CHAMONIX: - Jeg synes det er litt småpikeaktig å ikke tåle litt melkesyre og blodsmak i munnen. Det er ingen sykdom å ha det litt vondt, det er ikke farlig. Man leker ikke trening heller! Ofte må det litt smerte til for å få resultater, sier Tormod Granheim.

Han kan oppleve ubehag og nesten spy i pausene når han kjører knallharde 4 x 4-intervaller.

- Bortkastet trening
- Man blir vant til å overstige terskelen når man yter på et så høyt nivå. Etter hvert kjenner du kroppen din så godt at du vet hvor hardt du kan presse den og når den sier stopp.

- Alle blir bedre av å presse seg selv. Jeg blir sjokkert når jeg ser hvor mange som kaster bort verdifull tid på å ”kosetrene” på treningssenteret. Tren når du skal trene, sosial kan du være etterpå, sier eventyreren.

DN Aktiv møter Tormod Granheim i vakre L'Aiguille du Midi i Chamonix. Stedet ligger innhyllet i tett tåke, og den franske kvinnen i billettluken er klokkeklar: "It´s closed. Sight: Zero!”

Punktum finale. Hun nekter oss nesten å kjøpe heiskort.

- Vi drar over på den andre siden i stedet, sier ekstremsportutøveren Tormod Granheim og slenger skiene over skuldrene.

Mistet kameraten
16. mai 2006: Tormod Granheim og Tomas Olsson spenner på seg skiene på toppen av Mount Everest etter fire år med grundige forberedelser. De er klare for å gjøre tidenes nedkjøring på ski - ned nordveggen av verdens høyeste fjell. Ideen fikk de etter å ha vært skiboms i Chamonix i årevis.

De eventyrlystne guttene hadde også kjørt ned fra toppen av Sør-Amerikas høyeste fjell, Aconcagua. To timer senere er tragedien et faktum: En sikring løsner, Tomas faller i døden og Tormod står alene igjen 8500 meter over havet. Bare Tormod kom ned fra Mount Everest.

- Kan man forberede seg på sånt? Både ja og nei. Feil kan få fatale konsekvenser, men man forbereder seg jo så grundig at det ikke skal skje. Samtidig kan du ikke være en innovatør uten å være eksponert for risiko, sier Granheim tankefullt.

- Mye smerte
- Jeg opplevde så mye smerte i etterkant at det er umulig å forestille seg. Fire dager gikk fra Thomas falt i døden til vi fant ham. Når du mister en venn på veien, er det umulig å glede seg over den sportslige prestasjonen over å være verdens første på ski ned nordveggen av Mount Everest, legger han til.

Gondolen tar oss opp til Brevant. Det er flere dager siden siste snøfall i Chamonix, men oppe i høyden er det snø - dog ikke pudder - nok til alle. Solen steker.

- Det tok veldig lang tid å forsone seg med det som hadde skjedd. Hvordan motiverer man seg videre? Jeg tror man har et valg: Du kan dyrke sorgen, trekke for gardinene og spille sangene fra begravelsen om og om igjen, eller du kan aktivt forsøke å komme deg videre ved å sette deg nye mål og nyte livet, utdyper Tormod Granheim.

2007: 64 dager på havet, i en sivbåt, fra New York i retning Spania i 2007, var det som fikk ham på bena igjen. Et kapittel var lukket.

Da kom lysten tilbake for fullt til å kjøre på ski igjen. Klatre opp høye fjell. Kjøre ned stupbratte fjellsider.

Nye mål
Så følger målene tett. Når 2009 er overstått har Tormod klatret opp verdens tre høyeste fjell og kjørt på ski ned. Han pusher grenser, men ikke når det kommer til sikkerhet.

For andre klatrere er toppen målet, men for Tormod Granheim er det nettopp på toppen utfordringen begynner.

- Det som trigger meg er ikke turen opp, men skikjøringen ned. Den følelsen kan nesten ikke beskrives, sier han. Og:

- Jeg tenker vesentlig mer på sikkerhet nå, både når det gjelder holdninger og rutiner, sier han.

Nå er han i full gang med et nytt langsiktig mål:

- Jeg vil klatre det høyeste fjellet og den høyeste vulkanen på alle kontinenter for å teste ut skiføret! Siste fjellet jeg tok var Kilimanjaro ifjor høst, og jeg planlegger to nye ekspedisjoner i vår og sommer. I løpet av de neste tre årene skal jeg ha tatt alle.

Sammen med fotograf Fredrik Schenholm, som også er geolog, klatret Tormod Granheim og kjørte ski fra Mauna Kea og Chimborazo. Sammen med Mount Everest utgjør disse fjellene verdens tre høyeste fjell i et geologisk perspektiv.

- Kilimanjaro var fjell nummer fire av 14, sier Tormod Granheim entusiastisk. Han bor i Norge og Chamonix, der han kjøpte leilighet i 2004. Begge deler er «hjemme». I Norge holder han motivasjonsforedrag for bedrifter, organisasjoner, studenter og Forsvaret. I Chamonix klatrer han og kjører ski. Treningsregimet er knallhardt:

- En gang klatret jeg Mont Blanc sammen med en marinejeger. Vi brukte 13 timer tur/retur og hadde forrykende storm hele turen. Jeg var helt utslitt, han kunne gjort det samme om igjen dagen etter. Det ble en vekker: «Jeg må skjerpe meg», tenkte jeg. Jeg måtte trene hardere og smartere.

- For det første måtte jeg bli mer robust, men jeg måtte også disponere kreftene på en mer økonomisk måte, forteller Granheim.

Stressmestring
Han svarte på egen utfordring med å bli like sterk som Aksel Lund Svindal i forhold til egen kroppsvekt. Så tok han fatt på motbakker. Han løp opp og tok skiheisen ned. Stressmestring ble også vektlagt mer, det samme ble tekniske ferdigheter.

- Alle kan kjøre like bratte bakker, men det mentale er hinderet. Du må være mentalt råsterk for å takle tøffe utfordringer, mer hokus pokus er det egentlig ikke. Brattkjøring er ekstremt analytisk. Jeg gjør det jeg driver med fordi jeg vet jeg kan klare det, sier Granheim.

- Hvis styrken og teknikken er på plass frigjør dette mental kapasitet til å fokusere på de egentlige tingene. Granheim er blitt beskyldt for å trene som en proffbokser: Først når matchen er satt, starter treningsregimet for alvor.

- Sett deg mål!
Og er det noe Granheim misliker, er det å sløse med tid. Trener han, så er det 110 prosent.

Han oppfordrer alle til å skaffe seg et treningsmål - uansett hvilket nivå du er på.

- Det er et nyttig hjelpemiddel å ha et konkret mål å trene mot, da har du 1000 argumenter for å trene. Men det må være et mål som trigger deg, sier Tormod Granheim.

Hadde det vært opp til ham, hadde plastikk-vekter vært forbudt:

- De ser ut som leker! Folk som er på treningssentre skal være svette, de skal ikke leke, sier han.

- Jeg har venner i 50-årene som er sterkere enn meg. Det er pinlig, men også bevisstgjørende. Det er all grunn til å kjempe mot aldringsprosessen. Ikke noe utgangspunkt er dårlig, men vi må hver og en av oss ta et eget ansvar for å leve sunt, sier eventyreren.

Endelig letter tåkesløret fra L´Aiguille du Midi og fjelltoppene åpenbarer seg i all sin prakt. Det er ikke mange skikjørere i gondolen på vei mot toppen - faktisk bare oss.

- Det er en grei tur ned. 40 minutter, kanskje. Men da må vi kjøre litt effektivt, sier Tormod Granheim lett. Så setter han utfor bratthenget.

Se flere bilder av Tormod Granheim fra Chamonix

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Bli 10 år yngre med trening

Geriljatrening for de tøffeste

Kom i toppform på 90 dager (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Få tilpasset treningsprogram i DN Aktiv klubb