Endring av kostholdet som innebærer daglig inntak av fiberrik mat, har stor og positiv effekt på helsen til unge og middelaldrende personer, ifølge studien fra Northwestern University .

Studien ble lagt frem på en helsekonferanse i Atalanta 23. mars 2011

Gjennombrudd
Voksne mellom 20 og 59 år som hadde det høyeste inntaket av fiber, hadde langt lavere risiko for hjerte- og karsykdommer sammenlignet med personer med laveste andel fiber i kostholdet, viser studien.

Dette skal være den første kjente studien som tydelig viser hvordan inntak av fiber direkte påvirker risikoen for å få hjerte- og karsykdommer.

- Det har lenge vært kjent at fiberrik mat hjelper folk til å gå ned i vekt, og gir lavere kolesterol. Nå har vi fått ny kunnskap om sammenhengene mellom kosthold og hjerterelaterte sykdommer, sier en av forfatterne bak studien, Donald M. Lloyd-Jones. Han er også leder av avdeling for forebyggende medisin ved Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Det amerikanske organisasjonen for hjertesykdommer anbefaler 25 gram kostfiber eller mer om dagen.

Best ubehandlet
Ifølge dr Lloyd-Jones bør fiberinntaket helst komme fra hele matvarer, ikke behandlet fiber, kosttilskudd og drikke.

- Bearbeidet mat kan ha mye fiber, men inneholder også ofte langt flere kalorier, sier Lloyd-Jones

Et utvalg på 11.000 personer fra hele USA har deltatt i undersøkelsen der man har studert kosthold, blodtrykk, total kolesterol, røyking og historie med diabetes hos deltakerne i undersøkelsen. Ut fra disse parameterne har forskerne laget en formel for å forutsi risiko for å få hjerte-og karsykdommer

- Resultatene er ganske utrolige, og gir en klar indikasjon på at man kan øker mulighetene for å leve mye lengre hvis man legger om kostholdet og øker inntaket av fiber, sier Hongyan Ning, som er hovedforfatter og statistisk analytiker ved avdelingen for forebyggende medisin ved Feinberg Scool of Medicine.

Nordmenn slurver
Helsemyndighetene i Norge har anbefalt daglig fiberinntak på 25-35 gram for voksne, men undersøkelser har vist at inntaket er langt lavere hos mange.

Hovedkildene for kostfiber i norsk gjennomsnittskost er brød og andre kornvarer (46 %), frukt og bær (20 %), grønnsaker (16 %) og poteter (12 %), ifølge matportalen.no

Brenner fett
Forsøk har også vist at personer som spiser mye frukt og grønnsaker, mister mer fett enn personer på diett med lite frukt og grønnsaker. Årsaken er at frukt og grønnsaker gir stor metthetsfølelse og er fiberrikt.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Maten som gir gode resultater

Slik trener du bort det farlige magefettet

Glem kaloriene - tenk nytt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Få tilpasset treningsprogram i DN Aktiv klubb