I Norge er det skattefritt å la de ansatte nyte alkohol på julebord, men ikke å sponse dem med trening.

Svenskene derimot, kan trene hva de vil, når de vil, til flere tusen kroner, skattefritt.

- Jeg får 1000 kroner per år til trening, sier sykepleier Irene Eriksson (34).

- Vi får 2000 kroner per år, supplerer Maria Lyktberg (29), som er ansatt av Manpower, og jobber i Nordea i Göteborg.

Begge svenskene har valgt å bruke det skattefrie friskvårdsbidraget de får fra arbeidsgiver på medlemskap i treningssenteret SportLife.

Et friskvårdsbidrag er et skattefritt gode som kan brukes til nesten alle former for trening, kostrådgivning, røykesluttkurs eller massasje. De svenske selskapene DN hatt kontakt med betaler mellom 500 og 3000 kroner per ansatt i året.

Nesten valgfritt
- Helt siden slutten av 80-tallet har svenskene kunnet nyte skattefri trening fra arbeidsgiver. Frem til midten av 2000-tallet kunne man trene i enten egne lokaler eller gjøre avtale med et lokalt treningssenter. I dag er reglene mye mer fleksible og generøse. Nå er all trening av enklere slag og til en mindre verdi skattefri. Det innebærer at hver ansatt selv kan velge hva de vil trene, forteller Mikael Sindahl ved Skatteverket i Sverige.

Han poengterer at beløpet er skattefritt for den ansatte og en avdragsfri kostnad for selskapet. Slik er det ikke i Norge (se faktaboks).

Heller full enn trent
- I Norge er det skattefritt å sørge for at folk blir stup fulle på julebord, men ikke å sponse ansatte med treningskort, konstaterer Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

- Det synes jeg er veldig underlig.

For ett år siden gjorde finansminister Sigbjørn Johnsen klart, både i Stortinget og i et brev til Skattebetalerforeningen, at han ikke ser noen grunn til å lempe på regelverket.

Han har ikke endret oppfatning siden den gang. I et brev til Stortinget i februar skriver han: Mitt utgangspunkt er at omfanget av fysisk aktivitet er noe den enkelte bør finne ut av etter egen fri vilje .

En fersk undersøkelse gjennomført av InFact for bemanningsselskapet Xtra personell viser at kun én av fire norske arbeidstagere får støtte til idrett eller fysisk trening i arbeidstiden. I Sverige får halvparten av de ansatte tilsvarende tilbud.

- Når vi vet hvor viktig trening er for helse og velvære, er det bekymringsfullt at Norge henger etter våre svenske naboer på dette området. Tilbudet av sosiale goder i arbeidslivet har tradisjonelt vært mindre i Sverige sammenlignet med Norge. I tillegg vet vi at svenske bedrifter har blitt relativt hardere rammet av finanskrisen. Når svenskene likevel satser stort på fysisk helse for sine ansatte, bør dette også være mulig å få til i Norge, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.

Skatteregler avgjør
Lars-Einar Petterson er pr- og kommunikasjonssjef for Sats Norden. Han mener forkl#229en på de store forskjellene ligger i ulikheter mellom norsk og svensk regelverk.

- I Sverige får arbeidsgivere skattefradrag hvis de sponser treningen for sine ansatte. Norske arbeidsgivere får ikke et slikt fradrag, i tillegg skattlegges arbeidstagere som mottar en slik fordel gjennom jobben sin, sier Petterson.

Skatteregler i Norge
* All støtte til individuell trening er skattepliktig.

* Fellestreninger sammen med kolleger er skattefrie. For eksempel trimrom i kjeller, felles tid på helsestudio eller arrangerte aktiviteter.

* Arbeidsgiver kan kjøpe inn utstyr til utlån skattefritt. Men utstyret får ikke tas med hjem (med unntak for vask).
Kilde: Skattebetalerforeningen

Skatteregler i Sverige
* Støtte til trening er skattefritt.

* Skattefriheten gjelder alt fra trening på helsestudio og lagsport til dans og tai chi, men det gjelder ikke aktiviteter som agility, bridge og golf.

* Det finnes ingen øvre grense, men beløpet skal være av mindre verdi . Et årskort på helsestudio til 5000-6000 kroner kan regnes som skattefritt.

* Klær og utstyr av mindre verdi, slik som T-skjorter med arbeidsgivers logo er skattefritt. Dyrere utstyr er skattepliktig.

* Personlige startavgifter i konkurranser og individuell medlemsavgift i foreninger er skattepliktige.

Kilde: Skatteverket

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Bli 10 år yngre med trening</b>

<b>- Dropp fettskrekken</b>

<b>- Varierte treningsøkter gir best effekt</b>

<b>Salgstrikset som gjør oss fetere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv Klubb