- Det er viktig med god løpeteknikk. Å lande på hæl er ikke naturlig, og man pådrar seg skader fort, sier ultraløper Geir Frykholm.

Forrige uke sa maratonløper Øystein Sylta til DN Aktiv at løpeteknikk ikke spiller så stor rolle. Han var svært kritisk til forfottrenden – løpeteknikken der man lander på mellomfot og tåballene.

- Færreste lander på forfot
- Jeg fatter ikke hvorfor folk skal lære å lande på forfot. De færreste lander på forfot. Jeg lander på hælen, sa Øystein Sylta som mener tempoet ditt bestemmer teknikken.

Mange tror teknikken er spiller en stor rolle. Sylta mener den kun utgjør fem prosent.

- Det er kondisjonen som er avgjørende for hvor fort du løper. Når jeg løper rolig lander jeg på hælen. Middels fart lander jeg på mellomfot, og på høy hastighet så lander jeg på forfot. Så enkelt mener jeg løpeteknikk er. Man trenger for ikke forfotsko.

- Hælløping er ikke naturlig
Frykholm som til daglig jobber på Löplabbet i Sandvika mener naturligvis forfotsko kan være en god investering.

- Ja, slike sko er kommet for å bli, sier han.

Han mener Sylta tar feil – å lande på hælen er ikke naturlig.

- Bare prøv dette: Ta av deg skoene og løp rolig på hælen en stund, og du merker nok fort at det ikke går. Hælbenet er ikke skapt for å være støtdemper. Vi skal bruke scener og muskulatur til å ta i mot støtet, og da må vi ha et landingspunkt lenger fremme.

Frykholm mener barn har et naturlig løpesteg der de lander på forfot, men blir etter hvert lært å lande på hæl og rulle fram. I tillegg er skoene bygd opp på en måte som fremmer unaturlig løping.

- Vi er et resultat av det skotøyet vi har på oss, sier han.

Kneskader
- Hvis vi store deler av livet har løpt slik – hvorfor skal vi endre på løpesteget nå?

- Undersøkelser viser at svært mange er skadet en gang i løpet av et år. Og de fleste av disse skadene er relatert til knærne. Dette er igjen et resultat av at vi lander på hæl – tyngdepunktet er for langt bak og knærne tar støtet.

Naturlig løping handler om et kontrollert fall, mener ultraløperen som daglig løper flere mil.

- Man bruker mindre energi fordi man utnytter tyngdekraften. Kortere steg framme på foten. Det er effektivt. Lander man på hæl er kroppsmassen for langt bak og man bruker mer krefter på å komme seg fram, sier Frykholm.

Tempokrangel
Flere mener det er tempoet som avgjør hvor på foten du lander. Idrettsfysiolog Stig leirdal sammenligner forfotsløping med å få en båt opp i plan.

- For at en båt skal opp i plan (nok kraft til at skroget skal legge seg oppå vannet) må du opp i en viss fart. Slik er det også med løpeteknikk, sa Leirdal som underviser i biomekanikk og arbeidsfysiologi ved Høgskolen i Nesna, til DN Aktiv forrige uke.

Å tenke teknikk har ingen hensikt mente også han.

- Det er kapasiteten som avgjør teknikken. Løping er en naturlig bevegelsesform – gjør man nok av det så havner man tett opp til sitt beste bevegelsesmønster. Har man ikke god nok kondisjon så klarer man ikke ligge på en hastighet der forfotsløping er naturlig.

Geir Frykholm er overbevist om at tempoet ikke skal være avgjørende for fotisettet.

- Å lære seg å lande på mellomfot og tåballene er spesielt viktig for folk som er utrente og skal starte opp med løping. Da har man sjanse til å tilegne seg et naturlig løpesteg og man er mindre skadeutsatt.

Les flere løpesaker:

Har over 50 par joggesko

- Løpeteknikk har ingenting å si

Sjekk skoene flere og flere vil ha

- Styr unna supertilbudene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.