En av Norges mest populære personlige trenere, Inge Thomas Ravlo, har lang og god erf#229 i å motivere de som sliter med å trene. Du er ikke alene. Late dager er nemlig smittsomme. De har en tendens til å spre seg til hverdagen, og dermed er det gjort.

For å komme ut av den dårlige sirkelen og inn i den gode, er ettersommeren og høsten en flott mulighet.

Er du nybegynner eller lite trent har vi en god nyhet til deg: Du vil ha raskere fremgang enn de godt trente, bare du gjør det riktig.

Her er oppskriften for å lykkes:

Trinn en: BESTEM DEG FOR Å BEGYNNE

Trinn to: SETT DEG REALISTISKE MÅL

- Å sette seg for høye mål er det største tabben mange gjør, sier Inge Thomas Ravlo.

- Mestring er den desidert størst motivasjonsfaktoren. Ønsker du å løpe, så ikke løp lenger eller raskere enn at du klarer å gjennomføre greit, uten å miste lysten på ny løpetur neste gang. Er løping for tøft kan du begynne med stavgang, eller rask gange. Bestem deg for et visst antall kilometer eller minutter, og nå målet hver gang.

Trinn tre: VARIER TRENINGEN – IKKE VÆR FOR AMBISIØS

Alle vet at variert trening er bra, men det betyr ikke at du skal kaste deg på alt fra padling til tennis, sykling, styrke og Yoga.

- To ting er mer enn nok. Gjerne en kombinasjon av kondisjon og styrkeøvelser. Velg for eksempel løping, sykling eller svømming i kombinasjon med Pilates, Yoga eller styrke, sier Ravlo.

 

Er du av dem som sliter med å finne nok tid til å trene, er det lurt å tenke tempo mer enn varighet.

- Du kan gjerne velge en aktivitet som er variert nok i seg selv. Styrketrening med tempo gir deg både både kondisjon og styrke. Det gjør du enten ved å gå fra øvelse til øvelse uten pause, eller bruke for eksempel kettlebells. Klassiske styrkeøvelser som knebøy, utfall, push-ups og planken har vanvittig effekt om du klarer dem uten pause i 20 min. sier Ravlo.

Trinn fire: LITT HVER DAG ER BEST

- Jeg har kunder som holder seg i toppform ved å trene supereffektivt i fem til ti minutter daglig. Det varierer fra person til person, men uansett gir det både bedre resultater og helseeffekt å trene litt ofte enn mye sjelden, sier Ravlo.

Ideelt sett bør du begynne med treningsøkter fra 30-60 min to til tre ganger i uken.

- Avhengig av om målet er bedre kondisjon eller styrke, kan du kombinere to løpeturer á 20 min med en styrkeøkt på en time, eller to styrkeøkter med en løpetur, legger han til.

Les også: Slik trener du styrke og løping i samme økt

 

Trinn fem: KJØP DEG LITT MOTIVASJON

Har du satt deg som mål å ha en stor økt i uken, der du presser deg litt ekstra, kan det være lurt å kjøpe litt ekstra motivasjon, sier Ravlo.

- En PT eller et gruppekonsept der du utfører den lengste og/eller hardeste økten i løpet av uken gjør at du klarer å gjennomføre lettere, og da blir du også mer motivert til å klare de to andre øktene på egen hånd. En god trener vil også kunne utnytte tiden din mye bedre, og lære deg de små grepene som gjør en øvelse mer effektiv enn du klarer på egen hånd.

Trinn seks: GRADVIS PROGRESJON

Ravlo sverger til en formel for progresjon basert på to ukers intervaller.

- Vi har svært god erf#229 med treningsopplegg som er laget for to uker ad gangen. Det kan gjøres på mange måter. Du kan øke lengden med fem kilometer eller 500 meter, eller tiden med fem minutter. Da rekker kroppen å bygge seg opp til å klare å gjennomføre. Mestringen av nye mål gir deg økt motivasjon, og du er mindre utsatt for eventuelle skader.

-Riktig progresjon har alt å si. Motivasjonen vil komme av seg selv, og du er i gang, lover Inge Thomas Ravlo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- For mye kos på treningssentre

Slik får du bra bakparti

- Test formen din ofte

Kom i form med DN Aktiv klubb