Driften av lavprisbutikker, kiosker og eiendom gjorde at Reitan-familien kan ta ut tilsammen 363 millioner kroner i utbytte fra sine personlige holdingselskaper, ifølge 2014-regnskapet. Mens Odd Reitan får 131 millioner, tar sønnene ut 116 millioner hver.

– Rema økte markedsandelene både i Norge og Danmark, og vi vinner pristestene. Det går så det griner, sa Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan da fjorårets regnskapstall for dagligvarekjeden ble presentert på Lade Gaard i Trondheim en tirsdag i begynnelsen av mars i år.

Pusser opp

Reitangruppen er i sin helhet eid av holdingselskapene til matvaregründer Odd Reitan og sønnene Ole Robert og Magnus. 2014-regnskapet ble levert i sommer, og viser at konsernspissen Reitangruppen betalte ut en kvart milliard til holdingselskapene som i sin tur utbetaler utbytte til de tre eierne bak.

– Avsatt utbytte blir brukt til å gjøre andre disponeringer, for eksempel pusser Odd Reitan opp den gamle farsgården på Fløtta i Soknedalen, sier presseansvarlig Berit Hvalryg i Reitangruppen i en kort kommentar.

Reitan-familien tok ut 150 millioner kroner i utbytte fra Reitangruppen for 2013, og året før var utbyttet 200 millioner. Holdingselskapene Odd Reitan Private Holding, MR Holding (Magnus Reitan) og ORO Investor Holding (Ole Robert Reitan) ble opprettet da eierskapet til Reitangruppen ble reorganisert i 2013. Ifølge holdingselskapenes regnskaper verdsettes Reitangruppen til 6,27 milliarder kroner.

«Sparsommelig»

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan påpeker at utbyttet er ikke den største drivkraften for eierne.

– Vi er voksne mennesker som driver sammen. Selv om vi har egne holdingselskaper, så er det ikke på egenaktiviteter vi har tenkt å legge inn mest energi fremover, sier Ole Robert Reitan.

– Hvordan vil det bli med utbytte i årene som kommer?

– Fremtiden ser svært sparsommelig ut. Vi vil heller bruke pengene på å utvikle butikkene.

I motsetning til sin far, ser det ikke ut til at Ole Robert Reitan vil bruke pengene på farsgården.

– Når det er noen som trenger det, så må jo en annen stille opp, humrer storebror Reitan ironisk.

Magnus Reitan vil ikke kommentere utbytteutbetalingen, men henviser til finansdirektør Kristin S. Genton i Reitangruppen.

– Utbyttene det er opplyst om i regnskapene til holdingselskapene, er utbytte for både 2013 og 2014. Dette er regnskapsmessig avsatt utbytte, slik at ikke alt er utbetalt ennå, sier Genton.

Hun forteller at 2015 «ser bra ut så langt» for Reitangruppen, men opplyser at selskapet ikke pleier å gå ut med halvårstall.

Ole Robert Reitan tok ut lønn på 3,3 millioner fra direktørjobben i Rema 1000 ifjor, mens lillebror Magnus Reitan tjente 4,7 millioner som toppleder for Reitan Convenience, som driver kiosker og bensinstasjoner under kjedenavn som Narvesen, 7 Eleven og Shell 7 Eleven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.