I lokalene til Innovation Lab Norge (tidligere Vona Norge) på Siriskjeret i Stavanger jobber daglig leder Marcus Eikeland Hølland (33) og styreleder Marius Selsø Håkonsen (31) med å utvikle en ny digital forslagskasse til hjelp for bedrifter som vil tenke fremtidsrettet.

Hølland begynte som it-ingeniør i oljeleverandørbedriften Aibel i 2010, og brukte tre måneders sluttlønn til å etablere innovasjonsbedriften.

– Da jeg begynte i Aibel, skulle alle inn i olje og gass. Det var alle mann til pumpene. Så snudde alt, og Aibel måtte nedbemanne. Jeg gikk og tenkte på å starte opp selv. Da jeg så det kunne gå mot oppsigelse, ba jeg om å få tre måneders lønn mot at jeg skulle skrive under på å slutte, forteller Hølland.

Han etablerte Vona Norge as. Etterhvert fikk han med seg Håkonsen som var kollega i Aibel og Victoria Stensø (29) som var utdannet kaospilot fra Danmark. Nå jobber de for å få bedriftsledere til å tenke fremtidsrettet.

– En omstilling fra en industriell til en digital verden kommer vi ikke utenom. Vi engasjerer mennesker til å tenke nytt. Olje- og gassbransjen kan lære mye av å se på andre bransjer, mener Hølland.

Fikk starthjelp

Selskapet fikk god hjelp av oppstartsloser i DNB da de etablerte selskapet.

– På et seminar om hvordan starte et selskap fikk vi vite om oppstartslosene. Vi brukte dem kun i starten, til praktiske ting med eierandeler og registrering i Brønnøysund og slike ting. Helt i starten har du jo tusen spørsmål, sier styreleder i Innovation Lab Norge, Marius Sesø Håkonsen.

Konserndirektør for DNBs bedriftskunder Kjerstin Braathen sier de satte i gang med oppstartslosene for ett år siden som en del av satsingen på gründere.

– Det er en kostnadsfri rådgivningstjeneste for dem som vurderer å starte eller akkurat har startet egen bedrift og trenger innspill og råd og hjelp i forhold til det praktiske. Vi har seks oppstartsloser som jobber heltid med dette i Oslo, sier Braathen.

Ifølge Braathen har de allerede hjulpet rundt 3000 bedrifter med å komme i gang.

– Vi har også gjort en undersøkelse i forhold til hva som kjennetegner de som lykkes og hvorfor noen starter bedrifter og ikke andre. Vi ser at mange velger å ikke starte fordi de har ikke nødvendig kunnskap om det å etablere en bedrift, sier Braathen.

Braathen mener det er viktig å jobbe opp en sterkere kultur i Norge for å heie på dem som starter egne bedrifter.

– I Norge hender det vi er flinkere til å snakke om hva vi ikke er gode til enn det vi er gode til. Det er også en viktig del av dette. Å løfte frem og synliggjøre gründerne og vite at vi heier. Det å være gründer er litt som eliteidrett. Det krever stor innsats, sier Braathen.

Skalker lukene

Marcus Eikeland Hølland forteller at det er vanskelig å være liten og å få innpass før en har skaffet seg et navn.

– Vi ser at vi må ut fra Stavanger. Her er vi i skalkemodus, sier Hølland, og legger til at selskapet ser på mulighetene internasjonalt.

– Derfor innledet vi et nærmere samarbeid med Innovation Lab i Århus i Danmark og fra 1. september i år endret vi navn fra Vona Norge til Innovation Lab Norge. Dermed har vi økt fra fire til i alt 22 konsulenter, forteller han.

2015 er det første hele driftsåret, og de håper å passere en million kroner i omsetning.

– Vi er fortsatt i en oppstartsprosess. Vi gjør dette fordi det engasjerer oss og fordi vi tror dette er noe det vil være bruk for i fremtiden, sier Håkonsen.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.