I helger og ferier er den gjerne en lang, lat og hyggelig affære. I hverdagen derimot er frokosten oftere en hektisk hinderløype, enn et romantisk ritual. Uansett om du er enig i at frokosten er dagens viktigste måltid eller ei, vet vi alle at helten ikke duger uten mat. Og det trenger ikke være vanskelig, sånn først på dagen.

Noen er mer duggfriske enn andre, en tidlig morgen på Mieles testkjøkken. Mesterkokk Trond Moi skal, sammen med gjestekokk Gitte Witt, snart sørge for at morgenstundens munn fylles med «gull». Med noen enkle forberedelser kan nemlig frokosten nærmest lage seg selv.

Overnattet havregrøt

Den tradisjonelle, urnorske havregrøten skal komme til sin rett. Ved å legge havregrynene i vann kvelden i forveien trekker de til seg fuktighet og blir både mykere og mer næringsrike. På morgenkvisten vil det vanlige være å koke grynene noen minutter før servering, men her har Trond Moi en langt mer behagelig løsning: En blanding av havregryn og vann settes i ovnen kvelden i forveien, og Mieles smarte kombidamp- og dampovner kan enkelt programmeres til å koke grøten ferdig til et gitt klokkeslett morgenen etter. Ovnen settes til 100 grader i 10 minutter og vips så er formen med de bløtgjorte havregrynene klare når du måtte ønske det. Husk å legge over plastfolie, og la denne være på i ovnen.

Foto:

— Mange pleier å koke havregrøt i melk, men når man lager grøt over natten bør man ikke bløtlegge havregrynene i melk. Den kan jo finne på å bli sur hvis den står natten over. Bland heller inn melken etter at grynene er kokt, så slipper du frokost med sur melk. Det er jo sjelden en god start på dagen, sier Trond Moi.

En god start er det derimot når du serverer havregrøt med kanelgranola, eplebiter og friske bær. Bruk heller honning enn sukker til søtning, så oppleves det litt sunnere.

 

Til havregrøten trenger du:

200 g store, økologiske havregryn. (De små, lettkokte vil gå helt i oppløsning ved bløtlegging)
6 dl vann
¼ ts maldonsalt
1-2 dl melk

— Hvis du serverer grøten i en stor bolle, eller rett fra kokeformen, blir det mer sosialt, tipser Trond.

Foto:
 

Dagens hyggeligste måltid

Det sosiale rundt frokostbordet er hyggelig i helgene, og kanskje til og med viktig i travle familiers hverdag. Med besøk på Mieles kjøkken får også våre frokostretter en ekstra trivelig ramme. Skuespiller og blogger Gitte Witt er invitert til å dele en av sine favorittfrokoster.

Mesterkokken og bloggeren finner raskt tonen rundt frokostbordet. Begge er enige om at mat smaker best med champagne, og ingen av dem liker å lage mat etter oppskrift. Eller tvangstrøye som Trond Moi kaller det.

— Jeg blir liksom så stresset av at mat må lages etter oppskrift. Det er bedre å prøve seg frem, vite litt om hvilke smaker som passer sammen, og komponere en rett utfra en idé, sier Gitte Witt.

Sammen med kjæresten Filip driver hun matbloggen 52moreyears.com. I dag bidrar hun med et «bohemsk touch» til frokosten.

 

French Toast til Travolta?

Gitte vokste opp med forfatterfar og regissørmor, og tilbrakte ett år av sin oppvekst i California. French Toast er en vanlig amerikansk frokostrett, noe det naturlig nok ble spist mye av da de var der. Riktignok er denne versjonen laget med en vri.

— Han som laget denne retten til oss var kokk og en venn av familien. Det var faktisk han som laget maten til John Travoltas bryllup, sier Gitte Witt med et smil.

Ut fra denne digresjonen mener vi det sannsynliggjort at John Travolta har spist den samme frokosten. Dermed gleder vi oss til stjernefrokost!

Gitte begynner med å blande egg og melk i en bolle. Til vanlig French Toast er det gjerne sukker i blandingen, men det skal ikke med her. Så skal brødskiver dyppes i blandingen og stekes i panne, med smør, til de blir gylne. Bre et generøst lag med yoghurt naturell på de stekte skivene og legg på skivete epler og bananer. I mangel på rørte bringebær fra hagen til Gittes mor, bruker du egne bringebær eller bringebærsyltetøy. Topp gjerne det hele med hakkede, ristede mandler. Hvis du ønsker en litt søtere variant kan du ha over litt lønnesirup, men for vår del gav bærene sødme nok.

Foto:

Hvis det er noen som setter pris på å få servert mat, må det være kokker. Trond Moi er så ivrig etter å smake på Gittes Travolta-Toast at de nesten forsvinner før vi rekker å ta bilder.

— Dette er juicy og godt. Jeg savner absolutt ikke sukkeret fra vanlig French Toast. Akkurat passe syrlig og søtt. Kjempegodt, smiler Trond Moi med yoghurt i munnviken.

Til Gittes French Toast trenger du:

Brød (Bruk gjerne gammelt, tørt brød)
2 stk egg
1 skvett melk
1 banan
1 eple
Bringebærsyltetøy (Helst fra Karin Julsruds hage, men det går fint med syltetøy annensteds fra.)
Lønnesirup
Smør til steking
Ristede mandler

Programmerbar frokostluksus

Uansett hvordan du vrir eller vender på det er brødmat en viktig del av den norske frokosten. Utfordringen med brød er jo ofte at det fort blir tørt og kjedelig, men med Mieles smarte steke- og kombidampovner åpner muligheten seg for litt hverdagsluksus. Det skal ikke mer til enn noen nystekte rundstykker til frokost. Oppskriften, og fremgangsmåten er enkel.

Foto:

For å lage grove frokostrundstykker med solsikkekjerner trenger du:

200 g hvetemel
400 g blanding av valgfrie grove meltyper
2 ss quinoafrø
1 pk tørrgjær
1 ts maldonsalt
1 ss olivenolje
4 dl iskaldt vann
100 g solsikkekjerner
1 ss flytende honning

Bland alle ingrediensene, bortsett fra solsikkekjernene og honningen, sammen til en god, smidig deig. Del deigen opp i rundstykkestørrelser, rull ut, og plasser dem på et smurt brett. Bland sammen en del honning og en del vann og pensle rundstykkene med blandingen. Strø på solsikkekjernene.

Sett deigen som beskrevet ovenfor kvelden før du skal ha rundstykkene klare. I og med at vi bruker kald væske i oppskriften trenger gjæren lang tid på å formere seg. Sett emnene inn i kald ovn og still den inn på 18 minutter på 200 grader. Med programmeringsmuligheten i Mieles steke- og kombidampovner velger du enkelt at rundstykkene skal være klare noen minutter etter at vekkerklokka ringer. Frokostluksus!

— Hvor fantastisk er det ikke å våkne til lukten av nybakte rundstykker, triumferer Trond Moi. Det ser ut til at Gitte og kjæresten Filip plutselig føler behov for å oppgradere kjøkkenutstyret... God morgen!

 

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av .