Høst og kulde gjør oss sugne på tyngre og fetere mat. Det behøver ikke å gå utover den anbefalte andelen grønnsaker, tvert imot. Nå er det tid for kulinariske høydare som jordskokk, pastinakk, havrerot, kålrot og annen moro som gir deg alt du trenger for å holde deg sunn og energisk fremover. Noter deg en ekstrabonus for at dette er billig og kortreist mat.

Beskytter mot sykdom
Om vinteren er vi ekstra utsatt for forkjølelse, luftveisinfeksjoner og influensa. I gammel norsk tradisjonsmat finner vi fantastiske retter som tar det beste ut av de tradisjonelle vintergrønnsakene. Den gode smaken kommer av at de er stappfulle av nødvendige vitaminer, mineraler og fibrer. De gir oss også viktige antioksidanter som styrker immunforsvaret og derved forebygger infeksjoner og sykdommer. Vintergrønnsakene gir deg energi og ekstra overskudd på den tiden av året du kanskje trenger det mest.

På nærings- og salgstoppen
Norske rotgrønnsaker er for supermat å regne, da de er spesielt rike på kalium og kalsium og flere av dem inneholder også store mengder A- og C-vitamin. I sommer satset norske bønder ekstra mye på å dyrke frem både tradisjonelle og nye rotgrønnsaker for vinterforrådet etter råd fra Bama og Gartnerhallen. Jordskokk, pastinakk, havrerot, chioggia, røde-, hvite- og gule beter vil derfor snart dukke opp på et fat nær deg, skal vi tro produktsjef Espen Gultvedt i Bama. De har sett at salget av rotvekster har økt betydelig de siste årene. På popularitetstoppen troner norsk jordskokk og pastinakk.

 

- Vi har hatt en enorm økning av spesielt jordskokk med over 100 % siste år, og pastinakk med 241 prosent siste fem år, til 106 tonn i fjor. Også pepperrot selges det stadig mer av, sier Gultvedt til DN Aktiv.

Han kan legge til at Norge nå er selvforsynt med rotgrønnsaker i et rikt mangfold som stadig utvides.

Den nye supermaten
Havrerot er blant de ‘nye’ gjenoppdagede kulturplantene, og ble kåret til årets Nyskapning i Det norske Måltid 2012. Den vokser vilt i nesten hele Europa inkludert syd-Sverige. Havrerot har en mild og søt smak som ofte blir sammenliknet med smaken av østers, asparges eller artiskokk. Den kan også minne om pastinakk. Havrerot skal ha en stor helseeffekt, blant annet skal den ha en rensende effekt på lever og galle, være svakt vanndrivende, være effektiv for arteriosklerose, høyt blodtrykk og stress. Kineserne bruker den som energiplante.

Egnet som hurtigmat
At rotgrønnsaker har fått en renessanse skyldes ikke bare kjendiskokkenes begeistring.

 

- Vi har kartlagt nordmenns matvaner og trenden er at folk vil ha enkle og hurtige retter. Det kan være en av årsakene til at rotgrønnsaker øker i popularitet. Det er bare å kutte opp og hive i en gryte eller panne, eller de kan spises rå. Med rotgrønnsaker kan du lage raske retter som i tillegg er sunne, sier Gultvedt.

Slik bruker du dem:

Ovnsrett/gryte
Vask, skrell og skjær et utvalg rotgrønnsaker, og legg dem i en ildfast form eller gryte med olje, krydder eller urter. Legg på gode kjøttstykker av vilt, lam eller okse, å la det hele godgjøre seg minst en time i ovnen eller på komfyren. Det er alt som skal til!

Salat
Riv, rasp, skjær eller hakk og server med en valgt vinegraitte eller rømmedressing, eller server dem som sticks til en dip.

Suppe
Vask, skrell og skjær i passende biter. Kok med vann eller buljong som såvidt dekker. Når alt er mørt moser du med stavmikser, tilsetter kanskje litt fløte og krydder etter smak tilslutt.

Eller, du kutter alt i små biter og koker i vann sammen med en svinknoke for den berømte fersksuppen.

Grill
Vask, skrell og skjær i tynne skiver. Pensle med god olivenolje og legg i en grillpanne eller under grillen i ovnen. Dryss på salt, eventuelt urter og server som tilbehør.

Wok
Skjær i tynne strimler og wok med det du ønsker av kjøtt eller fisk. Litt soyasaus, østerssaus eller buljong og fersk ingefær kan gjøre susen hvis du vil ha litt asiatisk vri på det hele.

Kok
Har du smakt nykokte rødbeter servert med en dash olivenolje og godt salt? Kokt løk og pastinakk er heller ikke å forakte.

Mos
Mos er kos. Foruten den kjente potetmosen er sellerirot, jordskokk, blomkål og gulrot velegnet, og gjerne i diverse blandingsforhold til hverandre. Kjendiskokkene er for tiden ville etter jordskokk, pastinakk og pepperrot.

Les flere saker på DN Aktiv

Rett holdning gir lettere kropp

Fet, men sunn og sprek

Bland honning i drikkeflasken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.