Harald Stener (43) løper alt han er god for. Svetten siler, beina går som trommestikker. Han har snart ikke mer å gi nå, men presser seg enda litt til.

- Løp, løp, løp! Litt fortere? Du klarer ett minutt til. Kom igjen nå, motiverer personlig trener Anne Marte Sneve. Snart vil ett viktig tall dukke opp på displayet på computeren ved siden av tredemøllen.

Frem til nå har måling av maksimalt oksygenopptak (VO2max) vært forbeholdt toppidrettsutøvere og spesielt interesserte mosjonister.

Nå vil treningssenterkjeden Sats ha VO2max-testing ut til folket og lanserer i første omgang målingene på to av sine sentre i Oslo.

- Vi ser at vi får stadig flere medlemmer som trener hardt og målrettet. Måling av oksygenopptak er derfor svært relevant for å få konkrete svar på formutvikling, sier Halvor Lauvstad, som er treningsfysiolog og produktsjef i Sats.

Bjørn Dæhlie best
Toppidrettsutøvere har lenge kontrollert oksygenopptaket på for eksempel Toppidrettssenteret eller Nimi, men nå blir altså testen mer tilgjengelig for folk flest.

Det høyest målte O2-opptak noensinne har tidligere skikonge Bjørn Dæhlie, med 96 ml/kg.

Mange vanlige mosjonister vil også ha nytte av å måle oksygenopptaket, mener Lauvstad.

- Måling av oksygenopptak er relevant for alle som ønsker å oppnå best mulig resultater av treningen. Både de som er i dårlig form og de som er i god form, sier han.

 



Oksygenopptaket måles med avansert utstyr og gir tydelige resultater som kan sammenlignes over tid.

Diverse tall:
Aller best: Bjørn Dæhlie ble målt til 96 ml/kg
Normalt gjennomsnitt: Cirka 35 ml/kg/min.
Idrettsutøvere: Cirka 50ml/kg/min. og oppover
Kondisjonsutøvere: 70 og oppover
Kvinner ligger i gjennomsnitt litt under menn



De første Sats-medlemmene har allerede begynt å ta testen. En av dem er Bechterew-rammede Harald Stener, som har trent hardt og målrettet med personlig trener det siste halvannet året.

Fire-fem treningsøkter i uken har virkelig gitt resultater: Han har gått ned 20 kilo og hatt en enorm treningsfremgang.

- I begynnelsen måtte jeg gå på mølla, men nå er formen langt bedre. Da er det jo ekstra gøy å kunne måle formstigningen ved hjelp av en slik VO2max-test. Den gir meg svar på hvor jeg står nå - og dette var jo ikke så verst! smiler en svett, sliten, men veldig glad 43-åring.

På displayet på computeren lyser nemlig tallet 44,7 opp. Det er innenfor kategorien "excellent".

- Et veldig bra tall for Harald! skryter personlig trener Anne Marte Sneve, som kan konstatere at intervalltreningen hans har gitt resultater.

- Å få det svart på hvitt hvordan det ligger an med kondisen er veldig greit, sier Stener, som nå føler seg enda mer motivert til ytteligere treningsinnsats.

- Kom deg ut av komfortsonen!
Sneve har ett godt råd til mosjonister som vil bli i bedre form:

- Tren opp slagvolumet! Hjertet er en muskel som alle andre muskler. For at den skal trenes til å pumpe mer blod ut til musklene, må man trene den på dette. Du må ut av komfortsonen når du trener, og det er noe mange bør ta til seg. Altfor mange presser seg ikke nok, sier hun.

Hun har stor tro på 4x4 intervalltrening for å få opp kondisjonen.

 

Ikke på Elixia - ennå
Sats er så langt den første treningssenterkjeden som kan tilby slike VO2max-målinger, og Elixia har foreløpig ingen planer om å følge etter:

- Nei, det er ikke noe vi planlegger å satse på nå. Vi tilbyr mange ulike tester, men tror at det er et begrenset antall mennesker som har behov for å måle sitt maksimale oksygenopptak. Det er mange måter å måle fremgang på, man behøver ikke så avanserte verktøy, sier Atle Arntzen, produktsjef for personlig trening i Elixia, til DN.no.

Men hvis medlemmene deres begynner å etterlyse denne typen tester, vil de vurdere det, understreker han.

Les også: Slik kommer du i gang med treningen

<b>- Bortkastet å trene veldig mye</b>

Les flere treningssaker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.