Dagbladet skrev tirsdag at Petter Northug for tiden oppholder seg i Seiser Alm der han trener tøft mot Vasaloppet. Blant annet tester trønderen ut ulike væskeblandinger for å finne miksen kroppen hans tåler best, slik at han også kan unngå tissepauser underveis i det ni mil lange løpet, skrev avisen.

- Akkurat hvilke drikker han prøver ut vet jeg ikke, men det er nok ikke noe hokus pokus, sier trener Trond Nystad til DN Aktiv.

Han sier utøvernes drikkeønsker spriker veldig.

- Vi tilpasser blandingene etter hver enkelt løper. Det går for eksempel på mengden pulver, andel kaffe eller andel cola. Det viktigste er at væsken ikke er for tykk og at den lett tas opp i kroppen. Blir det for mye sukker kan man få problemer med magen, og drikker man for mye ”tynn” drikke blir det garantert tissepauser under lange løp. Det er vel det Petter ønsker å unngå, sier landslagstreneren.

En av vasaloppfavorittene Jørgen Aukland, har prøvd ut det meste underveis i lange løp.

- Vasaloppet blir ikke avgjort om man må på do eller ikke, sier han til DN Aktiv.

Nå sverger han til sportsdrikk, gel, cola og kaffe – i nevnt rekkefølge underveis i Vasaloppet.

- Jeg spiser ikke sportsbarer, men satser på å få i meg karbohydratene i væskeform. Under hard trening over tid, og i lange løp handler det om å få i seg mest mulig sukker og væske uten at man får problemer med magen, sier Aukland.

Hovedbudskapet til Olympiatoppen er at man under lange løp trenger 45 – 90 milligram karbohydrater i timen for å prestere optimalt. Dette er relativt mye og blir som regel inntatt som sukkerholdige væsker.

Her er de mest brukte væskeblandingene:

Vanlig sportsdrikk: Normalt blandeforhold er seks prosent sportsdrikkpulver.

Vanlig sportsdrikk ++: Sportsdrikk blandet ut med det utøverne selv ønsker. For eksempel honning som er en meget god kilde til karbohydrater.

Kaffe/cola-blanding: Gi ønsket mengde pulverkaffe og cola et oppkok, hell det over på flasker og la det stå kaldt over natten. Landslagsløperne bruker et sted mellom 3-5 milligram koffein per kilo kroppsvekt i slike blandinger, alt avhengig av hvor mye kaffe dem drikker fra før. Brukes mot slutten av lange renn og turer.

Havre/bygg-avkok: Et gammelt triks som fortsatt blir benyttet av enkelte. Kok opp havre/bygg og sil av korn. Bland deretter inn salt, sukker, honning inn i væsken – alt etter hva man ønsker. Flere blander inn blåbærsaft. Egner seg spesielt til de med sensitiv mage. Ble brukt mye før sportsdrikkene kom på banen, og da mange pulverblandinger var for sterke. Gir langsommere karbohydrater enn vanlige sportsdrikk.

Blåbærsuppe: Populært blant svenskene i Vasaloppet. Blir servert på drikkestasjonene. Inneholder mye sukker og smaker godt.

Ringer-acetat: Ringer er en elektrolyttholdig væske som er beregnet å gi intravenøst, men har i lengre tid vært benyttet som blandingsvæske for toppidrettsutøvere. Kan blandes med sportsdrikk, cola eller hva en måtte ønske. Inneholder salter som holder bedre på væsken i kroppen.

(Kilde: Olympiatoppen/Norges Skiforbund)

Sjekk Alsgaards ekstreme treningsdag

- Melk er den beste treningsdrikken

Tull å drikke mye vann (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.