Fire år er gått siden kollapsen til investeringsbanken Lehman Brothers kastet verden ut i økonomisk kaos, men flere av de viktigste spillerne i verdenspolitikken sliter fortsatt med å komme seg på beina.

Med tallrike banker i fare for å gå over ende og tre av eurosonens medlemsland på livreddende drypp er det Europa som er blitt det store problembarnet som kan true økonomien både i USA og ellers i verden.

Den økende bekymringen for at Europa ikke kommer seg ut av gjeldskrisen, og at finanskrisen krysser Atlanteren og kveler USAs økonomi, vil overskygge G8-møtet på presidentens feriested Camp David fredag og lørdag.

Truer gjenvalget
En uryddig exit fra eurosonen for Hellas kan være det som avsporer den spede økonomiske framgangen som er på gang i USA, og dermed Obamas gjenvalg. Mange amerikanske banker er dypt involvert i krisetruede europeiske banker.

Det er derfor ikke merkelig at Obama flere ganger det siste året har sendt finansminister Timothy Geithner til Europa for å be europeiske ledere gjøre mer for å løse krisen.

I søkelyset på møtet blir ikke minst Frankrikes nye president François Hollande, som ble valgt på et løfte om å styre EU bort fra en ren kutt- og sparelinje til mer stimulering til vekst.

Overtale Merkel
Det har satt ham på kollisjonskurs med tyske Angela Merkel, men mer på linje med Obama. Den amerikanske lederen vil bruke mer penger på investeringer i infrastruktur og oppheve skattelettelser for de rikeste for å takle krisen gjennom vekst.

På en pressekonferanse tirsdag sa finansminister Geithner seg svært fornøyd med at det er blitt en debatt om vekst i Europa.

– Vi ser at de snakker om en bedre balanse mellom vekst og sp#229, noe som innebærer en mykere, mer gradvis vei mot finansiell bærekraft, sa han.

Uri Dadush i Carnegie-stiftelsen for internasjonal fred sier at møtet blir en anledning for USA, sammen med Frankrike og Italia, til å presse tyskerne til å være mer fleksible når det gjelder å stimulere til vekst.

Det er likevel ingen som venter at G8-møtet i seg selv skal tvinge fram en plutselig kursendring i Tyskland.

Byttet ut
Når han tar imot gjestene sine, får Obama et førstehåndsinntrykk av hva som skjer med ledere som får skylden for de økonomiske problemene.

Siden siste G8-møtet i Deauville i Frankrike er både Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Italias statsminister Silvio Berlusconi byttet ut, og Tysklands statsminister Angela Merkel har gått på nederlag i flere regionale valg.

Toppmøtet blir det første store internasjonale møtet for Hollande, den italienske statsministeren Mario Monti og Japans nye statsminister Yoshihiko Noda.

Men ett såkalt ferskt fjes uteblir. Russlands tidligere og nyvalgte president Vladimir Putin har meldt avbud og sender i stedet den tidligere og nyutnevnte statsministeren Dmitrij Medvedev.

Fortsatt relevant
Med Europa i fokus viser det seg at G8 fortsatt er relevant selv om de store globale sakene stadig mer behandles av G20, der de viktigste landene i den tredje verden også er representert.

Med gjeldskrisen i Europa som dominerende tema blir andre presserende saker fortrengt. Det gjelder både Syria og Afghanistan og matsikkerhet i Afrika som skal drøftes med fire spesielt inviterte afrikanske presidenter.

Obama flyttet toppmøtet fra Chicago, der det er NATO-møte søndag og mandag, til Camp David for å gi topplederne fred og ro i landlige omgivelser, langt fra potensielle demonstrasjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.