En rampete butikk

Det er få klesbutikker som behøver å sette opp et "skating forbudt"- skilt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Shit kan bety dritt. Shit kan bety «det som er best» (the shit), det som er opplagt - (no shit), en overraskelse (holy shit), lav kvalitet (vinterdekkene mine er shit), frykt (oh, shit!), hasjisj (shit) og - en god del mer.

- Det er det som er så fint, mener Frode Goa, grunnleggeren av det norske skateboardmerket Shit:

- Muligheter og verden ligger i det ordet. Det er helt ubegrenset.

For Goa har Shit vært arbeidsplassen, helt siden han trykket den første logoen på en bunke Fruit of the Loom T-skjorter i 1996. I dag er Shit Norges udiskutabelt største skateboardmerke, med egne sponsede team; ett for lokale talenter og ett for halvprofesjonelle. Brett og klær produseres i Kina, og sendes til over 60 utsalgssteder i Italia, 40 i Norge og stadig flere butikker i Frankrike, Sverige, Danmark, Sveits, Storbritannia, Nederland, Østerrike og Tyskland. Shit er butikk. Nå også bokstavelig talt.

Skating forbudt. Den 9. november åpnet Goa sin første «flag store» i hjembyen Stavanger - fra før av finnes det en i Jeffreys bay i Sør-Afrika. Butikken er verdens første skatesjappe utformet som en ramp. Kryssfinérplater går i buer helt fra taket og ned til gulvet. Salgsdisken er en liten rollin' som ender i en Quarter pipe.

- Det har blitt «kjempekoseligt», mener Goa.

Med hjelp av sivilarkitekt Jonny Johansen og et par snekkerkyndige kompiser smalt han opp butikken på en liten måned. Nå er det blitt så «fantastisk flott» at den opprinnelige intensjonen, muligheten til å cruise i butikken med brett, er blitt forbudt. For en som har kjent forbudstiden på kroppen (Goa begynte med skate først i 1992, fordi han fikk ikke lov av mamma så lenge det var forbudt i Norge) er denne holdningen kanskje litt rar.

- Vi har brukt så mange timer på det her og vil ivareta finishen. Det blir litt skummelt å slite den ut med skating, sier han.

- Trodde du noengang at du skulle sett opp et «skating forbudt»-skilt?

- Vet du hva? Jeg tror vi må gjøre det. Men det er litt ironisk, for å si det sånn. En av våre teamskatere, Martin Mentzoni, bare gispa da han kom inn og sa «wow, dette er ikke sant». Han ville så gjerne skate, men jeg måtte bare si «nei, nei, nei.» Likevel, det er helt fantastisk at butikken gjør at du blir gira på å ta frem brettet.

- Hvorfor bruker dere så mange norske symboler på brett og klær?

- For meg er det viktig å vise at vi er fra Skandinavia. Et sted man går ut i minus to om morgenen - i lue og stillongs - er ikke akkurat den mest naturlige plassen å starte med skate. Desto mer eksotisk synes jeg det blir, og sikkert folk i utlandet også.

- Hvordan har responsen vært?

- Folk flest smiler og rister på hodet, alle som passerer stopper og kikker. De fleste som kommer inn sier at det er fett. Huseieren har vært innom også. Han smilte kraftig og synes det var kanonbra.

Debatt Stengt 

Nattestengt 2300-0700: Debatten i DN er stengt mellom klokken 2300 og 0700. Vi ønsker deg velkommen tilbake.