Har du brukt flere år på lesesalen er det også sannsynlig at du bruker mer tid i skiløypene. Mens 24 prosent av dem med kun grunnskoleutdanning har gått på ski i løpet av de siste 12 månedene, er andelen 66 prosent blant dem med lang universitets- eller høyskoleutdanning, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den store forskjellen har holdt seg lik lenge. I 1997 var de tilsvarende andelene 29 for dem med bare grunnskole og 67 prosent for dem med lang universitets- eller høyskoleutdanning. I 2004 var tallene 30 og 73 prosent.

Tidligere har det også blitt sett på sammenhengen mellom skiløping og det å ha hytte på fjellet.

- Særlig i de seinere 10-15 årene har det vært nokså dårlig skiføre i lavlandet østafjells. Da har det vært en stor fordel å ha tilgang til hytte på fjellet. Det er også en klar sammenheng mellom å ha tilgang til slik hytte og høy utdanning, sier Odd Vaage i SSB til DN Aktiv.

De med høy utdanning er også i større grad aktive enn dem med lav utdanning også når det gjelder jogging og sykling. Ellers er det relativt små forskjeller i aktivitetsandelen mellom disse to gruppene.

Det kommer frem av Levekårsundersøkelsen 2013, som kartlegger friluftsaktiviteter i den norske befolkningen.

Les også: Kraftig løft for styrketrening

Inntekt og trening
Utdannelse og inntektsnivå henger gjerne sammen. Derfor er det også en klar sammenheng mellom inntekt og trening, ifølge en undersøkelse Opinion Perduci gjorde på oppdrag fra Virke Trening i fjor.

I undersøkelsen er 1900 personer intervjuet om sitt forhold til trening. Svarene viser at de som tjener best også er de som trener mest. Av dem som har en årsinntekt på over én millioner kroner, svarer 69 prosent at de trener jevnlig. Blant dem som tjener under 600.000, svarer 49 prosent det samme.

– Både sosiokulturelle og sosioøkonomiske forhold spiller en rolle når det gjelder aktivitetsvaner, uttalte Anne Thidemann, bransjedirektør i Virke Trening da.

Les: Tjener mest - trener best

Birkebeinere tjener godt
Ved Høyskolen i Lillehammer ble det i 2011 publisert en undersøkelse der professor Rolf Rønningen forsøkte å kartlegge hva som karakteriserte den jevne Birkebeiner-deltageren. Svarene viste at også Birkebeineren, som stort sett er en mann, har høy inntekt. 77 prosent hadde også høyere utdannelse, ifølge forskning.no som refererte undersøkelsen.

Mer enn 18 prosent tjente over 800.000 kroner i året, og svært få tjente under 300.000 kroner. 20 prosent av de som deltok i Rønningens undersøkelse fikk forøvrig trene i arbeidstiden.

Les flere saker på DN Aktiv

Styrk kroppens grunnmur

Slik undersøkes hjertet ditt under trening

Drittlei doruller og dugnad

Når knallhard trening blir litt for hardt og lite knall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.