Denne fotografen lar deg se på dem som ser på kunst

Tekst
Foto

Fordobling. Mennesker som ser på hverandre og på et Thomas Struth-fotografi som inneholder mennesker som ser på hverandre og på kunst – i Museet for samtidskunst i Oslo.  

Thomas Struths klassiske fotografi kan nå studeres på Museet for samtidskunst i Oslo.

Om mannen lytter til utstillingsinformasjon eller til kjæresten mens han titter, er uvisst. Tett på bildet har han uansett plassert seg. Lenger bak står en kvinne med Louis Vuitton-veske og hevet kamera. Fire unge gutter har dannet en sirkel. De står noen få meter unna maleriet, men de ser på eller forbi hverandre, slett ikke på kunsten.

De seks utgjør til sammen en tredjedel av menneskene som, helt eller delvis, er å se i Thomas Struths fotografi «Museo del Prado 4, Madrid». Det digre bildet kan nå studeres på Museet for samtidskunst i Oslo, som eier det. Verbene se og studere er avgjørende her: De fleste kunstverk kan på et eller annet nivå sies å handle om å se, men Struth-arbeidet gjør det i uvanlig høy grad.

Fakta: Snap

Utstilling på Museet for Samtidskunst.

Står til 11. september

nasjonalmuseet.no

Til felles har de 18 individene jeg teller i bildet, at de står i Prado-museet i Madrid, i nærheten av et av kunsthistoriens aller mest berømte og gåtefulle malerier – Diego Velásquez' uforglemmelige «Las Meninas». For øvrig oppfører de seg altså høyst ulikt: Noen ser på noe ved siden av maleriet, noe vi ikke ser. Andre stirrer ut av bildet, mot andre for oss ukjente gjenstander eller mennesker. Den som kjenner «Las Meninas», vet at også dét inneholder en rekke mennesker som ser i ulike retninger – på hverandre, forbi hverandre og på betrakteren – og flere andre bilder. Men der Struth-fotografiet er fra 2005 og viser frem et blandet utvalg museumsbesøkende – menn og kvinner, unge og eldre – er «Las Meninas» fra 1656 og viser frem det spanske hoffet.

Sperrer

Kommentarer

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du debatterer under fullt navn. Innlegg skrevet med anonyme brukernavn og kallenavn vil bli slettet. Av sikkerhetsmessige årsaker sletter vi også poster med linker. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør