– Jeg kan godt tenke meg å bli proff! slår Sander (10) fast.

– Vi også, istemmer Adrian (10) og Oskar (10).

De tre 10-åringene finsliper teknikken bak Bjørnegård skole i Bærum, der Norsk Fotballakademi (NFA) holder til på leid bane.

«Starte tidlig»
– Skal man bli god i fotball, må man starte tidlig, sier de unge fotballguttene, mens de venter på nye instrukser fra trener og tidligere landslagsspiller Øyvind Leonhardsen.

NFA er basert på de samme treningsprinsippene som store franske og andre europeiske toppklubber, med fokus på utvikling av tekniske og koordinative ferdigheter, spilleforståelse og riktig mental og fysisk utvikling.

– Vi startet med 30 barn i 2006. Nå har vi cirka 300 unge spillere, både jenter og gutter, i alderen 7 til 12 år – og lange ventelister, forteller sportslig ansvarlig Thierry Kopp.

Sammen med Terje Lübeck tok idrettsfysiologen og den tidligere proffspilleren initiativet til å etablere det unorske fotballakademiet, som har til hensikt å utvikle unge talenter til fotballspillere på høyt nivå.

– Det må være en grunn til at Norge ikke klarer å få frem flere gode fotballspillere. Man kan ikke bare skylde på at vi bor i et lite land. Se på Sveits, se på Uruguay og Portugal. Det er noe som ikke stemmer. Jeg mener at spillerutviklingen starter for sent, og det er ikke noe klart og tydelig opplegg, sier Kopp.

Han driver et tilsvarende fotballakademi i Afrika, på Elfenbenskysten.

Fange dem i gullalderen
Foreldrene må ut med 7000–8000 kroner i året for at barnet deres skal få trene på Norsk Fotballakademi én gang i uken i et år. Prisen øker selvsagt hvis de vil trene to eller tre ganger i uken.

– Treningen i NFA-regi kommer på toppen av barnas trening med sine respektive fotballklubber. Dette skal være et supplement, og vi har mye fokus på teknikk. Løkkefotball er veldig, veldig viktig. Nesten alle toppspillere jeg vet om har lagt ned et uendelig antall timer løkkefotball fra de var små, men det er viktig å øve teknikk og motorikk allerede fra tidlig alder, sier Kopp.

 

I Norge begrenses trening av barn av flere forhold. Bestemmelsene om barneidrett begrenser konkurranse og differensiering frem til barna har fylt 12 år. I tillegg baseres barnefotballen ofte på frivillige foreldretrenere.

Mindre mengdetrening be- grenser muligheten for utvikling av spesifikk motorikk og koordinasjon i «gullalderen» som er fra 6 til 12 år, i tillegg til utvikling av de tekniske grunnferdighetene.

– Det er begrenset hva man kan ta igjen av dette når spillerne blir eldre, sier Thierry Kopp.

Les også: - Kjører talenter i senk

Eks-proffer som trenere
NFA har trenere som er tidligere proffspillere. Øyvind Leonhardsen og Jan Derek Sørensen er to av dem.

– Jeg skulle ønske det fantes et tilsvarende opplegg da jeg var ung. Jeg hadde elsket dette! sier Øyvind Leonhardsen, som startet som en engasjert far på sidelinjen.

– Sønnen min går på NFA, og jeg synes det er flott at spillerne får jobbe med detaljer allerede fra ung alder. Det er seriøst, de får instrukser, men det skal også være moro. Jeg tror slike treningsmodeller kan få frem flere toppspillere i Norge, sier han.

Thierry Kopp kan love utvikling, men ikke at alle blir gode fotballspillere.

Avgjørende for å komme dit er å gi unge spillere med gode ferdigheter tilgang til riktige treningsomgivelser basert på et tilpasset, allsidig og progressivt treningsopplegg, mener han.

- Ingen lekestue
– Kan alle barn begynne på NFA?

– Alle får sjansen. Alle får prøve seg. Men det betyr ikke at alle passer inn. Noen ganger får foreldrene beskjed om at barna deres kanskje burde vente et år eller to.

Stig Akeren er en engasjert far som følger sønnen Sander fra sidelinjen.

– Det er ingen «lekestue», for å si det sånn. De får riktige holdninger og har et skikkelig fokus på treningen. Leke kan de gjøre etterpå. Sander har gått her i tre-fire år nå, og det er nesten skummelt å se hvor mye han har utviklet seg på fotballbanen, sier han.

Har du iPad eller mobil, kan du klikke for å se videoen her:





Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Slik gjør du perfekte push-ups</b>

<b>Mageøvelsene som virker aller best</b>

<b>Finn den rette treningspulsen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb