Det fremkommer i en ringerunde TDN Finans har foretatt blant 13 økonomer.

-Vi tror de holder renten uendret. Forholdene internasjonalt ser noe bedre ut nå, så vi tror også de vil gå tilbake på sin "easing bias", sier analysesjef Marius Lømo i Nordea Markets til TDN Finans.

Ifølge Lømo har meglerhuset et relativt optimistisk bilde av internasjonal økonomi. De tror bunnen er nådd og at veksten er på vei opp i USA, mens Europa vil følge et par kvartaler etter.

Bunn er nådd
Oppgangen ute er imidlertid ikke nok til at Lømo ser for seg noen renteøkning i løpet av året. Blant annet virker også den sterke norske kronen innstrammende på norsk økonomi. Den største risikoen er imidlertid lønnsoppgjøret til våren.

-Rentebunnen er nådd, men vi ser heller ikke for oss noen renteøkning. Vi tror på uendret rente gjennom 2002 med usikkerhet rundt lønnsoppgjøret. I våre anslag ser vi for oss en samlet lønnsvekst på 4,75 prosent med risikoen på oppsiden, sier Lømo.

Lønnsoppgjøret
De fleste økonomene trekker frem lønnsoppgjøret til våren som veldig viktig med tanke på renteutviklingen fremover. De fleste tror imidlertid lønnveksten blir for sterk til at det kan gi nye rentekutt. Fokus Bank, Terra Fonds og Pareto Securities deler imidlertid ikke dette synet.

-Vi tror at lønnsveksten blir noe lavere enn hva Norges Bank ligger inne med, sier Jullum og viser til at Norges Bank i seneste inflasjonsrapport fra oktober hadde et lønnsanslag på 5 prosent.

-Vi ligger lavt når det gjelder lønnsveksten og mener at risikoen er på nedsiden. Jeg tror ikke lønnsveksten i år blir høyere enn i fjor, sier Jullum.

Svekket krone
Han mener det heller ikke er grunn til å tro at den norske kronen skal svekke seg fremover og tror derfor at importert inflasjon ikke blir så veldig mye høyere enn hva Norges Bank la til grunn senest. Og med en lønnsvekst på 4,5 prosent mener Jullum det er rom for å kutte renten med nye 50 punkter til sommeren.

-Å gå over til nøytral bias før lønnsoppgjøret tror jeg er klokt av sentralbanken. Da har man gjort seg ferdig, og sier ganske klart at det er partene i lønnsoppgjøret som har en vesentlig innvirking på den videre rentesettingen, sier sjeføkonom Thomas Ekeli i Pareto Securities.

Han tror på et lønnsoppgjør på 4,5 prosent og at det gir rom for et rentekutt på 0,25 prosentpoeng i tredje kvartal.

-Vi tror kuttene vil komme når sentralbanken er komfortabel med lønnsoppgjøret, og jeg synes det kommer veldig godt frem i årstalen at de er veldig fokusert på dette oppgjøret. Jeg mener det ikke er noen stor fare for sterk lønnsvekst i industrien. Sentralbanksjefen sier prismålet er forenlig med en lønnsvekst på 4,5 prosent, og det tror jeg vi får i år, sier makroøkonom Jan Andreassen i Terra Fonds.

Lavere lønn
Sjeføkonom Tormod Andreassen er veldig usikker på hva Norges Bank skal gjøre, og bakgrunnen for dette er den seneste tidens styrking av kronen.

-Kronestyrking kan gi rentekutt og jeg anser det for å være 50/50 om det kommer et rentekutt eller ikke. Tidligere trodde jeg ikke på noen ny rentenedsettelse, men med den seneste tidens kronestyrkelsen mener jeg sannsynligheten har økt, sier Andreassen.

Andreassen peker på at en styrking av kronen gir grunnlag for lavere lønnstillegg fordi inflasjonstakten blir lavere. Når kronen styrkes får det også en innstrammende effekt overfor konkurranseutsatt sektor.

Ikke rentekutt
Andre økonomer tolker sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale dithen at det er mindre sannsynlig at Norges Bank igjen vil kutte renten.

-Etter å ha hørt på Gjedrem i forrige uke er vi enda sikrere på at det ikke kommer noe rentekutt denne gangen, sier makroøkonom John Eriksen i First Securities.

Ifølge Eriksen har det skjedd relativt mye siden Norges Bank satte ned renten i desember. Den gangen var det tiltagende arbeidsledighet samtidig som usikkerheten generelt var mye større enn den er i dag.

Eriksen mener også at den sterke kronen og en ytterligere styrking på sikt kan få konsekvenser for Norges Bank rentesetting.

-Norge ser ut til å bli et kronisk høyrenteland hvor det ikke ser ut til at renten vil komme under seks prosent noensinne. Det som kan endre på dette er den sterke kronen. Fortsetter kronen og styrke seg fremover kan dette
hjelpe betraktelig på rentenivået, sier Eriksen til TDN Finans.

RUNDSPØRRINGEN

27/02 GRUNNHOLDNING RENTEBUNN

Nordea Markets 0 bp nøytral 6,50%
Fokus Bank 0 bp nøytral 6,00%
DnB Markets 50 bp nøytral 6,00%
First Securities 0 bp nøytral 6,50%
Gjensidig NOR 50 bp nøytral 6,00%
Handelsbanken 0 bp easing 6,50%
Orkla Enskilda* 0 bp nøytral 6,50%
Terra Fonds 2) - bp easing 6,25-50%
SEB Merch. Bank. 50 bp nøytral 6,00%
Sparebank 1 G. 1) 0-25bp easing/nøytral 6,25-50%
Moe Securities 25 bp nøytral 6,25%
Carnegie 0 bp nøytral 6,50%
Sparebanken Møre 0-25bp nøytral 6,25-50%
Pareto Securities 0 bp nøytral 6,25%

1)Mener det er 50/50 om det kommer rentekutt eller ikke nå. Blir det
rentekutt vil Norges Bank endre grunnholdning. Blir det ikke kutt vil de
fortsette med easing bias.
2)Venter rentekutt på 25 til 50 punkter i løpet av våren.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.