Når Peter Schwarz (34) skal se på Netflix, dempes lyset automatisk i huset på Grannes utenfor Stavanger. Og når han går ut av huset, behøver han ikke å tenke på om strykejernet står på. Schwarz’ hus er stappet fullt av sensorer som måler varme, lys og bevegelse fra Stavanger-selskapet Future Home.

– Dette er for oss som liker alle typer gadgets, men jeg håper også å kunne tjene penger på dette på sikt ved reduserte utgifter til varme og strøm, sier Schwarz mens han viser Dagens Næringsliv rundt i smarthuset.

Han har investert 15.000 kroner i teknologien.

Vil bli størst

Future Home er ikke alene om å ha smartbydrømmer i Stavanger i oljenedturen. Allerede ved år­­­­tusenskiftet var det lokale energi­selskapet Lyse en pionér ved å koble byen til fibernett. Siden 2015 har oljebyen også vært en del av EUs Triangulum-prosjekt sammen med Manchester og Eindhoven, og har fått 50 millioner kroner av EU til å utvikle nye smartbyløsninger.

Sist uke ble også smartbykonferansen Nordic Edge med 100 utstillere og 2100 besøkende arrangert i byen.

– Det er mer enn 50 selskaper i Stavanger-området som har sagt at de vil jobbe med smartbyteknologi, sier konferanseorganisator Herbjørn Tjeldtveit.

All elektronikk i huset kan styres via en app på mobilen.
All elektronikk i huset kan styres via en app på mobilen. (Foto: Tomas Larsen)
Byen prøver seg med alt fra selvkjørende busser til sensor­baserte søppelbøtter. Ikke alt har gått like bra.

Lyse har for eksempel tapt over 400 millioner kroner på sin smarthussatsing. I Dagens Næringsliv mandag innrømmet konsernsjef Eimund Nygaard i energigiganten at utviklingen har vært verre enn det selskapet på forhånd hadde trodd var verste fall. Derfor trapper selskapet ned tempoet i satsingen.

– Jeg ønsker Future Home lykke til. Det er flott at det kommer andre aktører i dette markedet. Dette er et voksende marked, sier Nygaard i Lyse.

Trapper ikke ned

Future Home trapper ikke ned. 500 rogalendinger har i likhet med Peter Schwarz hittil fått montert smarthusløsningen fra det lille Stavanger-selskapet Future Home. Nå tar selskapet for alvor opp kampen med Lyse og andre om det sterkt voksende markedet for smarthusløsninger i Norge.

– Så langt har vi investert mellom 14 til 16 millioner kroner i utviklingen av selskapet. Vi håper at vi i slutten av neste år skal være større enn Lyse og selskapet de samarbeider med, Sensio, på smarthus, sier Erik Stokkeland.

Han er en av fire gründere av Future Home. Frem til i vår har ikke selskapet hatt inntekter, men allerede neste år regner Stokkeland med å nærme seg balanse i regnskapene. I motsetning til Lyse har ikke Future Home selv ut­­viklet tilhørende produkter som lysbrytere og termostater.

Tim Turitto (fra venstre) er global sjef for Microsofts satsing på teknologileveranser til offentlig sektor. Han møtte Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og Microsoft Norge-sjef Kimberly Lein-Mathisen under Nordic Edge-messen sist uke.
Tim Turitto (fra venstre) er global sjef for Microsofts satsing på teknologileveranser til offentlig sektor. Han møtte Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og Microsoft Norge-sjef Kimberly Lein-Mathisen under Nordic Edge-messen sist uke. (Foto: Tomas Larsen)
I slutten av neste år regner Stokkeland med å ha installert Future Homes løsning i rundt 10.000 norske hjem. Nylig inngikk selskapet en installasjonsavtale med Bravida som skal sikre utrullingen av systemet. Den sterke veksten gjør at selskapet planlegger å hente inn mer penger fra eksterne investorer. Ifjor sommer gikk oljeservicegründer Ståle Kyllingstad inn med seks millioner kroner i selskapet. Sammen med blant andre teknologigründer Christian Rokseth eier nå Kyllingstad og eksterne investorer rundt 33 prosent av selskapet.

– Dette er en teknologi som den unge generasjonen vil etterspørre. Jeg har tro på selskapet og likte ledelsen i selskapet. Jeg tror dette kan bli en god investering for oss, sier Kyllingstad.

Ved siste emisjon ifjor sommer ble Future Home verdsatt til 50 millioner kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.