Ny forskning, delvis støttet av US National Institutes of Health, viser at Omega 3-inntak kan forlenge levetiden til hvite blodlegemer ved at cellenes telomer styrkes, skriver science daily.Telomer kan sammenlignes med plastbiten som holder skolisser sammen, men her er skolissen cellenes DNA remse. Omega 3 viser seg også å redusere oksidativt stress med over 15 prosent. Oksidativt stress betyr at cellene ødelegges av frie radikaler

- Telomerfunnet er oppsiktsvekkende ved at det antyder muligheten for at et kosttilskudd faktisk kan utgjøre en forskjell i aldringsprosesser, sier Jan Kiecolt-Glaser, professor i psykiatri og psykologi ved Ohio State og hovedforfatter av studien, til Science Daily.

Reduserer betennelser
I en annen fersk publikasjon fra denne studien, rapporterte Kiecolt-Glaser og kolleger at Omega-3-fettsyrer senket betennelser i den samme gruppen. Studien inkluderte sykdomsfrie 106 voksne, med gjennomsnittlig alder 51 år, som var enten overvektige eller fete og levde et stillesittende liv.

- Folk som er mindre sunne enn denne gruppen, og særlig de som opplever kronisk stress, kan få enda flere fordeler fra Omega-3 tilskudd, sa hun.

- Betennelse er i særdeleshet kjernen til mange helseproblemer. Å finne noe som reduserer betennelser har mange potensielt gode spin offs blant eldre voksne, legger hun til.

Forebygger flere sykdommer
Deltagerne tok enten 2,5 gram eller 1,25 gram aktive omega-3 flerumettede fettsyrer, som regnes som "gode fettstoffer" som, når de forbrukes i riktige mengder, er forbundet med en rekke helsemessige fordeler. Parallelt tok den andre testgruppen placebopiller som inneholdt en blanding av oljer som representerer et typisk amerikansk daglig inntak.

Forskerne sier denne kombinasjon av effekter antyder at Omega-3 tilskudd kan ha potensial til å redusere risikoen for en rekke sykdommer forbundet med aldring, slik som koronar hjertesykdom, type 2 diabetes, artritt og Alzheimers sykdom.

Spis fet fisk
Omega 3 finnes naturlig i fete fiskeslag som laks, tunfisk, sild og makrell. Forholdet mellom Omega 3 og andre fettsyrer, som Omega 6 (vegetabilske oljer) har også en innvirkning på helsen. Mens forholdet mellom Omega-6 og Omega-3 fettsyrer i et gjennomsnittlig amerikansk kosthold er 5 til 1, mener forskere dette forholdet bør senkes til 4 til 1, eller helt ned i 2 til 1.

Les flere saker på DN Aktiv

1 av 10 kan ha negativ effekt av trening

Lavkarbotrenden ødelegger for fruktsalget

Mistet 15 kilo på 44 dager (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.