For å bli en god løper må du først og fremst løpe mye. I tillegg er det noen øvelser som kan hjelpe deg å bygge styrke, øke bevegelighet og redusere risiko for skader, skriver Runner's World.

Her er 6 enkle øvelser som kan gjøres overalt.

  • Leggstrekk
    Øker fleksibilitet i leggmusklene og akillessenene.
    Fordi løping er en påkjenning for leggmuskelaturen vil bedre fleksibilitet gi deg mulighet til å løpe mer og minske risiko for belastningsskader.
    Slik gjør du: Sitt på bakken med bena rett frem. Ta tak i tærne og trekk bakover. Bruk et tau eller håndkle om du ikke når tærne. Gjøres helst etter en løpetur.
  • Strekk bakside lår
    Øker fleksibilitet i de store musklene som kobler sammen rompe og knær.
    De store musklene på baksiden av låret er viktige for å få fart i løpingen.
    Slik gjør du: Ligg på ryggen med en fot flatt på bakken. Strekk den andre foten rett opp, og bruk et tau eller håndkle rundt foten for å stabilisere øvelsen. Strekk disse musklene før du setter i gang med løpingen.
  • Knebøy
    Forbedrer styrke og mobilitet i hofter og setemuskler.
    Kjernemuskelatur er viktig for løpere. Sterkere hofter gir mindre risiko for skader.
    Slik gjør du: Hold ryggen stram, men avslappet. Hold knær over tær og sett deg ned som du setter deg på en stol. Gjør dene øvelsen som del av styrketrening 2-3 ganger i uken.
  • Tøying av bekken
    Holder korsryggen stabil også når du løper.
    Mange får smerter i korsryggen ved løping. Slike ryggsmerter kan forplante seg og gi skader andre steder.
    Slik gjør du: Ligg på ryggen. Start med føttene på bakken. Ta tak bak knærne/lårene som støtte, og bruk magemusklene til å trekke beina mot brystet til du ikke kommer lenger. Gjøres helst før løping.
  • Planken
    Hjelper deg til løpe rakrygget.
    Det er lett å falle sammen i overkroppen når man begynner å bli sliten. Det fører til saktere fart. Derfor er det viktig med sterk kjernemuskelatur.
    Slik gjør du: Som en push up, men vekten din hviler på albuer i stedet for på hendene. Hold stillingen i ett minutt. Kan gjøres hver dag, men bør gjennømføres 2-3 ganger i uken.
  • Dips
    Hjelper deg til å løpe med hofter og skuldre i riktig posisjon.
    En god løpestil er å løpe med en rett linje fra føtter, gjennom hofter, skuldre, og opp til hodet. Mange luter forover, noe som gjør det vanskeligere å puste godt.
    Slik gjør du: Plasser håndflatene på en stolkant med ryggen til stolen med strake bein og helene i gulvet. Senk deg ned til armene er bøyd i 90 graders vinkel, før du skyver opp igjen. Gjøres som del av styrketreningsprogram de dagene du gjennomfører dette.

Les flere saker på DN Aktiv

Les også:
Sju øvelser for sterke ben
Tre viktige styrkeøvelser for løpere
Basisøvelser som bygger en solid kropp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.