Den nylig avsagte tomtefeste-dommen fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) er ikke overraskende, ifølge jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo. Andenæs viser til at "det juridiske håndtverket" ikke har vært godt nok.

- Domstolen peker konkret på at det ikke er foretatt noen forholdsmessighetsvurdering slik Den europeiske menneskerettskonvensjonen krever. Det var interessant å se hvordan staten ble presset på dette punktet under rettsforhandlingene i Strasbourg, og det var rimelig klart alt da at EMD ikke ville godta uttalelser om at storting og forvaltning hadde sett på saken mange ganger og tilslutt truffet en beslutning, sier Andenæs til DN.no.

Lovendring
Ifølge dommen er ny lovgivning for fremtidige fornyelser av tomtefestekontrakter påkrevd. EMD krever at det treffes en «fair balance between the interests of the lessors, on the one hand, and those of the lessees, on the other hand».

- I lovgivningsprosessen må det foretas en vurdering av forholdsmessighet som viser at de er funnet en "fair balance". Tomtefesterne må dele mer av den spesielle verdistigningen på eiendom med grunneierne, sier Andenæs.

Jusprofessoren venter at det i etterkant av dommen vil bli en rekke erstatningssøksmål mot staten fra forskjellige grupper, både grunneiere og tomtefestere som har tapt penger.

Enstemmig
Regjeringen har mulighet til å anke dommen for å prøve å få den inn for EMDs storkammer. Det tror ikke Andenæs kommer til å skje.

- Dommen er enstemmig. Jeg tror ikke Regjeringen vil bringe saken videre til storkammeret i EMD, og om den forsøker det så kan den regne med å bli avvist. EMDs dom følger av klar og entydig praksis og dessuten av ordlyden til EMK-bestemmelsen om vernet av eiendomsretten for alle som tar bryet med å lese den, avslutter han.

Les mer: Jusprofessor: - Vil kunne finne mellomløsning

<b>- Her må regjeringen gripe inn</b>

- Kan bli mange hytter til salgs

Norske grunneiere vant frem i Strasbourg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.