- Folk reduserer stillingene sine for å trene til Birken og går på ski på dagtid når de skulle vært på jobb. Jeg ser at særlig menn i min aldersgruppe er veldig resultatorientert. Det er nok ikke bare heldig, det der, sier aktivitetsleder i Skiforeningen Ole Kristian Sørland.

- Jeg er jo en del av det selv, men jeg tror nok nordmenn er litt spesielle. Du ser ikke det samme blant svensker som går Vasaloppet. Men det er jo naturlig at når folk kommer i bedre form, så ønsker de å måle seg opp mot andre.

Smører før jobbmøter
Fordelen med den økte skiinteressen er at Skiforeningen har satt rekord med 11.000 påmeldte til sine kurs og arrangementer i år.

- De siste tre årene har det vært en jevn økning både blant barn og voksen som ønsker ulike skikurs, forteller Sørland.

Sørland jobbet flere år som gym- og friluftslærer, før han fikk jobb i Skiforeningen for seks år siden.

- Jeg ønsket å jobbe med friluftsliv kombinert med opplæring, sier Sørland.

- Nå som vi ble ferdige med Holmenkollen Skimaraton forrige helg, har jeg igjen tid til å trene før jobb, sier Sørland, som møter DN på Frognerseteren i Oslo 08.30 tirsdag morgen. Halvannen times skitur er unnagjort.

Jeg synes det er viktig, med tanke på økende overvektsproblemer, at alle lærer at de kan bruke nærmiljøet sitt til fysisk aktivitet. Ellers står du igjen med trenings- sentrene som koster penger Ole Kristian Sørland Skiforeningen

I tillegg pleier Sørland å legge møter til skisporet eller langs skogsstier på sykkel. Da innleder han møtet med en mer uformell prat i en timestid i treningstøy, og så tar de den formelle delen av møtet etter en rask dusj.

- Mange av våre samarbeidspartnere er særlig interessert i trening selv. Men jeg har utfordret flere til å være med på møte i skisporet, som ikke hadde prøvd det før, og som likte det. Det er en fin start på dagen, sier Sørland.

Av og til stiller på møter i treningstøy fordi han har syklet hele veien fra Bekkelaget, men det er det aksept for.

- Da rekker jeg i hvert fall møtene, med bil vet man jo aldri når man er fremme.

«Liker en fest»
Han beskriver tidlige morgenturer med gode venner som de aller beste treningsminnene.

- For meg er trening hurtig friluftsliv. Det må foregå ute.

Det er sykling som er Sørlands største lidenskap. For snart tre år siden vant han sin klasse i Birkebeinerrittet.

- Jeg har holdt på med sykkel siden 1994, som vel må regnes som steinalderen i forhold til hvor mye som har skjedd med interessen for den sporten de siste årene, sier Sørland.

Han benekter likevel at alt treningsfokuset går ut over det vanlige sosiale livet.

- Mange blir helt fiksert på hva de spiser og hvor mye de trener. Men jeg liker å ta meg en fest. Skal man bli helt asket, synes jeg ikke det er verdt det.

Han er opptatt av å inkludere hele befolkningen til å oppdage friluftsliv som treningsform.

- I Skiforeningen er vi også opptatt av å fange opp de med ikke-vestlig bakgrunn, slik at de også blir vant med fysisk aktivitet i friluft, sier Sørland.

- Det kan tenkes noen finner andre veier til lykken?

- Ja, alle skal ikke på død og liv drive med friluftsliv, det er jeg enig i. Men jeg synes det er viktig, med tanke på økende overvektsproblemer, at alle lærer at de kan bruke nærmiljøet sitt til fysisk aktivitet. Ellers står du igjen med treningssentrene som koster penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.