Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

GRILLSTED:
Maleriet midt i restauranten viser St. Laurentius, romersk martyr og grillkokkenes skytshelgen. Øyvind Elvsborg les mer

St. Lars tåler steken

Litt over et år etter åpningen lukter det fortsatt svidd hos grillrestauranten på Bislett.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Osen fra engangsgrillene hadde lagt seg over Oslos parker. Gassgriller ble rullet ut fra uteboder i forstadene. Da var det på tide å besøke St. Lars på Bislett.

Etter åpningen på nyåret ifjor var det lange køer på det intime grillbrasseriet, som blant annet matskribent Andreas Viestad og Stargate-produsent Tor Erik Hermansen står bak. Denne gang fikk Salt og Pepper bord med en gang. Det er små bord, pinnestolene er smale. Interiøret går i brunt og burgunder, med en variert miks av speil og små og store bilder og malerier på veggene.

– Det er rotete og sjarmerende på samme tid, syntes Salt og spottet en av Oslos «it-girls» ved nabobordet.

Salt spurte servitøren om et drikkekart. Det fantes ikke, men servitøren sa hun kunne sende Benjamin.

Bartender Benjamin kom, hørte hva Salt kunne tenke seg og kom tilbake med et glass med champagne, gin, kaffirlimeblader, sitrongress og limesirup. En frisk, syrlig drink og med et tydelig asiatisk preg.

De fikk sprø baguette, hjemmelaget rømmesmør og en skål med rødvinssalt. Menyen har ikke forandret seg mye siden åpningen ifjor. St. Lars er trofast mot konseptet: det som kan, og litt mer, legges på den åpne kulegrillen. Det er mest kjøtt på menyen, men også sjøkreps, kveite og bouillabaisse, alt i grillet form.

– Det er spennende at de eksperimenterer, men det hadde vært gøy med litt mer fornyelse, syntes Salt, og bestilte «Brent suppe» til forrett.

 
Pulver. Nei, suppen hadde ikke stått for lenge på komfyren. Men en tykk, deilig potetsuppe hadde et dryss av pulverisert, svartbrent purre på toppen.

– Men det svidde smaker fortsatt purre. Gøy, sa Salt.

Suppen kom med speket eller saltpreservert torskerogn. En kontrast til den milde suppen var en god idè, men torskerognen var så salt at den var uspiselig.

«Caesars salat anno 4. juli 1924» er oppkalt etter datoen kokken Caesar Cardini fikk storinnrykk av gjester og desperat slang sammen det han hadde. Her hadde salaten verken bacon eller kylling. Med delikat, sprø romano-salat, gode brødkrutonger og en smakfull dressing på ansjos, sitron, parmesan og god olivenolje var det ikke noe savn.

– Men kanskje er det litt for mye av alt, i hvert fall for mye salt, sa Pepper.

Som forrett ble det litt tungt. Men så er ikke St. Lars stedet for de lette retter.

 
Jåleburger. St. Lars har fått en mer avslappet stemning, kanskje på godt og vondt. Andreas Viestad var ikke å se, og servitøren hadde mange bord å ta seg av. Servicen var både langsom, knapp og ikke spesielt vennlig. Men en egen hyggelig og kunnskapsrik vinkelner fant viner på glass til Salt og Pepper.

Kommer man tidlig, kan man få en St. Lars-burger til 169 kroner. På kveldstid er den byttet ut med en foie gras-burger til 279 kr.

Et uformelt grillsted som St. Lars kunne vel hatt en vanlig burger på menyen, ikke bare en rådyr variant? Men den fristet, og Pepper fikk en suveren burger, full av smak fra både grillen og det nykvernede kjøttet. Gåselever, myk som fløyel, var en fin kontrast til det grove kjøttet. Sprø pommes frites kom i et lite kremmerhus. Pepper betalte 100 kroner ekstra for noen flak trøffel, men det ble «smør på flesk».

Salts kveite var også grillet med nennsom hånd. Det store fiskestykket kom med Kientzheimsaus, en mellomting mellom hollandaisesaus og majones, laget på brunet smør og eggeplommer, og ganske mye syre fra blodappelsin. Det er en riktig match etter boka, men Salt syntes sausen hadde stått seg godt med mindre syrlighet.

Peppers blodappelsinsorbet kom i en uthulet, frossen appelsin, med et topplokk av marengs. Salts myke vannbakkels og hjemmelaget is ble overøst med «endeløs» sjokoladesaus. En ikke akkurat lett, men til gjengjeld farlig god dessert.

Regningen kom på 2000 kroner med fem glass vin. St. Lars er fortsatt grillmesteren, men kan gjerne jobbe litt hardere med servicen for å holde liv i flammen.

Videoer fra D2