- Vi synes NJFF har vært veldig unyansert i pressemeldingen om at rypejakten blir drevet etter en proteksjonistisk forvaltningsmodell, sier leder i utmarksavdelingen til Fefo, Einar J. Asbjørnsen.

Les saken: Ryperettigheter i retten

Han sier de bruker samme modell for forvaltning av småviltjakten som den svenske stat benytter seg av i de tre nordligste fylkene i Sverige, men at den i Finnmark er tilpasset Finnmarksloven. Finnmarkseiendommen er delt inn i 135 jaktfelt og når jakttrykket er stort i de enkelte feltene, kan rypejakta for tilreisende stoppes.

- Dette vedtaket vi kom med i 2011 ble klaget inn av NJFF til Fornyings-, administrasjons- og kirkdepartementet (Fad) der Fefo fikk medhold. At NJFF nå har stevnet oss inn for Utmarksdomstolen opplever vi som en omkamp, sier Asbjørnsen.

Generalsekretær i NJFF Espen Søylen sa til DN i går han opplever det som at sterke krefter ønsker å reservere Finnmark for finnmarkinger, og i en pressmelding på forbundets nettsider avsluttes det med at diskusjonene om ryperettighetene i Finnmark er ”av stor prinsipiell interesse å få avklart for alle landets småviltjegere og sportsfiskere, uansett om de bor i Arendal, på Alstahaug eller i Alta”

- Vi frykter konsekvensene for småviltjegere og sportsfiskere fra hele landet - både for tilreisende og for dem som bor i Finnmark, sier Søylen.

Fefo mener på sin side at forvaltingsmodellen er kunnskapsbasert og tar hensyn til rypebestanden – ikke til jegerne.

- Vi vet at det er en klar sammenheng mellom jakttrykk og andel av bestanden som skytes ut hvert år. Vi prøver å følge de nasjonale anbefalingene fra forskningen på feltet om at det ikke skal tas ut mer enn 15 prosent av bestanden årlig, og dette gjør vi blant annet ved å begrense tilgangen til rypejakt når trykket blir stort. Vår jaktfeltinndeling viser også at bruken av jaktfelt varierer sterkt. I enkelte felt har vi flest lokale jegere, mens i andre felt er det opptil 90% tilreisende jegere tidlig i jakta.

Men når jakttrykket er stort i et område, så åpner dere allikevel for at lokale kan jakte fritt?

- Nei det er feil. Adgangen for lokale kan vi også gå inn og regulere enten med å innkorte jakttider for enkeltarter eller dagskvoter, så lokale kan ikke gå rundt og skyte fritt.

Han sier det er riktig at finnmarkingen har særrettigheter til småviltjakt og sportsfiske.

- Finnmarksloven skal virke til beste for innbyggerne i fylket, og den skiller mellom finnmarkingers rett og tilreisendes adgang til småviltjakt og innlandsfiske, sier han og legger til at de ikke utestenger noen.

Alle jaktfelt er i utgangspunktet åpne for alle, men i felt der det samlede jakttrykket blir høyt kan rypejakta i enkelte jaktfelt kan stoppes for tilreisende. Dette skjer spesielt i år med lite ryper. I år gjelder det fire av 135 felt. I fjor var det om lag 10 felt som ble stengt for rypejakt. Det er omtrent 3000 registrerte jegere i Finnmark, mens i gode rypeår kan det være så mye som 5000 tilreisende jegere. Snittet ligger på 2000, påpeker Asbjørnsen.

Fefo er også sikre på at andelen tilreisende kommer til å øke i årene fremover. Spesielt fra finske jegere.

- Finnmarksloven åpner for at alle kan komme og jakte i Finnmark. Ut fra økningen i antall finlendere på fiske i Finnmark og antall finske jegere totalt, forventer vi en kraftig økning fra Finland de kommende årene også på småviltjakta, sier Asbjørnsen.

Les flere saker om jakt og fiske på DN Aktiv:

Slik kobler toppene av

Dette er de mest krevende jaktformene

- Dette skal jeg drive med til jeg må tvangsinnlegges

Se en av verdens beste fluekastere i aksjon

Løvenskiold rundlurt av skogens konge(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.