Oslo Maraton 2011: Kristian Adolfsens hjerte slutter plutselig å slå. Midt i traseen ligger investoren livløs på bakken mens konkurrenter stormer forbi. På jakt etter rekordtider.



Noe av det første Kristian Adolfsen (51) husker når han våkner etter fire dager i koma er passordet til datamaskinen på jobben.

- Det sier litt, konkluderer Norlandia-gründeren, og mannen som har vært Idar Vollviks finansielle redningsmann ved flere anledninger.

Sammen med broren Roger har han bygget seg opp et imperium innen eiendom, reiseliv og omsorgssektor verdt flere milliarder kroner, og som sysselsetter over 6000 ansatte.

Fra kontorlokalet har 51-åringen utsikt til startstreken for Oslo Maraton der han for snart et halvt år siden stod og trippet sammen med nesten 12 000 andre. Klar for å sette personlig rekord.

- Jeg husker ingenting fra den dagen, sier han.

Noe stemte ikke. Etter 11 kilometer skal investoren angivelig ha satt seg ned på huk og gispet etter luft. Deretter falt han bakover og slo hodet i asfalten.

- Det var først to jenter som stoppet. De skjønte det var noe alvorlig, og ringte nødnummeret. Så kom en tredje jente som er sykepleier også til unnsetning, før en motorsykkelambulanse ble dirigert til stedet.

- Det var helt tydelig at han trengte hjelp. Han lå midt ute i bilveien, forteller Ellen Raugstad og Elin Moi Malmin som stoppet først.

De fleste styrtet bare rett forbi. Det var blant annet en lege som stoppet, men han ba dem kun om å ringe ambulanse, hvilket jentene allerede hadde gjort.

- Man tenker vel at det ikke er nødvendig å stoppe fordi det allerede er noen som hjelper til. Men det er ikke nok, sier jentene.

Død i flere minutter
Ambulansesjåføren skjønte det var hjertet som hadde stoppet og fikk det i gang på første forsøk. Adolfsen hadde vært død i fire minutter og 40 sekunder. Etter 1 time og 20 minutter var han imidlertid ferdigoperert på Ullevål Sykehus og ble lagt i kunstig koma. Den snarrådige innsatsen til alle involverte reddet livet hans.

- Jeg er dem alle evig takknemlig. Jeg hadde maksimalt hell i uhellet. Det er utrolig at dette tok så kort tid, sier investoren når DN møter ham på hans første treningstur etter den dramatiske hendelsen i fjor høst.

 

Han kunne våknet opp i hvilken som helst tilstand, men passordet han røpte overfor broren var på mange måter bekreftelsen på at maskineriet fungerte som det skulle.

- Det er en merkelig følelse å ha vært død i nesten fem minutter, sier han nå.

Jentene er heltene
Han skjønner det kan være ekkelt å oppleve dramatikken på nært hold. Mange blir redde for å stoppe i en slik situasjon. Men at noen bortprioriterte seg selv og sin egen sluttid, var helt nødvendig, mener 51-åringen.

- Arrangementer som Oslo Maraton og Birken kan fort bli litt for alvorlig. Det er tross alt ikke et OL.

- Hadde jeg blitt liggende lenger enn jeg gjorde, kunne det gått riktig galt. Jentene som tok seg tid til å hjelpe meg er mine helter for alltid, sier investoren.

- Levd sunt og aldri rørt alkohol
Han har ingen naturlig forkl#229 på hvorfor hovedkransåren inn til hjertet hans var gått potte tett, og at hjertet rett og slett sluttet samarbeidet med resten av kroppen 25. september 2011 klokken 15:05.

- Jeg har aldri røykt eller drukket alkohol. I tillegg spiser jeg relativt sunt og trener cirka tre ganger i uken. Ikke har jeg hatt problemer med hjerte. Dessuten har jeg vært på årlige kontroller på Volvat og har aldri hatt høyt kolesterol.

- En av kompisene mine sa at jeg bare får ha det så godt når jeg ikke drikker rødvin.

Adolfsen ler godt. Han ble født på nytt, og yngstesønnen tuller med at faren nå har to bursdager. Men hvordan legge om en livsstil som tilsynelatende ikke styrer menneskelige organer mot svikt. Begynne å drikke og røyke?

 

- Før la jeg meg mellom ett og to på natten hver dag og stod opp klokken syv. Nå legger jeg meg en time tidligere. Tiden mellom 22 – 02 er en superperiode jobbmessig. Ingen telefoner, og god tid til å få gjort unna mye.

- Blir ikke den totale arbeidsbelastningen for stor?

- Nei, jeg har alltid vært sånn. Dette er lystbetont. Jeg stresser ikke i det hele tatt, bare elsker å jobbe. Men etter hjertestansen er jeg blitt flinkere til å delegere ansvar. Det er viktig når man driver stor butikk.

Vil løpe maraton igjen
Så glad i å jobbe er investoren at da han tok ut det 11 dager lange sykehusoppholdet som ferie. Han skulle ikke ha på seg sykemelding.

- Jeg var i koma tre dager, og etter 11 dager på sykehuset ble jeg utskrevet. Dagen etter det var jeg tilbake i full jobb. Jobben er givende og jeg har det strålende sammen med kollegaene.

En av dem brakk hånda tidligere i vinter. Han følte ”presset” til ikke å være borte fra jobb.

- Vedkommende turte ikke være en eneste dag, sier Adolfsen og ler igjen.

Toppsjefen er glad i å løpe, og interessen for maraton ble født for fire år siden etter et veddemål på jobben.

- Jeg setter mine egne mål og fullfører. Målet i Oslo i fjor høst var å løpe halvmaraton på under 1.55, og det lå jeg visstnok an til å klare.

Tidligere på sommeren løp han fullmaraton i Tromsø. Han er sjeleglad for at det ikke var der hjertet stoppet.

- Da hadde jeg vært stein død. I Oslo er det så mye folk og legepersonell. Maraton i en stor by må være det tryggeste stedet å få hjertestans.

Skal du konkurrere igjen?

- Vet ikke. De nærmeste er selvfølgelig ikke så begeistret for det. Men jeg har lyst, og skal trene sakte men sikkert framover. Jeg har kjøpt meg tredemølle.

Han går nå på en rekke medisiner som skal holde hjertet i sjakk. Blant annet tar han medikamentet Selo-Zok (betablokker) som fungerer på samme måte som å plombere en motor. Dette for å holde pulsen nede.

Er du redd for å kjenne på høy puls igjen?

- Nei, men det er mange hjertepasienter som sitter i stolen sin og bare kjenner på pulsen. Man er skeptisk til å få pumpa i gang, og det er jo forståelig - men ikke nødvendig. Det er viktig å komme seg ut når man kan.

Adolfsen var heldig og kom raskt til hektene. Livet etter en slik hendelse fortoner seg svært vanskelig for mange. Nylig åpnet investorbrødrene Aberia Helseresort på Rømskog. Det ble kjent før jul at selskapet Aberia Healthcare - der de eier 50 prosent - skulle ta over driften av det zen-inspirerte spahotellet.

- Det er blitt et oppholdssted for hjerte-, lungesyke og kreftpasienter. Det er mange som rammes, men som ikke vet hva som hender i etterkant. Der jobbes det med å mestre - og planlegge livet videre, sier 51-åringen som på sin første løpetur etter hjertestansen fikk følge av Jostein Røraas i arrangørstaben til Oslo Maraton.

- De tar sikkerhet på alvor, og det har reddet livet mitt.

I fem minutter slo ikke hjertet hans et eneste slag. Nå dunker det jevnt og trutt. Takket være en arrangør som visste at dette kunne skje, tre jenter som stoppet og en ambulansesjåfør som skjønte.

- Jeg har drevet business i lag med broren min i over 20 år. Det hadde blitt hektisk for ham her alene, sier Adolfsen.

- Men nå har han i alle fall passordet mitt...



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Vant over døden

Dobbel distanse øker faren for hjertestans (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.