Hvor viktig er kostholdet for en som ønsker vektreduksjon. Svært mye viktigere enn trening, sier ernæringsekspertisen. Det er begrenset hva du kan trene bort av kalorioverskudd, med mindre du løper maraton flere ganger i uken. Men enda viktigere er det hva du spiser. Å spise sukker er som å spise fett, eller få i seg alkohol uten rus, påstår forskere, som har lurt på hvordan selv småbarn kan utvikle fedme.

Begrepet ølmage beskriver at noen kalorier legger seg lettere rundt midjen enn andre. Alkohol forbrennes bare i leveren, hvorfra etanol fører til nydannelse av fett og økte nivåer av små tette LDL og triglyserier blodet (farlig fett). Dette forårsaker ikke bare fedme rundt spesielt livvidden og de indre organene, men også plakk på innsiden av blodårene, hvilket øker risikoen for hjerte-karsykdommer. Nå vet vi alle at alkohol bør konsumeres i små doser, for helsens skyld. Og det samme gjelder for sukker.

Fruktose like ille som alkohol
Nå viser det seg at sukker fører til metabolsk syndrom (årsak til bl.a. hjerte-karsykdommer, diabetes, demens m.m.)i likhet med alkohol. Det gjelder spesielt fruktose som finnes i nær sagt all ferdigmat, men også sukrose. Det er 60% fruktose i High Fructose Corn Syrup (svært vanlig i ferdigmat og søte drikker) og 50% fruktose i hvitt bordsukker; sukrose.

Fruktose kan kun spaltes i leveren, lik alkohol. I leveren omdannes fruktosen til nydannelse av fett. Foruten å omdannes til fett vil ikke fruktose påvirke insulinnivået som igjen skal påvirke hjernens apetittsenter. Fruktose gir med andre ord ikke metthetssignaler, men får deg derimot til å overspise. Et barn som drikker en boks cola før maten vil faktisk spise mer mat, ikke mindre. Energi- og sportsdrikker er spesielt rike på HFCS og bør forbys barn, i likhet med alkohol, sier stadig flere leger og ernæringseksperter. Ekstra ille er det at flytende kalorier generelt sett ikke gir metthetsfølelse.

Kilden til alt ondt
Det meste av det tilsatte sukkeret er skjult for oss, blant annet i matvarer som markedsføres som sunt og slankende.

- Low-fat bølgen ble en katastrofe, fordi lavere fettinnhold i en rekke populære matvarer ble kompensert med høyere sukkerinnhold. Lite fett gjør maten smakløs. I 1975 ble High Fructose Corn Sirup introdusert til den amerikanske matindustrien, og ble en stormende suksess. Det har mange ganger høyere søtsmak enn vanlig sukker, og er svært mye billigere. I dag tilsettes HFCS i nær sagt all ferdigmat. Spesielt i barnemat, sportsdrikker og brus er innholdet skyhøyt. Det forklarer fedmeepidemien blant unge helt ned i seksmåneders alder, sier spesialist i nevroendokrinologi (læren om samspillet mellom nerve- og hormonsystemet) og professor i pediatri ved University of California San Fransisco (USFC), Robert H. Lustig.

Sammen med et team av leger, ernæringsfysiologer og forskere står han bak en serie foredrag (Sugar – The Bitter Truth) bøker og artikler som har fått stor oppmerksomhet for sitt budskap om faren ved sukker, og spesielt fruktose, de siste årene.

Øyvind Hansen er kåret til Norges beste PT, og har en mastergrad i ernæringsfysiologi. Han ser gjerne at myndighetene griper inn før Norge får de samme dramatiske helsetilstandene som USA, og en rekke europeiske land som raskt følger etter. Ved siden av våpen og underholdning er ferdigmat blant USAs største eksportartikler, og norske matbutikker og fast food kjeder er fulle av dem.

- Det skulle vært et forbud mot å tilsette sukker i mat, sier Hansen og mener alvor.

- Et kosthold rikt på fruktose er i utgangspunktet det samme som et kosthold rikt på mettet fett.

Fiberet som forsvant
Hansen synes også det er et problem at mange som trener for å gå ned i vekt drikker brus, juice og smoothies, grunnet sukkerinnholdet.

- Har du trent en time for å brenne kalorier er mye bortkastet etter et glass smoothie eller juice, sier han.

- Men er ikke juice sunt, spesielt hvis det ikke er tilsatt sukker og er ferskpresset?

- Spis heller frukten, for den inneholder fiber som er viktig for blant annet fordøyelsen og metthetsfølelsen. Fiber er antistoffet til fruktose. Alt som inneholder fruktose i naturen inneholder fiber, sier Hansen.



Sukker i naturlig form er ikke direkte farlig, fordi naturen er så klok at jo høyere sukkerinnholdet er, jo mere fiber får du på kjøpet, bekrefter Dr. Lustig og hans team ved UCSF.

- Søt fiberholdig frukt gir rask metthetsfølelse. Et klart signal om at vi ikke skal ha i oss for mye av det. 25 gram fruktose per dag er mer enn nok, råder de.

Dagsdosen de anbefaler friske personer som holder et anbefalt aktivitetsnivå tilsvarer 3,5 bananer, fire appelsiner eller fire epler. Et glass cola inneholder derimot hele dagsdosen på 25 gram.

- Drikker du juice vil du orke flere kalorier enn om du fikk i deg den samme råvaren som hel frukt. Derfor er de flytende kaloriene verre enn de faste, påpeker Hansen.

Årsaken til det er fiber. Fiber er ungen som forsvant med badevannet da matindustrien erstattet fettrikt med fettfattig og søtt. Nå konsumeres det aller meste av også den naturlige fruktosen uten fiber i tillegg, og dagskonsumet har nådd over 75 gram i snitt, samtidig som hverdagsaktiviteten har minket.

- Fiberholdig mat har kort holdbarhet, og det er hovedårsaken til at fiberen forsvant fra fast food og matindustrien. Skal du ha i deg fiber fra frukt og grønnsaker må du spise ferskvarer, sier Hansen.


Fysisk aktivitet en dråpe i havet
Å si at økt fysisk aktivitet er løsningen på fedmebølgen er skivebom, mener forskerne.

-Fysisk aktivitet er svært viktig for en rekke funksjoner i kroppen. Blant annet er fysisk aktivitet den eneste måten kroppen kan kvitte seg med stresshormonet kortisol. Ikke minst vil belønningssenteret i hjernen stimuleres, slik at søtsuget senkes, påpeker Dr. Lustig.

Øyvind Hansen ser mange tar feil når de tror treningen de akkurat har gjennomgått kan forsvare inntak av næringstett drikke som restitusjon.

- Spiser du en bolle etter en times treningsøkt, er kaloriforbruket ditt allerede spist opp. Har du et vektproblem skyldes det et kalorioverskudd som er så høyt at du sannsynligvis må løpe i flere timer daglig for å veie opp for kostholdet ditt, og det sier seg selv at det går ikke, sier Hansen med referanse til den amerikanske forskningen.

Har du for eksempel spist en hvetebolle (over 300 kcal) må du løpe minst fem kilometer for å kompensere.

- Drikk vann, usøtet te og skummet melk. Spis frukt istedet for å drikke juice, og holde deg unna all ferdigmat, råder Hansen.

Les flere saker på DN Aktiv

Dette skjer dagen etter en hard økt

Slik lurer du genene til å holde deg slank

Skal fortære 15.000 kalorier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.