Lagånd. Pultost og et glass lagret akevitt passer perfekt med flatbrød og lefse.   

Pultosten er tøff

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Den eneste som kan hamle opp med den, er en godt lagret akevitt.

Pultosten er en av våre eldste og mest tradisjonsrike oster. Den ble til fordi folk trengte å nytte melken etter at de hadde laget smør; derfor er den blant de magreste ostene på markedet, og inneholder under en prosent fett.

Fakta: Pultost

Norsk ost laget av skummet surmelk, ofte tilsatt karve.

Osten er blitt produsert i store deler av Norge under andre navn, som fatost og knaost.
I dag lages pultost av en rekke små gårdsysterier, i tillegg til Tine.
De mest kjente lages i Oppland og Hedmark og heter Løiten, Hedemark og Lillehammer.
Ostens navn knyttes til det latinske «pulta», som betyr «grøt» eller «velling».

Tradisjonell pultost har en løs og kornet struktur med en heftig, salt, syrlig, litt skarp og moden ostesmak som i stor grad skyldes gjæring av ostemassen med gjærsoppen candida rugosa eller melkesyrebakterien lactobacillus lactis. Etter to døgn avbrytes gjæringen – osten kjøles ned og saltes. Den smaksrike karven blir tilsatt etter flere ukers modning.

Ostens sterke karakter får de fleste drikkevarer til å smake bittert og tørt. Til og med et mørkt og rikt øl blekner i møte med pultosten. Den eneste som klarer å holde følge, er en lagret og fyldig akevitt. Dens sødmefulle og fatpregede smak takler pultostens salte karakter, samtidig som begges karvesmak harmonerer. Den tradisjonsrike akevitten Gilde Non Plus Ultra er i dette tilfellet perfekt. Den er blitt lagret i 12 år, noe som har gjort den rund og kompleks – og til en av våre beste akevitter siden den ble laget for første gang på 1950-tallet.

Fakta: 91 Gilde Non Plus Ultra

Duft av tre, lær, karamell og karve. Tydelig trepreg på smak med en elegant og lett moden frukt. Lang og noe saltpreget avslutning med fin balanse.
Arcus, Norge
609,90 kroner, 1201, basiskategori 4, Arcus Norway

Kommentarer

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.