I et iskaldt kjølerom i kantinen på Høgskolen i Lillehammer sitter Daniel Buck og tråkker for harde livet. Han er med som deltager i et nytt prosjekt igangsatt av forskerne Bent Rønnestad og Joar Hansen ved Seksjon for idrettsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer.

Studien har som mål å avdekke hvor mye av det maksimale oksygenopptaket man klarer å utnytte under en konkurranse i kaldt klima, som for eksempel Birkebeinerrennet.

– Utgangspunktet nå er å teste utstyrets reproduserbarhet av oksygenopptak i kaldt klima, sier Bent Rønnestad.

Til vinteren håper han å kunne bruke utstyret på gode skiløpere under testløp/konkurranser og få svar på i hvor stor grad det maksimale oksygenopptaket blir utnyttet i konkurranser.

Idrettsutøvere og stadig flere mosjonister blir testet på laben. Det er en klar sammenheng mellom resultater der og prestasjonen ute.

– Den spesifikke utnyttelsesgraden er imidlertid vanskelig å måle i testlabben, derfor ønsker vi å studere dette nærmere i felten. Det kan hjelpe oss til bedre å forstå hvorfor utøvere med samme maksimale Oksygenopptak kan presterer ulikt i konkurranser. Vi ser på utnyttelsesgraden der det virkelig gjelder, påpeker Rønnestad.

Så vidt de vet, er det ikke tidligere blitt gjort tilsvarende studier ved så lave temperaturer, og prosjektet kan gi svært nyttig informasjon til alle som driver utholdenhetsidretter. Kort forklart blir det maksimale oksygenopptaket ofte fremhevet som den viktigste enkeltfaktoren for utholdenhetsprestasjon. Men en god utnyttelsesgrad kan kompensere for et relativt lavt Oksygenopptak i typiske turrenn/turritt.

– Utnyttelsesgraden er som oksygenopptaket også noe genetisk betinget, men kan i en viss grad også trenes.

Årets vinner av Birkebeinerrittet Lars Ragnar Manengen, testet seg fire dager etter seieren. Oksygenopptaket hans ligger på like over 80, altså ikke i øverste sjiktet.

– Når han kombinerer denne verdien med hans gode evne til å ligge og pumpe på høy intensitet uten å slite seg ut blir resultatet fabelaktig, fastslår Rønnestad.

Hvis alt går etter planen kommer de første resultatene allerede denne vinteren.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.