For første gang har noen seilt gjennom Nordøst- og Nordvestpassasjen i løpet av én sesong. Dermed har Børge Ousland og hans ekspedisjonspartner skrevet et nytt kapittel i polarhistorien og samtidig påvist hvor lite havis det er i Arktis nå.

Klokken 03.00 natt til torsdag åpnet mannskapet på den 31 fot store trimaranen champagnekorkene. Da var siste del av ekspedisjonen som startet 23. juni fra Bygdøynes utenfor Oslo, avsluttet.

– Det hele føles utrolig etter den lange, men svært interessante turen. Vi kan knapt tro at vi har nådd målet, sa Ousland, glad og lettet etter å ha gjennomført den spektakulære ferden.

Øyenvitner til klimaendringer
Under selve ekspedisjonen har Ousland og hans mannskap også forsøkt å dokumentere det de har sett av konsekvenser av klimaendringene i nordlige strøk, selv om ikke det var formålet med selve turen.

Ousland har imidlertid vært nøye med å understreke at de er øyenvitner, og ikke vitenskapsmenn.

I formiddagstimene torsdag var Ouslands og hans mannskap kommet til Hjellestad utenfor Bergen. Derfra går ferden videre langs norskekysten, og det er planlagt at de legger til kai i Oslo 23. oktober.

Stor forskjell fra tidligere ekspedisjoner
Mer enn 100 år er gått siden finsksvenske Adolf Erik Nordenskiöld var den første som seilte gjennom Nordøstpassasjen. Med fartøyet Vega dro han ut fra Tromsø 21. juli 1878 og passerte Kapp Tjeljuskin 19. august.

Men fra 28. august ble Vega sittende fast ti måneder i pakkisen. Da fartøyet kom løs, kunne de seile de siste 100 sjømilene til Beringstredet og fullføre sin reise til Stillehavet med alle deltakerne i behold.

Roald Amundsen gjennomførte sine seilinger gjennom begge passasjene fra 1918 til 1920.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.