Den erfarne friluftsmannen Randulf Valle mener at det er viktig å få i seg mye drikke på turer vinterstid, fordi man i denne årstiden mister mye mer væske gjennom pusten.

- Spis derfor potetgull. Det gir mye energi, er godt og salt. Spiser du potetgull får du lyst til å drikke mye, sier reportasjesjefen i bladet Friluftsliv til ut.no.

- Få gjerne i deg fire liter drikke hver dag på en vintertur, sier han til ut.no.

Valle mener også cashewnøtter, peanøtter og spekemat er knallbra under lange vinterturer på ski.

Les hele saken her.

DN skrev tidligere denne uken om styrkedrikkene til de norske langrennsløperne. her er listen over de mest populære væskeblandingene under tøff trening og konkurranse:

Hovedbudskapet til Olympiatoppen er at man under lange løp trenger 45 – 90 milligram karbohydrater i timen for å prestere optimalt. Dette er relativt mye og blir som regel inntatt som sukkerholdige væsker.

Vanlig sportsdrikk: Normalt blandeforhold er seks prosent sportsdrikkpulver.

Vanlig sportsdrikk ++: Sportsdrikk blandet ut med det utøverne selv ønsker. For eksempel honning som er en meget god kilde til karbohydrater.

Kaffe/cola-blanding: Gi ønsket mengde pulverkaffe og cola et oppkok, hell det over på flasker og la det stå kaldt over natten. Landslagsløperne bruker et sted mellom 3-5 milligram koffein per kilo kroppsvekt i slike blandinger, alt avhengig av hvor mye kaffe dem drikker fra før. Brukes mot slutten av lange renn og turer.

Havre/bygg-avkok: Et gammelt triks som fortsatt blir benyttet av enkelte. Kok opp havre/bygg og sil av korn. Bland deretter inn salt, sukker, honning inn i væsken – alt etter hva man ønsker. Flere blander inn blåbærsaft. Egner seg spesielt til de med sensitiv mage. Ble brukt mye før sportsdrikkene kom på banen, og da mange pulverblandinger var for sterke. Gir langsommere karbohydrater enn vanlige sportsdrikk.

Blåbærsuppe: Populært blant svenskene i Vasaloppet. Blir servert på drikkestasjonene. Inneholder mye sukker og smaker godt.

Ringer-acetat: Ringer er en elektrolyttholdig væske som er beregnet å gi intravenøst, men har i lengre tid vært benyttet som blandingsvæske for toppidrettsutøvere. Kan blandes med sportsdrikk, cola eller hva en måtte ønske. Inneholder salter som holder bedre på væsken i kroppen.

(Kilde: Olympiatoppen/Norges Skiforbund)

Les hele saken her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.