- Det aller viktigste i forkant av en stor fysisk prestasjon er å få i seg nok «drivstoff», sier kjøkkensjef Harald Haugen ved Ricas Olympiatoppen Sportshotell.

Han anbefaler å droppe biffen på fredag og heller fylle på med pasta, ris og poteter. (Se oppskrift nederst i saken).

Haugen får støtte av Christine Helle, Olympiatoppens fagansvarlig for ernæring. Hun mener det er viktig å spise nok og ha fokus på karboydratinntaket slik at en fyller opp glykogenlagrene til rennet.

- Sørg for at det er rikelig med karboydratrike matvarer til alle måltider, spis en god porsjon av enten grovt brød, kornblanding, potet, fullkornpasta eller ris til hvert måltid, sier hun.

Les også: - Spis nok - i alle fall før trening

- Kroppen vil muligens protestere
Til daglig jobber Haugen med å tilpasse maten slik at den passer hver enkelt utøver best mulig og at den gir en regelmessighet som ikke påvirker kostholdsrytmen negativt.

 

- Det er lite gunstig å servere noe som de aldri har spist før, rett før store prestasjoner, sier Haugen.

Kjøkkensjefen mener det er desidert best å spise noe du er vant til dagen før Birken.

- Du skal ikke under middagen kvelden før spise masse salat dersom kroppen din ikke allerede er vant til dette, sier han.

- Det vil kanskje imponere de du spiser sammen med, men kroppen din vil muligens protestere, sier han.

Det samme gjelder sterkt krydret mat, mat med masse proteiner eller mat med masse fett, ifølge Haugen.

- Entrecote med Bearnaise og Pommes frites er ikke å anbefale dagen før en så stor prestasjon, sier han.

Les også: - Det dummeste er å ta fri

Fyll opp glykogenlagrene
Det beste «drivstoffet» å fylle kroppen med, er ifølge ernæringseksperter karbohydratrike måltider. Dette fører til at glykogenlagrene fylles.

For å fylle opp disse lagrene kreves det godt med karbohydrater i form av stivelse. Dette får vi gjennom ris, grovt brød, poteter og pasta i all hovedsak.

- Jeg ville derfor passet på og servere mye pastaretter med fullkornpasta, gjerne kokte poteter, eller ris i forkant av disse prestasjonene, sier kjøkkensjefen.

- Jeg vil også servere noe magert protein, som fra rene kyllingfileter eller fisk. Samtidig ville jeg holdt meg helt unna farseprodukter og kjøttdeig. Det er ganske store mengder fett i disse, og du skal heller lage plass til karbohydratene. Smør dropper jeg helt, og bruker heller minimale mengder rapsolje eller olivenolje å steke i, sier Haugen.

Til dessert anbefaler han å spise noen valnøtter eller mandler sammen med friske bær og cottage cheese eller naturell Biola Yoghurt.

Etter middag er det viktig å roe helt ned. Å tro at du kan trene deg opp dagen før går sjelden veldig bra siden du da begynner å tære på energien du trenger på renndagen. Få godt med søvn, før du våkner uthvilt og klar for enda et påfyll, frokost.

 

Frokost senest en time før start
Til frokost ville kjøkkensjefen servert gryn og kornprodukter.

- Gjerne en god porsjon med havregrøt, bær og frukt. En brødskive med proteinrikt pålegg som kalkunskinke eller mager ost, og gjerne yoghurt ved siden av. Et glass med 100 prosent ren juice er også veldig bra, sier Haugen.

Han anbefaler å spise frokosten senest en time før rennet setter i gang.

- Mellom frokost og oppvarming kan du holde deg til rent vann. I det du setter i gang med oppvarmingen kan du godt drikke litt energiholdig drikke, som sportsdrikker eller lignende slik at du får enda litt mer karbohydrat, sier han.

Haugen påpeker at det også er viktig å få i seg en del karbohydrater underveis i løpet.

- Energibarer, dadler, rosiner er råvarer som gir rask energitilførsel og er lett å ha med. Ha gjerne med en brødskive med honning eller syltetøy også, sier han.

- Pass på å ikke spis for mye om gangen men heller mindre flere ganger i løpet av øvelsen med en 40- 50 minutters mellomrom.

Væskebalansen må også opprettholdes.

- Pass også på å få i deg nok væske underveis. Drikk på alle drikkestasjonene, selv om du ikke føler deg tørst, sier Haugen.

 

Les flere saker på DN Aktiv

Debuterer i Birken som 80-åring

Lei prestasjonsmas

- Før luktet de svette og kvae - nå lukter birkebeinerne deodorant og aftershave

Må gå Birken i rivalens fotballdrakt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.