- Progresjon i styrketrening er viktig, sier forsker Gøran Paulsen ved Norges Idrettshøgskole (NIH)

Men det er imidlertid litt vanskeligere å teste sin egen styrkeutvikling enn å teste kondisjonen.

Det har Paulsen tenkt å gjøre noe med.

Test for alle
- Vi starter snart opp et prosjekt der vi må involvere svært mange i det som forhåpentligvis skal bli en standarisert styrketest for treningssenterkunder. Målet er en test som er nyttig for alle som trener, og som vil ha svar hvor en befinner seg i forhold til alder, kjønn og kroppsstørrelse.

 

Å teste kondisjonen kan man gjøre på mange måter, og resultatet gir som regel god pekepinn på om man trener riktig.

- Det er stor forskjell på å teste kondisjon og styrke. Under en knebøytest kan det å endre et par grader i kneleddet utgjøre 20 kilo i vekter. Det stiller ekstreme krav til at testene utføres på nøyaktig samme måte, sier Paulsen.

Rå styrke - maksimal kraft
Å bruke enkle øvelser som pushups, situps eller hangups som testøvelser har lite med styrke å gjøre mener han.

- Det er mer en utholdenhetstest og tegner ikke et bilde av din evne til å generere maksimalt med kraft. Vil man teste rå styrke er det 1 RM (repetisjon maksimum)som gjelder.

1 RM det meste er person klarer å løfte. Dette er nødvendig for virkelig å måle din maksimale styrke

Løfteteknikk: Slik gjør du det IKKE

- Det er en effektiv metode for å finne ut om treningen gir resultater, sier forskeren.

- Hvor ofte bør man kjøre en slik test?

- Det holder med en gang hver måned, eller annenhver måned - ettersom hvor viktig dette er for deg. For trente personer blir framgangen minimal, men nybegynnere kan oppleve stor forbedring på for eksempel et år, sier Paulsen, som legger til at slike tester er for de som ønsker å bli så sterke som mulig.

- Hvis målet ikke er å bli så sterk som mulig er en 1RM-test unødvendig. Testen er vanskelig å utføre nøyaktig, og det er relativt stor skaderisiko. Man kan heller trene etter RM-prinsippet (ikke 1RM) og loggføre treningen. Det betyr f.eks. å notere din 10RM.








(Kilde trim.no)





Ikke test deg slik: - Jeg var døden nær



Les også:

Sprenger grenser med rå styrke

Bygger form med rå styrketrening

Treningen du ikke må glemme (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.