OSLO: Det internasjonale energibyrået (IEA) tror på fortsatt økt oljetilbud. Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror oljekartellet Opec likevel vil sende prisen over 100 dollar fatet.

Tungsinnet har festet seg i oljemarkedet. Oljeprisen har falt 23 prosent siden sommeren, og ble tirsdag notert til drøyt 88 dollar fatet i London. Oljeselskaper kutter investeringene og rigger seg til for uvær. En ny oljemarkedsrapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA), anslår at oljetilbudet i verden bare vil øke fremover. Samtidig nedjusterte IEA sitt anslag over etterspørselen i 2014 med nye 200.000 fat dagen. Økningen i tilbudet er mye drevet av stadig mer skiferolje fra USA sammen med økt produksjon fra Opec-produsentene Libya og Iran. Det store spørsmålet er om Opec på det kommende møtet 27. november vil kutte produksjonen.

Det tror ikke IEA.

«Riyad ser ut til å være bestemt på å forsvare sin markedsandel i det økende konkurranseutsatte asiatiske markedet», heter det i den siste rapporten fra det Paris-baserte byrået.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets velger å se lysere på situasjonen. Hun setter sin lit til at oljekartellet Opec igjen vil samle seg om å drive opp oljeprisen.

TROR PÅ 100 DOLLAR FATET. Olje­analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
TROR PÅ 100 DOLLAR FATET. Olje­analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Hampus Lundgren)
– Opec produserer veldig mye olje for øyeblikket. Samlet sett har Opec en produksjon på 30 millioner fat om dagen. Jeg tror de er nødt til å redusere kvotene, sier hun.

Som en av få oljeanalytikere spår hun derfor at oljeprisen snart skal over 100 dollar fatet igjen, kanskje ved slutten av året. Hun har ennå ikke endret sine oljeprisanslag på 106 dollar fatet for neste år og 105 dollar fatet i 2016.

Flere medlemsland, som Venezuela og Iran, har allerede snakket om behovet for høyere oljepriser. Saltvedt tror også Opec-anfører Saudi-Arabia er interessert i høyere priser selv om landet er oljens lavkostland. Hun viser til at Saudi-Arabia trenger rundt 85 dollar fatet for å gå budsjettmessig i balanse. På den andre siden vil ikke Saudi-Arabia ta alle produksjonskuttene alene. Akkurat nå foregår det derfor et intenst spill mellom Opec-landene om hvordan kuttene skal fordeles, tror Saltvedt.

– I noen år har Opec-møtene vært totalt uinteressante. Nå kan det bli kjempespennende å se hva som skjer, sier hun.

Professor Klaus Mohn ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger deler Saltvedts syn på oljeprisnedgangen.

– Det går an å tro at oljeprisforventningene ut i tid fortsatt er rimelig høye og at det fallet vi har sett nå er kortsiktig. Jeg tror at prisfallet sammen med kuttene i investeringene i næringen det siste året, vil ha betydning for tilbudet av olje i noen år fremover. Vi får en lavere vekst i tilbudet av olje utenfor Opec. Hvis denne dempingen kommer samtidig med at oljeetterspørselen øker, kan vi fort se at oljeprisen skyter fart igjen. Det har vi sett tidligere, sier Klaus Mohn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.