Norsk seier i kokke-OL

Statoil-kokken Charles Tjessem fra Sandnes gikk til topps i Bocuse d’Or 20003. Dette er kokkenes OL og konkurransen var beinhard.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Frankrike og Norge topper nå statistikken over beste nasjoner i kokke-OL. Reglene om at siste vinners land ikke kan delta er nå opphevet. Det var derfor bare andre gang Norge og Frankrike møttes. Den franske koken ble nummer to, bare et fattig poeng bak Norge. Det er skikkelig nederlag i Frankrike hvor det ventes av alle at den franske deltageren skal vinne.

På tredje plass fulgte Tyskland, to fattige poeng bak Frankrike.

Sterk norsk innsats
Norge har to vinnere fra før. I 1999 gikk Terje Ness til topps, også han foran en franskmann. Han bestyrer i dag topprestauranten Oro i Oslo. I 1997 fikk Odd Ivar Solvold bronsje. Han driver nå en av landets beste restauranter i Sandefjord. I 1995 var det ingen norske deltagere. I 1993 tok Bent Stiansen gull. Han driver i dag Statholdergaarden i Oslo. I 1991 fikk Lars Erik Underthun sølv. Han driver i dag Feinschmecker i Oslo.

Oljekokk
Charles Tjessem er til daglig ansvarlig for Statoils kantiner på Forus i Stavanger. Han er kaptein på kokkelandslaget og har vært med der siden 1996. Han har også ledet Gastronomisk Institutt i Stavanger, og ble årets kokk i 2002.
Tjessem er bare 31 år gammel. Han arbeidet med hovedingrediensene indrefilet av storfe, oksehaler og norsk fjordørret, i tillegg til fritt valgt garnityr.

Utfordring
– Indrefilet av storfe er en takknemlig råvare å jobbe med, ettersom dette er et veldig mørt og saftig stykke. Oksehaler er seigere og må ha lang koketid, men er samtidig blant kokkenes favorittmat. Utfordringen var å kombinere disse to råvarene, sier Tjessem til det oppdragbaserte nyhetsbyrået Newswire.

Bestemors rett
Ifølge Tjessem er kjøttretten oppkalt etter hans bestemor.
– Kjøttretten er oppkalt etter min bestemor, fordi det er hun som har mye av æren for at jeg i dag har matlaging som yrke, forteller Tjessem. Vinnerretten var en rullade av indrefilet med urter, oksehaleragu og varm oksehalegelé.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør