Det nærmer seg ferdigstillelse av det første av de to nye kontorbygningene som Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker bygger på Fornebu utenfor Oslo.

Kontorene skal være innflyttingsklare 1. juni, og Aker har søkt om brukstillatelse slik at menn og kvinner i forretningsantrekk kan rykke inn til nye pulter. Men på oppløpssiden har det oppstått et ørlite problem.

Forsinket vei

En gang- og sykkelvei, som skulle vært ferdig 22. mai, er forsinket, og den vil ikke være klar før 1. juli. Ifølge den såkalte rekkefølgebestemmelsen må en slik gang- og sykkelvei være på plass før det kan gis brukstillatelse. Uten brukstillatelse kan ikke kontorene tas i bruk. Dermed risikerer innflyttingen å bli forsinket.

Akers arkitekt, Dark Arkitekter, har søkt om dispensasjon fra den såkalte rekkefølgebestemmelsen. Søknaden om dispensasjon ble sendt 11. mai, og arkitekten ber i brevet til Bærum kommune om at saken gis «prioritert saksbehandling», noe som betyr at plan- og bygningsbyråkratene oppfordres til å jobbe litt raskere enn ellers.

Eiendomssjef i Aker Torstein Storækre regner med at de får dispensasjon. Foto: Per Thrana
Eiendomssjef i Aker Torstein Storækre regner med at de får dispensasjon. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsliv)
– Vi er i god dialog med kommunen. Jeg regner med at vi får en dispensasjon, slik at vi kan holde fremdriftsplanen, sier Torstein Storækre, som er Akers eiendomssjef.

«Ved å innvilge midlertidig dispensasjon i denne saken vil man forhindre en unødvendig forsinkelse i byggeprosjektet. Dersom dispensasjon ikke innvilges vil ca. 2.500 arbeidstagere og hovedkontorene til Kværner, Aker Solutions, Akastor, Eureka og Aker asa ikke kunne flytte inn på området sommeren 2015. Samfunnsøkonomiske hensyn tilsier at dispensasjon må gis», heter det i søknaden.

Alle de nevnte selskapene har Aker som hovedeier.

Kvart milliard

Søknaden om dispensasjon er nummer 14 i rekken av dispensasjonssøknader knyttet til dette byggeprosjektet, ifølge dokumenter Akers arkitekt har sendt kommunen.

Det er ikke bare samfunnsøkonomiske hensyn som står på spill. Aker ønsker å selge kontorene, og da er det en fordel at det ikke oppstår forsinkelser. DN skrev fredag at Aker kan få en gevinst på anslagsvis en kvart milliard kroner, basert på en lignende transaksjon i nærområdet.

Salgspris kan havne på snaut tre milliarder kroner, mens byggekost er anslått til 2650 millioner kroner.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.