Fyll opp karbohydratlagrene dine mest mulig, ikke ta på deg for mye klær i begynnelsen og unngå å slepe deg opp til Skramstad på full mage, var blant tipsene ekspertene ramset opp før rittet ifjor.

Les mer her: Ekspertenes beste Birken-tips

Kjøp skjermer, og spytt ut første slurk fra drikkeflasken. Det er arrangørenes klare råd for å unngå magesjau etter Birkebeinerrittet.

Ifjor ble hver femte syklist i rittet syk etter at kraftig regnvær gjorde deler av løypen mellom Rena og Lillehammer til rene gjørmebadet. Før årets ritt er det meldt regn i flere dager, og avføring fra beitedyr og vilt bidrar til at det er mye bakterier og parasitter i gjørmen, melder NTB.

Ivrige Birken-deltakere har de siste dagene vært aktive både gjennom mailgrupper og diskusjoner på nettet, og tipsene hagler.

Her er noen av dem:

* Linsebruker? du ha briller, ta med en liten vannpistol. Etterhvert som brillene "gjørmes igjen" nytter det til slutt ikke å tørke av dem. Noe rent vann er helt nødvendig.

* I stedet for vindvest kan det være lurt å bruke en side av en plastbærepose mellom ulltrøye og sykkeltrøye. Blir det for varmt, er det bare å dra den ut og kaste den.

* Smør inn bena med varmekrem. Det virker.

* Ha en vannflaske som kun brukes til å "spyle" brillene med.

* Ikke ha på deg for mye klær fra begynnelsen av, slik at du må stoppe for å kle av deg etter kort tid.

* Fyll opp karbohydratlagrene mest mulig. Dette gjør du med pasta, ris, poteter og/eller kornprodukter. Men unngå å slepe deg opp bakkene til Skramstad på full mage.

Del dine beste tips med andre DN.no-lesere som skal sykle Birken ved å kommentere saken under!

Les også:
<b>560 mill. kr over fjellet</b>

<b>Anbefaler skjermer og spytting i Birken</b>

<b>Lei prestasjonsmas blant birkebeinere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.