der beskyldes Norwegian videre for å drive med sosial dumping.

Vurderer lisens

Sandaker-Nielsen avviser også påstandene om sosial dumping og urettferdig konkurranse. Selskapets argument overfor myndighetene er at Norwegian skaper jobber i USA, både innen flybransjen og i turistnæringen. Samt at alle som jobber i selskapet har konkurransedyktige lønns- og avtalevilkår, noe som underbygges av at Norwegian også rekrutterer fra andre store selskaper.

Norwegian har registrert Dreamliner-flyene i Irland for å kunne fly med asiatisk personell på langdistanserutene. Selskapet har fått midlertidig dispensasjon fra Luftfartstilsynet for kravet om å registrere flyene i Norge.

Amerikanske myndigheter vurderer i disse dager om Norwegian skal få såkalte trafikkrettigheter i USA.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Mobiliserer mot Kjos dnPlus

 
- Bjørn Kjos er en sirkusartist
 

Toppmøte om Norwegian