Kunstner Andrea Zittel stilte seg selv et enkelt spørsmål: «Hvordan skal vi leve?»

Tekst
Foto
Joshua Tree

Nå valfarter kreative fra hele verden til hennes kunstleir i ørkenen.

Levende kunst. ­Andrea Zittel har bosatt seg og åpnet kunstleir midt i ørkenen i California. – Livet mitt er på mange måter et levende kunstprosjekt, sier hun.  

Nå valfarter kreative fra hele verden til hennes kunstleir i ørkenen.

Tolv små, sovevennlige aluminiumsvogner står tilsynelatende tilfeldig plassert i et landskap med rødlige fjell, tørr jordskorpe og avrundede steinblokker. Vognenes metalliske overflate speiler en klar, lyseblå himmel. Det kunne ha vært på en annen planet eller i en scene fra en science fiction-film, men vi befinner oss midt i kunstleiren A–Z West i ørkenen ved nasjonalparken Joshua Tree, to timer utenfor Los Angeles.

Duren fra en firehjulstrekker bryter stillheten. Andrea Zittel (51) parkerer og hopper ut av førersetet. Kunstneren har bodd i ørkenlandskapet i nesten 18 år. De utenomjordiske sovevognene, et langstrakt kunststudio, klærne hun går i, maten som spises, møblene, de sosiale aktivitetene – alt er brikker i Zittels omfangsrike og eksperimentelle kunstprosjekt.

Futuristisk. Tolv egendesignede sovevogner er plassert i det varierte ørkenland­skapet. Her kan kreative mennesker fra hele verden tilbringe en uke i bytte mot at de hjelper til daglige med gjøremål.  

– Å, for en ironi, utbryter hun.

– Jeg flyttet ut i ørkenen for å fjerne meg fra den kommersielle kunstverdenen og få tid til alt man ikke rekker i byen, men nå står jeg her – mer opptatt enn noensinne.

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør