- Ja, det er dyrt og du kan gjerne kalle det luksus, men for våre kunder er helse og trivsel en prioriteringssak. For disse er det snakk om livskvalitet og for noen et nytt liv! Dyktige personlige trenere redder liv og burde kunne få honorarer på linje med dyktige leger og advokater, sier Pål Hauge.

"All inclusive"
Etter flere år som profilert personlig trener (PT) på Elixia, har Hauge - som ble kåret til «Årets PT» i 2008 - tatt spranget og åpnet et luksuriøst «all inclusive»-treningssenter på Aker Brygge. Det skal han eie og drive sammen med PT og coach Hild-Elin Hjelmeland.

Blå plastsokker er erstattet med myke tøfler, og det første du møter i inngangspartiet til studioet er designmøbler, gasspeis, friske Märtha-liljer - og en stor lysekrone i taket. Lokalene er lyse og luftige. Posen din med treningstøy, sko og håndkle plukker du opp i et skap utenfor garderoben og slenger til vask etter endt økt.

- Jeg er sikker på at det er behov for et slikt high end-konsept her i Oslo, men vi kunne ikke ligget noe annet sted enn på Aker Brygge, sier Hauge.

Målet er å sette «en ny standard» innen personlig trening, står det på nettsiden deres.

- Må levere prima vare
- Kunder som betaler 8800 kroner i månedsavgift for en «all inclusive»-pakke er i sin fulle rett til å kreve det aller beste. Jeg har ingenting imot alle lavprissentrene som har poppet opp de siste årene, men frykter at lave priser kan senke kvaliteten på PT-tilbudet. Når vi tar høyere pris, er vi også nødt til å levere prima vare, sier Pål Hauge.

For disse pengene får medlemmet en gratis konsultasjonssamtale, treningstester, blant annet måling av maksimalt oksygenopptak, to PT-timer ukentlig, to sett gratis sko og treningstøy - som blir vasket fra gang til gang, og i tillegg kan man få seg en matbit før eller etter trening.

- Vi ønsker at kunden skal ha mulighet til å stikke innom rett fra eller på vei til jobb uten å måtte ha med treningsbagen. Det skal være lettvint og lite stressende å komme hit, forklarer Hauge.

Ikke lønnsomt
Jobbsprek er ikke den første aktøren i markedet som sikter mot en pengesterk kundegruppe.

På Majorstuen i Oslo har Ketil Stenmarck de siste syv årene drevet det eksklusive spa- og treningssenteret Artesia.

Et medlemskap her koster 35.000 kroner i året, i tillegg må medlemmene ut med 1045 kroner i måneden. Da får man til gjengjeld tilgang til både treningssenter, basseng og andre velværefasiliteter. Heller ikke her trenger du å ta med deg sjampo eller håndklær, og om ønskelig vasker senteret treningstøyet ditt til neste gang.

- Det er veldig mange treningssentre i Norge i dag, men ikke så mange i det øverste segmentet, sier Ketil Stenmarck, som er sikker på at det er plass til flere.

Les også: Treningspress på finansfolk

Artesia har i dag 700 medlemmer, men lønnsomt er det fortsatt ikke:

Prisen til tross, etter syv års drift tjener selskapet fortsatt ikke penger. Siden 2003 har Artesia as tapt nesten 22 millioner kroner. Det eneste året med overskudd var 2007, da selskapet tjente 203.000 kroner.

- Vi har hatt store investeringer, og det første året vi gikk med overskudd etablerte vi oss på Grand Hotel. Det kommer til å ta tid før vi kan vise de helt store resultatene, men konseptene våre holder seg godt og vi har en stabil kundemasse, sier Stenmarck.

Spafri sone
Pål Hauge i Studio Jobbsprek mener imidlertid at de har et annet konsept enn Artesia.

- Vi har ikke spa, og vi kommer aldri til å ha spa. Hit skal folk komme for å trene beinhardt og effektivt i avstressende og rolige omgivelser. Det vil aldri bli folksomt her, siden det er et rent PT-senter. Men våre maks 100 medlemmer kan i tillegg til to PT-timer i uken trene på egenhånd i lokalene.

Vil folk ha en spa-opplevelse, får de gå et annet sted. Trening, trening og atter trening - det er fokuset hos oss, understreker Hauge, som også har knyttet en lege og naprapat til senteret.

- En god deal
- Jeg liker konseptet. Her får jeg fullt fokus på min egen trening og slipper venting, stress og masse mennesker, sier Erik Brustad (28), som til daglig er medeier i it-selskapet Excommerce

- 8800 kroner i treningsavgift hver måned, hva betyr prisen for deg?

- Prisen betyr noe, men den er egentlig ikke så mye høyere enn totalsummen jeg betalte på Elixia før, da jeg tok en del PT-timer. Jeg synes dessuten denne pakken er vesentlig bedre: Jeg får et mer personlig opplegg, utstyr - ja, det er rett og slett en god deal, sier Brustad.

Les også: Jobber knallhardt - trener knallhardt

Kritiske
Bård Windingstad, tidligere Elixia-direktør, nå gründer og daglig leder i billigtreningskjeden Evo, tviler på at det norske markedet er stort nok for treningssentre som satser utelukkende på luksussegmentet.

- Det er altfor få i Norge som er villig til å betale flere tusen kroner i måneden for å være medlem i en eksklusiv treningsklubb. Jeg vet at det finnes to sentre i Stockholm, ellers er nok denne typen eksklusiv trening først og fremst aktuelt for større metropoler, sier Windingstad.

Også Norvald Mo, leder av Oslo Idrettskrets, synes at det å betale over 8000 kroner måneden for å trene i et studio virker ekstremt.

- Jeg kan ikke skjønne at man må bruke så mye penger på å få god trening. Det er klart noen studioer har mye dyrt og avansert utstyr, men om man har mer glede av treningen - det tviler jeg sterkt på, sier Moe.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ung kropp med styrketrening

Tallet som avslører kondisen din

4 minutter hardtrening er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen