Lokalet holder 40 varmegrader og har 40 prosent luftfuktighet når Martin Andersson trener. Det går bokstavelig talt hett for seg når han skal gjennom 26 øvelser på halvannen time.

– Det blir mye svetting. Det renner. Men det er så vanvittig bra etterpå, sier Andersson og lukker opp døren til treningsrommet hos Bikram Yoga Oslo.

– Det er en fantastisk god følelse når du er ferdig, og du føler deg helt renset, sier han.

Heten og fuktigheten slår mot deg. Anderson legger matten lengst frem mot speilet og podiet der instruktøren skal stå. Han plasserer et håndkle slik at det ligger godt på matten, og legger seg ned.

Konsentrasjon og styrke
52-åringen er en av stadig flere som har kastet seg på den hete treningstrenden. Nå pendler han fra Ås fire ganger i uken for å trene. Det store lyse rommet fylles med folk denne morgenen. 20 kvinner og tre menn er klare for 90 minutter med dyp konsentrasjon, styrke og mye svette.

– Vi starter med dyp stående pust. Kjenn at du er her, begynner instruktør og studioeier Charlotte Andal

Møllen (37) til de 23 deltagerne. Tre menn og 20 kvinner.

– Slapp av i skuldren... Albuene opp på innpust. Åpne lungene. Strekk opp – opp, og der, pust ut. Hodet bakover, se bakover. Jo langsommere du gjør det, jo bedre for deg, fortsetter hun.

Pust og svette
Øvelsen gjentas. Det pustes dypt i salen. Etter få minutter er de første svetteperlene synlige på huden. Martin Andersson bøyer kroppen i en bue bakover. Han er utrolig myk, og klarer å se bakover i rommet. Ansiktet hans har fått en rødlig farge nå. Svetten drypper.

– Tråkk på fingrene dine. Strekk deg ned mot gulvet¿ Strekk opp – rør taket. Pust inn energi, sier instruktøren med myk, behagelig og samtidig bestemt stemme.

– Gjør deg løs. Pust.

Svetten drypper ikke nå. Den renner. Anderssons lille svarte shorts – det eneste han har på seg – er gjennomvåt.

- Ikke gi opp

– Nå skal vi over på styrke. Stående hode til kne. Venstre fot godt ned i matten. Løft høyre fot – strekk og lås kneet. Kneet skal styrkes. Målet er å opprettholde det til du dør, fortsetter instruktør Møllen.

– Så lenge du prøver, får du til det kroppen din skal ha. Ikke gi opp. Pust inn – og strekk opp, fortsetter hun.

Martin Andersson står nå på et klissvått håndkle. Den allerede høye luktigheten i rommet blandes med svetten fra de varme kroppene. Sitter du tett nok kan du høre at det drypper.

– Nå er vi halvveis. Du er på toppen av fjellet. Nå skal vi åpne lunger og hjerte. Pust inn – pust ut. Slipp alt, sier instruktøren.

Resten av den faste rekken med øvelser gjennomføres. De 90 minuttene avsluttes med å ligge flatt på matten i en kort periode. Så er dagens trening over.

- Jeg har definitivt kommet for å bli. Dette fungerer så bra for meg, sier Martin Andersson.

– Det er noe med hele pakka. Du føler at du får trent hele kroppen, og så får du litt meditasjon i tillegg. Kombinasjonen av det fysiske og mentale er det beste, sier den spreke 52-åringen.

Andersson startet med bikramyoga for litt under et år siden. Han beskriver det første møtet som alt annet enn behagelig.

– Første gang var helt forferdelig. Det var grusomt. Jeg klarte ikke puste ordentlig. Likevel fenget det, og jeg ville ikke gi opp. Jeg visste at dette var noe for meg, sier han.



- Mye mer enn trening
52-åringen mener denne treningsformen gir en enorm utholdenhet, viljestyrke og evne til å fokusere på det du gjør.

– Dette er så mye mer enn trening. Det skjer noe rart i hodet når man begynner med bikramyoga. Det er en veldig spesiell opplevelse, og for meg har det vært et halvt år med mye følelser. Mer overskudd, bedre nattesøvn og en større mental balanse er noen av de positive effektene av yoga, ifølge Andersson, som til daglig jobber som personlig assistent for funksjonshemmede personer.

– Det er mange tunge løft når jeg er på jobb. Da hjelper det å ha styrke i kroppen. I tillegg har jeg mye kvelds- og nattjobbing. Det kan ta på. Da hjelper yogaen, sier han.

– Blir det ikke kjedelig med de samme øvelsene hver gang?

– Nei, du opplever hele tiden noe nytt og noe du kan forbedre. Hele tiden nye detaljer her og der.

Martin Andersson innrømmer at han har blitt avhengig av den «hotte» treningstrenden.

– Ja, jeg er hektet. Det begynner å krible i kroppen om jeg ikke har vært her på et par dager. Hadde jeg bodd rett rundt hjørnet hadde jeg vært her hver dag, sier han.

– Det er tøft

Les også:

- Holder ikke å ligge rolig og puste

Hektet på høy puls (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.