Statsminister Jens Stoltenberg logger seg inn på mikrobloggtjenesten Twitter ganske ofte. Han leser oftere enn han skriver. Lørdag formiddag kunne han lese en hel del der om at regjeringen ville forby Kinderegg og Happy Meal.

Det var ingen god start på lørdagen. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk beskjed om å legge forbudstanken død. Selv avlyste han forbud med en twittermelding.

Strøm-Erichsen skapte problemene selv da hun uttalte at «det kan bli et forbud» mot produkter som Kinderegg og Happy Meal. I DN igår uttalte hun at «det har aldri vært meningen å forby enkeltprodukter». Hun sa at hun hadde vært «upresis» og at hun skulle «lese alle sitater enda nøyere» når hun har uttalelser til sitatsjekk.

Hvis det er hva Strøm-Erichsen har lært av saken, har hun gått glipp av det viktigste. Igjen. Viktigere enn at hun leser igjennom sine egne uttalelser ekstra nøye, er at hun leser igjennom hva hun selv foreslår før hun sender det på høring. Strøm-Erichsen har nå skapt full forvirring om hva slags forbud det er hun har foreslått.

Forslaget til forskrift handler om forbud mot markedsføring. Men i forskriften er definisjonen av markedsføring svært vid: «Enhver handling foretatt i næringsvirksomhet for å fremme omsetning av næringsmidler overfor forbrukere.»

Det er markedsføring rettet mot barn og unge av usunn mat som forbys i forskriften. Ved vurderingen av om markedsføringen er rettet mot barn og unge skal det legges vekt blant annet på om «om markedsføringen eller de markedsførte næringsmidlene har en presentasjonsform, innhold eller utforming som kan appellere til barn og unge, for eksempel på grunn av språk, farger, effekter eller billedbruk» (forskriftens paragraf fem punkt a).

Anne-Grete Strøm-Erichsen har skapt full forvirring om hva slags forbud det er hun har foreslått

Strøm-Erichsen sendte lørdag ut pressemelding om at hun «selvsagt ikke» skal forby produkter som Kaptein Sabeltann Is, som jo nettopp er laget for å appellere til barn med både «farger, effekter eller billedbruk».

Ikke nok med det. Kaptein Sabeltann Is gjør også bruk av «personer som er kjent av eller kan appellere til barn og unge» (punkt f) og benytter «animasjon eller tegnede figurer som kan appellere til barn og unge» (punkt g). Mens Kinderegg og Happy Meal har «bruk av tilleggsytelser, gaver, leker, kuponger, rabatter eller samleobjekter som kan appellere til barn og unge» (punkt h).

Hvordan skal disse punktene forestås når Strøm-Erichsen avlyser dem?

Også når det gjelder sponsing snur Strøm-Erichsen. I høringsnotatet er det vist til at blant annet Diplom Is sponser Norway Cup. Lørdag bekreftet Strøm-Erichsen i DN at forskriften vil ramme slikt «for da vil de usunne produktene bli brukt i sponsing». I DN igår uttalte hun at et sponseforbud «har aldri vært noe tema».

Men ifølge forskriftens paragraf fem punkt j er noe av det som skal legges vekt på i vurderingen av om det er markedsføring rettet mot barn og unge, om det er «sponsing av produkter, aktiviteter eller steder som er populære blant barn og unge eller som når barn og unge som deltagere eller publikum i vesentlig grad».

I Stortinget igår sukket Arbeiderparti-folk lettet over at det ikke er valgkamp akkurat nå. Hvor mange Kinderegg ville ikke AUF-ere bli plaget med av sine motdebattanter i skolevalgene?

Men problemet er ikke borte. Forslaget om forbud er fortsatt på høring, men det er helt uklart hva regjeringen faktisk vil forby. Skal høringsinstansene uttale seg om forslaget fra Helsedepartementet? Eller om Strøm-Erichsens pressemeldinger? Eller statsministerens tvitring?

Det ryddige ville vært om forslaget ble trukket og omarbeidet. Det bør være et minstekrav når et nytt forbud sendes på høring at i hvert fall den ansvarlige statsråden vet hva hun vil forby.

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv.
Følg @kjetilba på Twitter


Les også: Vil forby kinderegg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.