En skikkelse i signalgul løpejakke og lillarosa lue dukker opp rundt svingen i vintermørket på Bekkestua i Bærum. Klokken er bare 0545, og det er helt stille i villastrøket.

Mens gata fortsatt sover, er Jorunn Sundgot- Borgen allerede ferdig med dagens trening.

- Innmari deilig
- Morgenløping er innmari deilig, spesielt på vinteren med noen kuldegrader i lufta. Nå er jeg helt våken, og hele dagen ligger foran meg, smiler 50-åringen etter en 45 minutters løpetur.

Slik gjør hun det hver arbeidsdag. Etter løpeturen blir det litt styrke og uttøyning. Lørdag og søndag tillater hun seg å trene noen timer senere - og da blir det ofte andre treningsformer enn løping.

 

- Jeg er født A-menneske, og løping er ren mentalhygiene. Jeg får ryddet opp i saker og ting, og møter dagen veldig forberedt, sier Sundgot -Borgen, før hun plutselig tar sats og slår hjul bortover fortauet.

- Ute er best
- Det handler litt om å være litt rollemodell også da, sier NIH-professoren.

Hun er tidligere topputøver i turn og rytmisk sportsgymnastikk, og må passe på at hun fortsatt behersker noe av basisferdighetene.

- Jeg trente hele tiden i haller da jeg var aktiv. Derfor elsker jeg å løpe ute nå. Men jeg er ikke helt slavisk på denne morgentreningen. Hvis jeg skal rekke det tidligste morgenflyet, så går det bare ikke.

Løpesko på reise
Men Jorunn Sundgot- Borgen har alltid treningstøy og løpesko i kofferten når hun er på reise.

- Tidligere kollega ved NIH, professor Sigmund B. Stømme, rådet meg til å ta en løpetur rett etter innsjekking på hoteller. Det har jeg fulgt, og fått mye ut av. Det er utrolig mye fint å få med seg mens man løper.

Før løpeturen hiver hun i seg en halv yoghurt og et glass juice. Etterpå er det vekking av den yngste datteren som fotsatt bor hjemme og full frokost.

 

Trening klokken 0500 har ikke alltid vært så stor stas å snakke om for Jorunn Sundgot- Borgen.

- Mange reagerer og synes det er helt vilt, og enda verre enn det. Men dette er ikke noe tvangsopplegg eller noe jeg gjør av plikt. Morgentrening er bare min greie, og jeg gjør det kun av lyst. Og så løser det hele tidsklemma.

Var en "skaptrener"
Før skjønte ingen av studentene hvordan hun greide å holde seg i god form når de aldri så henne trene. I dag ler hun godt av det.

- Jeg var jo en ”skaptrener”. I dag koster det meg ikke noe å snakke om morgenløpingen. Da første barn kom til verden fant jeg ut at hvis jeg skulle jeg få trent så måtte det gjøres rett etter første morgenstell. Så nå har jeg holdt på med dette i over 25 år, sier hun.

Ikke sjelden hender det også at det blir en skitur før hun kjører hjem fra jobben ved Norges Idrettshøgskole. Spesielt de dagene hun jobber utover kvelden passer det med en dose vinterluft mellom slagene.

- Deltar du i konkurranser?

- Nei, det har jeg sluttet ned. Jeg trener for å holde formen. Og for å kose meg!

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik løper du sesongen i gang

Slakter nordmenns løpeteknikk

- Halvhard trening gir liten fremgang



Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb



.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.