- Folk kan ikke lese kart lenger. Det er ganske skremmende.

Henning Hoff Wikborg (48) klatrer sikkert opp Kjøsterudjuvet ved Åssiden i Drammen. Et steinkast fra byen boltrer han seg i det lokale friluftslivet, koker kaffe på primusen, nyter ekte natur og får trimmen med på kjøpet. Det blir færre og færre av sånne som han. Trenden er å følge grusen. Det frustrerer lederen i Drammen og Oplands Turistforening.

– Kunnskapen om friluftsliv er dessverre på hell. Folk trener og trener, og tilsynelatende er nordmenn mer glad i naturen nå enn på lenge. Men slik er det altså ikke.

Wikborg var ferdigutdannet jurist i 1991 og jobbet store deler av 90-tallet som politifullmektig og politiinspektør, og var blant annet var kollega med konstituert politidirektør Odd Reidar Humlegård. Etter syv år skiftet han beite og ble forsvarsadvokat hos Benedict de Vibe, før han etablerte han sitt eget advokatfirma. I 2006 fikk han nok.

 

På en knivsegg
– Det var mest på grunn av yrkesetikken. Du beveger deg hver dag på en knivsegg hva gjelder etikk og moral. Jeg følte ofte jeg havnet på feil side, og ønsket heller å bruke energien min på noe positivt.

– Et problem med å jobbe kommersielt som advokat er at målsetninger i stor grad knyttet til å fakturere godt. Du er vellykket hvis det går godt økonomisk. Hele miljøet er preget av dette, sier Wikborg.

Det første han gjorde etter å ha fått jobb som leder i DNT Drammen var å erstatte Land Roveren med en Skoda. Han gikk dramatisk ned i lønn, og familieøkonomien ble avhengig av at kona måtte jobbe beinhardt for at det skulle gå rundt.

– Jeg er stolt av kona mi. Det ble en enorm forandring, og vi måtte endre livsstilen. Hun skal ha mye av æren for at jeg nå kan gjøre det jeg har lyst til.

– Jeg ønsket å leve på mindre forbruk. Nå dreier livet seg mer om det jeg opplever og ikke det jeg har. Det er strålende, påpeker han.








Eksadvokaten brenner for å få folk – især barn og unge – interessert i friluftsliv. Og kanskje omvende konkurranseorienterte mosjonister til turmennesker. Selv var han oppslukt av trening og konkurranser, parallelt med karrierejaget som advokat. Men han la opp sin aktive mosjonskarriere da han skiftet jobb.

– Jeg trener fortsatt, men mer turorientert og gjerne sammen med familien. Og jeg er ikke i noe særlige dårligere form enn før. Konkurranserettet trening går fort på bekostning av noen. Fysisk aktivitet kommer alltid til å være viktig, men man må ikke glemme at hele familien skal røre på seg. Nå er det viktigere å trene barna enn seg selv. De har tross alt et helt annet utgangspunkt enn vår generasjon.

– Hva mener du med det?

– Det er jo vi som trener og er interessert i jakt og fiske. Det er vi voksne som løper og går Birken, og elsker å være ute i naturen. Treningsbølgen består jo for det meste av voksne mennesker. Selv har jeg alltid vært glad i friluftsliv, men det er fordi jeg har vokst opp med det. Det minste vi kan gjøre for yngre generasjoner er å gi dem det samme som vi har fått, og ikke kjøre for mye ego.

 

Wikborg mener norske foreldre har et ansvar for å gjøre ungene friluftsinteresserte.

Vil ha med barna
– Det bør være en form for grunnutdanning. Mitt største ønske er at mine barn skal bli like interessert i naturen som jeg er.

Henning er den eldste deltageren i årets «71 grader nord». Han merket godt at kunnskapsnivået om generelt friluftsliv ikke var veldig høyt blant flere av deltagerne. De var til gjengjeld meget godt trente.

– Jeg var nok blant de med bredest friluftskompetanse. Mange har nisjekunnskap. Men hva hjelper det å kunne sykle veldig fort, når man ikke greier slå opp et telt, fyre bål og padle kajakk.

– Vi trenger friluftsliv som fag inn i skolen. Det er så fantastisk mye mer å gjøre i Norge enn å gå på ski om vinteren og sykle om sommeren. Dette må vi lære de yngre generasjonene, sier den ferske realitydeltageren.