- Utrolig kult å slå alle supermosjonistene, strålte den 17 år gamle Oscar N. Svendsen etter å ha vært hjemme og skiftet.

Unggutten er førsteårsjunior, men knallet til og dro fra samtlige i feltet han startet i. Før eliteklassen var kommet i mål hadde han rittets beste tid. (2:58.35)

Vinglete kjøring
Svendsen synes ikke noe særlig om å sykle i felt med de beste mosjonistene.

- Det er litt skummelt å sykle i felt med folk som ikke er vant med å sykle i så store grupper, sier han til DN Aktiv, og legger til at han var i flere ubehagelige situasjoner i starten av rittet.

 

- Det blir litt hjul inni hverandre og vinglete kjøring. Jeg bestemte meg for å ligge foran å dra i stedet, sier Svendsen.

Lillehammergutten er en av landets beste junior landeveissyklister, men hadde ikke noe problem med å holde superfarten i terrenget.

- Det er ikke så mye teknisk kjøring her oppe. Det er landeveiskvalitetene som teller. Det går på arbeidsøkonomien, sier den talentfulle 17-åringen som ikke fikk lov å starte i elitefeltet der de antatt beste rytterne sykler.

Presset i "rød sone"
Førstemann over målstreken var Jan Olav Beitmyren, en av profilene i Birkebeinerrittet gjennom mange år og et kjent fjes i mosjonsmiljøet.

- Jeg var langt oppe i rød sone i dag. Gikk altfor fort opp til Skramstadsetra, og det var tøft kjør helt til Sjusjøen. Derfra syklet jeg alene, sier han til DN Aktiv.

 

46-åringen satte for to år siden rekord i rittet Trondheim – Oslo (team Zoncolan), og slo til med beste tid i Lillehammer – Oslo i år da han syklet for Team Aktiv mot Kreft ePartner. Birken passer ham best og lørdag satte han standarden for klasse M45 med tiden 3:00.49.

- Jeg har ikke så kraftige lår, og sliter litt på flatene på landeveissykkelen. I Birken er det mer opp og ned og høy puls. Det er artigere, sier Beitmyren.

 

En annen med futt i beina er Willy Juul Pedersen (62) – tidligere Norgesmester i landeveissykling.

- Dette var tungt og bløtt, men en kjempetur, sier han til DN Aktiv.

I god form kommer han ved å sykle til og fra jobben flere ganger i uka.

- Jeg bor på Harestua og jobber i Oslo. Det er over fem mil, og det blir fort 15 timer trening i uken av det, sier Juul Pedersen som fikk den gode tiden 3:08.16.

Fra golf til sykkel
Den tidligere golfproffen Henrik Bjørnstad hadde mål om å klare merket. Han trillet over målstreken 15 minutter foran merkekravet i klasse M 40.

- Jeg slet forferdelig de siste fire milene. Har aldri hatt så mye kramper før, men er utrolig fornøyd, sier han.

 

Nå jobber 32-åringen i golfforbundet med satsingen mot OL i Rio de Janeiro i 2016. Samtidig holder han seg i form med sykkel og løp.

- Nå prøver jeg å få fyr i golfinteressen her til lands. Hadde vært fint om flere av disse rytterne blir interessert i golf igjen, gliser 32-åringen.

Den finske rytteren Pia Sunstedt knuste konkurrentene og vant eliteklassen for kvinner på tiden 3.08.26. Hun var strålende fornøyd.

- Dette er en løype som passer meg. Det er bare å trampe på så hardt det går, sier Pia Sundstedt som vant rittet for femte gang.

 

Nokså dystre værmeldinger i forkant av rittet fikk mang en rytter til å tenke på fjorårssøla og det ufyselige været. Det ble ikke så ille som spådd. Over fjellet var det varmt og klamt. på Kvarstaddammen var temperaturen lå temperaturen opp mot 20 grader.

Men sleipt blir det i terrenget uansett, hvilket Bjørn Lysaker (60) smertelig fikk erfare.

 

- Det gikk greit hele veien, men så kom jeg til ballettbakken og bare stupte over styret, sa han blodig og forslått før han gikk inn i legeteltet for en sjekk, sier han til DN Aktiv.

- Det var en veldig fin tur i år, men jeg ble kanskje litt overivrig da det nærmet seg mål.

For resultater sjekk birkebeiner.no.

Se bildeserie: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.