Menn som har noen kilo for mye kan kompensere for helserisikoen med å trene, ifølge en ny studie der 14.000 menn ble testet på tredemølle med seks års mellomrom, og deretter fulgt tett opp. 10 prosent av deltagerne i undersøkelsen var overvektige fra før.

Lever lengre
Mennene som bedret sin fysiske form mellom de to testene hadde 39 prosent laver risiko for å dø, uansett årsak og uavhengig av om de gikk ned i vekt eller ikke. Risikoen for å dø av hjertesykdom var 42 prosent lavere.

De som ble i dårligere form hadde økt dødsrisiko, selv om de ikke la på seg.

- Du bør tenke på begge deler, men over tid kan fysisk form være viktigere enn fedme når det er snakk om overlevelse, sier hjertekirurg Marc Gillinov ved Cleveland Clinic i Ohio, til CNN.

Studien er publisert i Circulation , som er tidsskriftet til den amerikanske hjerteorganisasjonen.

Skepsis til BMI
- Vekt er viktig, men folk må fokusere mer på å opprettholde eller bedre formen enn å bruke så mye energi kun på vekttap, sier leder av studien, professor Duck-Chul Lee ved Arnold School of Public Health, Columbia.

Endringer i BMI (kroppsmasseindeks) mellom de to tredemølletestene hadde ingen effekt på menns sannsynlighet for å dø, når forskerne tok hensyn til faktorer som alder, familiens sykehistorie, kroniske medisinske tilstander som høyt blodtrykk og diabetes, røyking, og utviklingen på den fysiske formen.

Flere eksperter har stilt spørsmål ved om BMI gir et presist nok bilde av helsen din. Mange med høy muskelmasse kan ha høy BMI uten å for mye kroppsfett.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Bygger form med rå styrketrening

Her er treningstrendene for 2012

Treningen som svir av flest kalorier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb