- Vi er mye mindre aktive enn vi selv tror. Det er ikke sikkert det hjelper å trene tre ganger i uken. Det er den totale hverdagsaktiviteten som har sunket i nyere tid, sier Trine Karlsen. Hun er postdoktor ved NTNU K.G Jebsen – ved senter for hjertetrening.

Hverdagsaktiviteten er i stor grad forsvunnet. Det er normalt å sitte stille i 10 timer om dagen viser nyere forskning. Kjører du bil til jobb, tar heisen, sitter på jobb, kjører bil til butikken og slenger deg i sofaen kveldstid?

- Det er ikke alltid nok å legge inn enkelte treningsøkter for å oppveie for all inaktivitet. Det krever faktisk ganske mye trening. Ikke alle er klar over dette, og slår seg til ro med at de ukentlige øktene kan oppveie for den negative effekten inaktivitet har på helsen, påpeker Karlsen.

Stor pulsvariasjon
I en oversiktsartikkel fra 2011 i American Journal of preventive medicin ble det påpekt at en inaktiv livsstil i seg selv er en risikofaktor for dårlig helse, og at tiden man bruker på fysisk trening utover en inaktiv hverdag ikke bedrer dette forholdet. Det er fortsatt ukjent om intensitet på trening kan oppveie for de negative konsekvensene av en inaktiv hverdag.

 

Karlsen mener å følge pulsen din gjennom en dag kan gi en god indikator på egen helse. Det viktigste er å få opp antall pulsslag gjennom fysisk aktivitet.

- Normal lav hvilepuls, og stor pulsvariasjon som følge av aktivitet gjennom hele dagen er det beste. Jevn høy puls og høy hvilepuls som følge av stress, er derimot et sterkt faresignal.

- Vi ser på hjertepasienter at mange bruker lang tid på å få opp pulsen under fysisk aktivitet. De har ofte forsinket pulsrespons på grunn av forstyrrelser i forbindelsen mellom nervesystemet og hjertet. Det samme skjer etter at de har oppnådd makspuls under trening. De bruker lang tid på å få pulsen ned igjen.

Pulsfalltesten er i så måte en svært god indikator på egen hjertehelse, og blir ofte brukt i internasjonale befolkningsstudier på fysisk helse.

 

Enkel test
Etter et intervalldrag eller makspulstest måler du pulsen din umiddelbart, for deretter å stå i ro i ett minutt. Da måler du pulsen igjen og finner ut hvor mye den har falt.

- Faller ikke pulsen mer enn 12 slag er du i meget dårlig form, og det er kan være tegn på at noe er galt. Siden fall i puls etter hard fysisk belastning sier noe som prognosen for sykdom og død, vil jeg anbefaler å oppsøke lege og få utredet hjertet ditt hvis du opplever dette.

Regelmessig utholdenhetstrening bedrer pulsfall etter hard fysisk aktivitet, og godt trente utøvere kan ha pulsfall på over 40 slag i løpet av ett minutt.

- Hvis man årlig undersøker sitt eget pulsfall sammen med hvilepuls vil man enkelt kunne følge endringer i egen hjertehelse.



Ta testen!
Oppnå makspuls, elelr ta pulsen mot slutten av et hardt intervalldrag. Stå i ro ett minutt og ta pulsen på ny for å finne ut hvor mye pulsen har falt.

Under 12 slag: Risikosone – oppsøk lege og få hjertet undersøkt

12-20: Dårlig-middels fysisk form. Bør trene mer.

20-30: God fysisk form.

30-40: Meget god fysisk form.

40 slag og mer: På høyde med godt trente idrettsutøvere

Kilde NTNU

I Dagens Næringsliv i dag kan du lese første del av DN Aktivs nye serie "Arbeidspulsen" - der vi følger forskjellige yrkesgrupper en dag på jobben og måler puls og aktivitetsnivå. Først ut er sykkelbudet Andreas Thøgersen som forbrenner nesten 6000 kilokalorier i løpet av arbeidsdagen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.