Det er en god grunn til at du skal kjøpe løpesko som er litt for store. Skal du løpe lange distanser anbefaler eksperter deg å kjøpe sko som er et halvt og helt nummer større enn dine vanlige sko.

- Foten er spent opp som en bue hos de fleste av oss. Den elastiske seneplaten som ligger nederst på foten blir tøyd og strukket såpass at foten etter hvert blir både lengre og bredere, sier fysioterapeut ved NIMI Frode Hilde til DN Aktiv.

Høy fotbue
Dette er faktisk målbart, og gjelder spesielt folk med høy fotbue. Det skal riktignok noen kilometer til for å strekke foten. Distanser over halvmaraton bør løpes med sko som er større enn vanlige.

- Man får skikkelig blånegl hvis man ikke tar dette på alvor, sier Hilde.

Distanser under halvmaraton er ikke lange nok til at foten får strukket seg i like stor grad, og vanlig skostørrelse er å anbefale.

Kortere kropp
Får man større fot av å løpe mye gjennom flere år?

- Nei, den er elastisk og ”krymper” tilbake til normal størrelse. Det er akkurat som med kroppen vår. Vi er litt kortere etter en lang løpetur, og også når vi legger oss om kvelden, enn når vi står opp om morgenen. Dette er fordi skivene i ryggsøylen er mindre væskefylte etter en dag i aktivitet, sier Hilde.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Ikke kjøp joggesko på lørdager!

Lette sko i vinden

Skoen som får deg på tærne

Har over 50 par joggesko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.