- Jeg vil ikke gjøre noe annet enn dette, sier Terje Folge (60), senior partner i Concidium Consulting Group.

Han er en typisk kunde på det eksklusive treningssenteret, der mange næringslivstopper og travle adokater fyller kundelisten. For mange av dem er superslow-treningen ren terapi i en ellers superhektisk hverdag.

Vil spare tid
- Før trente jeg på helsestudioer, men det går fort en time eller to inklusive skifting og slikt, og det har jeg ikke tid til, sier Bjørnar Johnsen (40), arkitekt og utviklingsleder i Asplin&Ramm Eiendom.

Begge har oppdaget at superslow styrketrening sparer mye tid.

Hver økt starter med en avslappende nakkemassasje. Dempet musikk (på alfabølger), og dedikerte personlige trenere, får treningen til å virke som en blanding av meditasjon, rekreasjon og muskeltortur. Maks to ad gangen blir fulgt opp av hver sin personlige trener i et lite treningsstudio. Der spennes du fast til spesialtilpassede treningsapparater som har til hensikt å bryte ned hver muskelfiber som betyr noe for en velformet kropp. 30 minutter går fort når konsentrasjonen er på topp.

Intensivt
Treningsformen Superslow/Slowburn ble utviklet i USA på 70-tallet. Målet var å finne en effektiv og skånsom treningsform. Slik kom man frem til en metode med høy belastning kombinert med langsomme bevegelser og få repetisjoner. Det viste seg å være spesielt gunstig for folk med skader eller benskjørhet.

- Hvert apparat blir innstilt individuelt og trenerne er skolerte i å motivere og trygt lede deg gjennom en knallhard økt. Vi har kun personlige trenere, og kombinert med vårt konsept er dette den mest intensive og skånsomme styrketreningen du kan bedrive, sier Morten Ruud, tidligere oljeanalytiker og aksjemegler, som sammen med sin samboer Marit og fysioterapeut Ulla Balling Nævdal eier Synergytrening AS.

Han støttes av studier fra USA som viser at metoden kan bygge muskler dobbelt så raskt som vanlig styrketrening.

- Vi tar imot rundt 20-30 kunder daglig, og kjører dem gjennom et program der de fleste muskler i kroppen trenes høyeffektivt med svært langsomme bevegelser. Hver enkelt øvelse varer i 2-3 minutter og i løpet av en halvtime er du trent, forklarer han.

Muskelkollaps
Fysioterapeut og studioleder Ulla Balling Nævdal forklarer hvordan.

- Når du gir musklene tung motstand uten stans i svært sakte tempo, vil både de korte, mellomlange og lange fibrene jobbe samtidig. I vanlig styrketrening brukes det ofte raske bevegelser som tar de korte fibrene først. En repetisjon er ideelt sett i tyve sekunder, og vi kjører deg gjennom hvert apparat i ca 2-3 minutter til musklene kollapser, eller bringes til et punkt hvor man ikke klarer mer. ’Training begins at failure’. Først da får du resultater, forteller hun.

Les også: Betaler 100.000 kr for luksustrening

Som med all styrketrening er det først når muskelfibrene får små brister at kroppen begynner å bygge nye, og tettere muskler. Nettopp derfor er restitusjonsfasen svært viktig. Superslow metoden gjør at du med verdens beste samvittighet kan ta det helt med ro til neste halvtime, to eller tre dager senere. Men, metoden er effektiv på flere måter.

Ingen svette
Temperaturen i treningstudioet holder kun 18 grader.

- Du blir varm, men ikke svett. Dermed stjeler ikke kroppen energi fra hjerte og muskler for å avkjøle kroppen. Dessuten slipper du å skifte og dusje om du ikke har tid, sier Ulla Balling Nævdal.

Før du er gjennom den første øvelsen er pulsen høy, og kroppen produserer nok varme til at du ikke fryser, men uten å bli svett. Trener man styrke effektiv, uten lengre pauser enn 30 sekunder mellom hver øvelse, vil pulsen holdes høyt nok til at også kondisjonen bedres.

Wall Street effektivt
- Denne treningsformen er hot på Wall Street, der kundene kommer hesblesende inn i lunsjpausen, løsner slips og belte og gjør unna styrketreningen på en halvtime, uten å måtte bruke tid på å skifte og dusje. Kvinner kommer like nysminket ut igjen, sier Ulla Balling Nævdal.

For Terje Folge er det derfor ideelt. Han har trent styrke med superlow-metoden siden våren 2005. Ved siden av går han lange turer, og har som mål å klare fire mil i fjellet på under åtte timer.

- Jeg har hverken tid eller lyst til å legge ned seksten timer i uken på trening, men er opptatt av å holde meg i form. God helse er viktig for meg, sier den spreke 60-åringen

- For meg er dette blitt en svært effektiv måte å bygge styrke, samtidig som jeg har hatt behov for å bli slankere, sier Johnsen, som har holdt på med dette siden juni.

Ved siden av har han fjellklatring og skigåing som fritidsinteresse, når han har tid.

- Styrketreningen har helt klart gjort meg veldig mye sterkere og utholdende. Det er det ingen tvil om, legger han til.

Foryngende
Folge fikk nyss om treningsformen via en artikkel i Time for noen år siden.

- Det var en artikkel der de sammenlignet ulike treningsformer, og under superslow stod det; ’Maybe this is the answer’. For meg er dette blitt svaret. Med økt alder svekkes både muskelmasse og bentetthet om man ikke trener hardt. Denne treningen har derimot gitt meg mer muskler enn jeg tidligere har hatt! Dessuten er det ekstremt tidseffektiv, og lar seg flette inn i en hektisk arbeidsdag, smiler han.

Men, effektiviteten er avhengig av motivasjon.

- Skal du ha full effekt må du nesten ha en personlig trener som pusher deg hele tiden. Jeg hadde aldri klart å ta meg helt ut på egen hånd. Dessuten liker jeg et sted som føles mer personlig, og ikke som en fabrikk, avslutter Johnsen.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ung kropp med styrketrening

Tallet som avslører kondisen din

4 minutter hardtrening er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen