Mangfoldet av alpinanlegg i vårt lille land er sjarmerende stort. Spekteret strekker seg fra store turistmaskiner til dugnadsdrevne lokalanlegg. Gjennom de siste fire årene har DN testet seg frem til de 26 beste alpinanleggene i Norge.

Nummer 1: Hemsedal



Beliggenhet: Midt i Sør-Norge. Herfra er det 224 km til Oslo og 274 km til Bergen.

Alpinanlegget: 24 heiser og 52 traseer fordelt på 810 høydemeter. Totalt har anlegget 44 km preparerte traseer hvorav den lengste er 6000 meter. Høyeste punkt ligger 1450 moh. Kveldskjøring fra tirsdag til fredag.

Frikjøring: Hemsedal har gode off piste-muligheter, men det kan gå lang tid mellom hvert store snøfall. Innenlandsklimaet og forholdsvis bratt med mange terrengfeller gjør det utfordrende å vurdere skredfaren. Terrengparken har de siste årene ikke vært blant landets beste, men i år lover skistar at både park og skicross-løype skal bli bedre.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 395/320.

Nyheter: Nytt barnekonsept, skreddersydde pakkeløsninger for skiturister, nye skiveier, utbedring av snøkanonanlegget , mer ala carte-mat i alpinanlegget, forbedringer av parktilbudet og vinmonopol i sentrum.

Egner seg best for: Hemsedal er landets mest komplette alpinanlegg. Her finner alle noe de liker.





Nummer 2: Trysil



* Best barneområde

Beliggenhet: Trysil ligger i Hedmark like nord for Elverum. Herfra er det kort til svenskegrensen. Fra Oslo tar kjøreturen ca 2,5 time.

Alpinanlegget: 31 heiser og 66 traseer fordelt på 685 høydemeter. Totalt har anlegget 71 km preparerte traseer hvorav den lengste er 5400 meter. Høyeste punkt ligger 1100 moh. Kveldskjøring på tirsdager, fredager og søndager.

Frikjøring: Det meste av Trysils terreng er for slakt til at det blir virkelig god frikjøring ut av det, men terrengparken er en av landets desidert beste og får enda flere elementer i år.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 385/310.

Nyheter: Ny barnesatsning, nytt bakeri, samarbeid med Oslo Vinterpark og nye butikker i Trysil sentrum.

Egner seg best for: Barnefamilier.







Nummer 3: Oppdal



Beliggenhet: Oppdal ligger i Sør-Trøndelag rett nord for Dovre. Fra Trondheim er det 120 km til skiheisene.

Alpinanlegget: 16 heiser og 39 traseer fordelt på 715 høydemeter. Totalt har anlegget 54 km preparerte traseer hvorav den lengste er 5500 meter. Høyeste punkt ligger 1300 moh. Kveldskjøring to dager i uka.

Frikjøring: Det store arealet som er tilgjengelig fra Oppdals heiser gjør anlegget til et godt sted for off piste-elskere. I alle deler av anlegget finnes det muligheter når snøen er god. Terrengparken holder høvelig høyt nivå.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 370/300.

Nyheter: Nytt snøkanonanlegg mangedobler kunstsnøkapasiteten i Vangslia og sikrer tidlig åpning av anlegget. Planlagt åpning er 9. november hvis værgudene spiller på lag. Terrengparken flyttes til løypa med nytt snøkanonanlegg slik at det blir lettere å lage god park.

Egner seg best for: Skientusiaster i Midt-Norge som vil oppleve et av Norges aller beste alpinanlegg.





Nummer 4: Geilo



Beliggenhet: Geilo ligger i Hol kommune midt mellom Oslo og Bergen. Her er infrastrukturen bygd opp rundt turisme og bygda har lange tradisjoner for vintersport.

Alpinanlegget: 22 heiser og 39 traseer fordelt på 378 høydemeter. Totalt har anlegget 34 km preparerte traseer hvorav den lengste er 2000 meter. Høyeste punkt ligger 1178 moh. Geilo har kveldskjøring flere kvelder i uken.

Frikjøring: Geilo er dårlig på off piste, men god på park. I år åpner en helt ny terrengpark oppkalt etter den lokale helten Tiril Sjåstad Christensen, som er regjerende X games-mester i slopestyle. Geilo vil iløpet av de neste tre årene gradvis forbedre den nye ”Tirilparken” i håp om at parken vil bli en av Skandinavias beste.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 380/285.

Nyheter: Ny park og forbedrede rabatter på kjøp av heiskort utenom høysesong.

Egner seg best for: Familier som ønsker et godt tilbud til både carvingelskere, parkkjørere og langrennsentusiaster.





Nummer 5: Hafjell



* Best terrengpark

Beliggenhet: Hafjell ligger ved E6 i Øyer like nord for Lillehammer. Hytter, hoteller, jorder og skog dominerer i terrenget rundt alpinanlegget. Fra Hafjelltoppen nås et løypenett med 300 km langrennsløyper.

Alpinanlegget: 18 heiser og 32 traseer fordelt på 835 høydemeter. Totalt har anlegget 44 km preparerte traseer hvorav den lengste er 5500 meter. Høyeste punkt ligger 1030 moh. Kveldskjøring tirsdag til fredag.

Frikjøring: Hafjell er elendig på off piste, men har til gjengjeld Norges beste parktilbud. Med fire forskjellige parker finner alle skikjørere utfordrende elementer å kose seg på. I år legges en ny railpark ovenfor hovedparken slik at lengden på parken nesten fordobles.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 380/305.

Nyheter: Hafjell og Kvitfjell har fått samme eiere og får derfor felles booking- og call-senter. Heiskortene kan brukes begge steder og det vil gå gratis skibuss mellom de to anleggene på tirsdager, torsdager og lørdager. I tillegg får hovedparken snøproduksjonsanlegg og nye rail-linjer.

Egner seg best for: Familier og parkelskere.



Strandafjellet har Norges beste off piste-muligheter, og havner totalt på en 9. plass i kåringen.
Strandafjellet har Norges beste off piste-muligheter, og havner totalt på en 9. plass i kåringen. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Les også: - Nordmenn er ikke så gode på ski som de tror



Nummer 6: Voss



Beliggenhet: Voss ligger langs E16 ca halvannen time øst for Bergen.

Alpinanlegget: 11 heiser og 20 traseer fordelt på 680 høydemeter. Totalt har anlegget 40 km preparerte traseer hvorav den lengste er 6300 meter. Høyeste punkt ligger 965 moh. Kveldskjøring på onsdager og fredager.

Frikjøring: Så lenge nedbøren kommer som snø og ikke som regn har Voss fantastiske off piste-muligheter i lekent terreng. Terrengparken har vært helt grei de siste årene, men har stort forbedringspotensial.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 375/280.

Nyheter: Ny rød trase, kapasitetsøkning med 50 % i snøproduksjonsanlegget og 150 nye parkeringsplasser ved Tråstølen.

Egner seg best for: Bergensfamilier på dagstur.





Nummer 7: Hovden



Beliggenhet: Hovden ligger i Bykle kommune nord i Setesdal. Fra Hovden er det 291 km til Oslo og 212 km til Kristiansand.

Alpinanlegget: 8 heiser og 34 traseer fordelt på 420 høydemeter. Totalt har anlegget 34,4 km preparerte traseer hvorav den lengste er 3000 meter. Høyeste punkt ligger 1183 moh. Kveldskjøring alle dager foruten onsdag og søndag.

Frikjøring: Her finnes ikke svære fjellsider, men anlegget gir tilgang til mye morsomt mikroterreng. Terrengparken har overrasket alle de siste årene og det loves en minst like god park denne sesongen.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 385/315.

Nyheter: På ”Offpiste”, som er alpinanleggets nye restaurant, skal italienske kokker servere pizza fra vedfyrt ovn. Her blir det også fult afterski-tilbud. Hver fredag vil det være standup-show på Hovden.

Egner seg best for: Familier fra Sørlandet.



Kvitfjell har Norges råeste trasé i form av utforløypa fra OL i 1994.
Kvitfjell har Norges råeste trasé i form av utforløypa fra OL i 1994. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Les også: Hit kommer de mest erfarne for å måle krefter med naturen

Nummer 8: Kvitfjell



* Beste utforløype

Beliggenhet: Kvitfjell ligger i Gudbrandsdalen like ved E6. Fra Lillehammer til Kvitfjell er det 50 km.

Alpinanlegget: 11 heiser og 25 traseer fordelt på 854 høydemeter. Totalt har anlegget 29 km preparerte traseer hvorav den lengste er 3300 meter. Høyeste punkt ligger 1039 moh. Kveldskjøring på tirsdag, torsdag og fredag.

Frikjøring: Kvitfjell har god, men krevende off piste som du må lete godt etter for å finne. Terrengparken har blitt stadig bedre de siste årene og ligger nå i øvre sjikt på landsbasis.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 385/310.

Nyheter: Kvitfjell og Hafjell har fått samme eiere og får derfor felles booking- og call-senter. Heiskortene kan brukes begge steder og det vil gå gratis skibuss mellom de to anleggene på tirsdager, torsdager og lørdager. I Kvitfjell får de nytt velkomstsenter, utvidet barneområde, skiline-muligheter og flere snøkanoner.

Egner seg best for: Carvingentusiaster som vil prøve Norges råeste trase i form av utforløypa fra OL i 1994.



Nummer 9: Stranda



* Beste off piste

Beliggenhet: Strandafjellet ligger i Møre og Romsdal nord for Hjørundfjorden. Herfra er det 56 km til Ålesund (med ferge) og 516 km til Oslo.

Alpinanlegget: 6 heiser og 17 traseer fordelt på 800 høydemeter. Totalt har anlegget 47 km preparerte traseer hvorav den lengste er 3850 meter. Høyeste punkt ligger 1230 moh. Kveldskjøring på tirsdager og fredager.

Frikjøring: Strandafjellet har Norges beste off piste-muligheter. Her finner du alt fra bratte korte klippepartier til lange safte turer som krever taxitransport tilbake til anlegget. Terrengparken har det også blitt størrelse på de siste årene, men trenger mer vedlikehold og mer fokus på detaljene.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 365/295.

Nyheter: Bedre kunstsnøanlegg, skøytebane, forbedret terrengpark, mulighet for kjøp av heiskort online og ny felles bookingtjeneste.

Egner seg best for: Pudderelskere og Sunnmøringer som vil nyte egen natur uten å bruke krefter på å gå opp fjellsidene.





Nummer 10: Gaustablikk



Beliggenhet: Gaustablikk ligger i Telemark like ved Rjukan og Gaustatoppen. Fra Oslo tar det ca 2,5 time å kjøre til alpinanlegget.

Alpinanlegget: 12 heiser og 33 traseer fordelt på 550 høydemeter. Totalt har anlegget 32 km preparerte traseer hvorav den lengste er 3800 meter lang. Høyeste punkt ligger 1100 moh. Kveldskjøring på tirsdager og torsdager.

Frikjøring: I alpinanlegget finnes mange korte morsomme frikjøringslinjer. Egen billett kan kjøpes til banen som tar deg til Gaustatoppen. Herfra har du Sør-Norges mest unike frikjøring foran dine føtter. Parken er verdt et besøk og utvides i år med flere hopp og rails. Egen skicross bane finnes også.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 370/290.

Nyheter: Alpinorientering, nytt matkonsept i Skikafeen og utvidelse av terrengparken.

Egner seg best for: Carvingentusiaster og de som vil besøke Østlandets flotteste topp med ski på beina.





Nummer 11: Myrkdalen



* Størst utvikling

Beliggenhet: Myrkdalen ligger i Hordaland en 30-minutters kjøretur fra Voss. Oppe i dalen finnes ikke mye annet enn alpinanlegg, hytter, bondegårder og et hotell.

Alpinanlegget: 8 heiser og 20 traseer fordelt på 610 høydemeter. Totalt har anlegget 24,5 km preparerte traseer hvorav den lengste er 2800 meter. Høyeste punkt ligger 1060 moh. Kveldskjøring på fredager.

Frikjøring: Myrkdalen har store gode off piste-områder og ofte mye snø. Fraværet av skog gir god plass når været er godt og sikten dårlig hvis været er lumskt, men i lavere terreng finnes også morsom skogskjøring. Parken har nå ca tre hopp og 8 rails, men loves kraftig utbedret i tiden som kommer.

Priser: 50 millioner kroner er investert i en ny seksseters stolheis som gir tilgang til et område med 4 nye løyper og store frikjøringsarealer. Dette øker anleggets kapasitet med over 30 %. I tillegg står 30 nye leiligheter klare, ny barnebakke er forberedt og parken planlegges utvidet.

Nyheter: Dagskort for voksne/barn koster kr 385/285.

Egner seg best for: Frikjørere og familier fra Hordaland som ønsker en helg i fjellet.







Nummer 12: Beitostølen



Beliggenhet: Beitostølen ligger i Valdres, like sør for Jotunheimen. Herfra er det 218 km til Oslo og 324 km til Bergen. Beitostølen har 12 serveringssteder, 16 butikker og 1 vinmonopol, men bare 293 innbyggere.

Alpinanlegget: Med Beitostølen på ene siden av dalen og Raudalen på den andre tilbyr området 9 heiser og 21 nedfarter. Lengste trase er 1750 meter og det totale løypenettet er 21 km. Høyeste punkt er 1185 moh. og høydeforskjellen i alpinanlegget er 360 meter. Kveldskjøring på tirsdager og torsdager fra kl 18 til 20.

Frikjøring: I Raudalen er frikjøringen overraskende god. På Beitostølen er den tilsvarende dårlig, men her finner du til gjengjeld en morsom park.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 360/310.

Nyheter: Nytt spisested, bedre snøproduksjon og større park i Raudalen. På Beitostølen åpner nye restauranter og en bootcamp med utendørstrening hele året.

Egner seg best for: Barnefamilier som liker slakere traseer og gode langrennsløyper.



Skeikampen er et godt alternativ for familier som vil prøve noe nytt i Lillehammer/Gudbrandsdalen-området.
Skeikampen er et godt alternativ for familier som vil prøve noe nytt i Lillehammer/Gudbrandsdalen-området. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Les også: Lek for både voksne og barn



Nummer 13: Rauland



Beliggenhet: Rauland ligger i Telemark langs E-134. Avstanden til Oslo og Kristiansand er 223 km og 260 km.

Alpinanlegget: Fordelt på tre lokale alpinanlegg tilbyr Rauland 16 heiser og 43 traseer. Lengste trase er 2500 meter. Høyeste punkt ligger 1160 moh og største fallhøyde er 365 meter. Kveldskjøring på mandager, onsdager, fredager og lørdager.

Frikjøring: Alpinsenteret har bratt og spennende skogskjøring. Vierli har hatt en av landets beste parker de siste årene.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 370/290.

Nyheter: Intet nytt å melde.

Egner seg best for: Familier hvor noen vil kjøre park, andre gå ensomme turer på langrennsski i villmarka og noen kjøre preparerte traseer.







Nummer 14: Skeikampen



Beliggenhet: Skeikampen ligger vest for Gudbrandsdalen like nord for Lillehammer. Herfra er det 40 km til Lillehammer og 221 km til Oslo. Bebyggelsen består storts ett av hytter og Thon-hotell.

Alpinanlegget: 11 heiser og 17 traseer fordelt på 350 høydemeter. Totalt har anlegget 21 km preparerte traseer hvorav den lengste er 2500 meter. Høyeste punkt ligger 1123 moh. Kveldskjøring på tirsdager og torsdager.

Frikjøring: Skeikampen har en beskjeden fallhøyde, men på dager med god snø er finner du likevel morsomme frikjøringslinjer. Terrengparken har vært fornøyelig de siste årene og utvides i år med flere elementer.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 355/290.

Nyheter: Minipark for barn, utleie av fatbike, større snøproduksjonsanlegg, utvidelse av parken og større barneområde.

Egner seg best for: Familier som vil prøve noe nytt i Lillehammer/Gudbrandsdalen-området.





Nummer 15: Norefjell



Beliggenhet: Norefjell ligger ved Krøderen sør for Hallingdal. Fra Oslo bruker du halvannen time til heisene.

Alpinanlegget: 13 heiser og 26 traseer fordelt på 1010 høydemeter. Totalt har anlegget 25 km preparerte traseer hvorav den lengste er 6500 meter. Høyeste punkt ligger 1088 moh. Kveldskjøring på onsdager, torsdager og fredager.

Frikjøring: Selv om skogen er tett og terrenget ofte slakt finnes det åpninger med god off piste. Terrengparken har tatt store steg de siste årene og forbedringer vil også skje i år.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 385/310.

Nyheter: Oppgradert snøkanonanlegg og ombygging av Norefjellheisen.

Egner seg best for: Urbane østlendinger som vil ha kort vei til fjells hvor de kan oppleve Norges største fallhøyde.





Nummer 16: Oslo vinterpark



* Beste byanlegg

Beliggenhet: Oslo Vinterpark ligger ved Tryvannstårnet like ovenfor Holmenkollen på Oslos vestkant. Fra Jernbanetorget er det 15 km til skiutleien på Tryvann.

Alpinanlegget: 11 heiser og 18 traseer fordelt på 381 høydemeter. Totalt har anlegget 9 km preparerte traseer hvorav den lengste er 1550 meter. Høyeste punkt ligger 535 moh. Kveldskjøring på alle hverdager.

Frikjøring: Off piste finnes ikke her, men parken er blitt meget god. Osloborgerne har tilgang på Norges beste halfpipe, ordentlig slopestyle-trase og hopp med ulik vanskelighetsgrad.

Priser: Dagskort i helgene for voksne/barn koster kr 375/305.

Nyheter: Nytt skiverksted og utleie av randoneutsyr for de som vil prikke inn toppturformen i den nye randonetraseen. Nå blir det også mulig å kjøpe heiskort online slik at du slipper å stå i billettkø.

Egner seg best for: Osloborgere som vil sove i egen seng også på gode skidager.







Nummer 17: Narvik



* Beste utsikt

Beliggenhet: Narvik ligger innerst i Ofotfjorden, helt nord i Nordland. Nærmeste flyplass er Evenes.

Alpinanlegget: 6 heiser og 15 traseer fordelt på 888 høydemeter. Totalt har anlegget 20 km preparerte traseer hvorav den lengste er 5000 meter. Høyeste punkt ligger 1006 moh. Kveldskjøring på hverdager.

Frikjøring: Fra toppen av alpinanlegget er det drøye 200 høydemeter til toppen av Narvikfjellet. Etter 30 minutters gange har du noe av verdens flotteste frikjøring foran deg med en utsikt det ikke finnes maken til. Men terrenget er bratt og potensielt skredfarlig. Terrengparken blir bedre år for år, men når ikke opp blant de beste i landet.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 330/230.

Nyheter: Fra og med februar går pudderekspressen fra Harstad til Narvik i helgene. For kr 495 får Harstadværingene transport tur/retur og heiskort. Nytt av året er også at kunder med sesongkort i Norefjell kjører gratis i Narviks heiser.

Egner seg best for: De som ønsker seg en unik skiopplevelse med havutsikt i april.





Nummer 18: Røldal



* Mest snø

Beliggenhet: Røldal ligger i Hordaland mellom Haukeli og Odda. Herfra er det 318 km til Oslo og 189 km til Bergen (med fergeforbindelse).

Alpinanlegget: 6 heiser og 12 traseer fordelt på 500 høydemeter. Totalt har anlegget 15 km preparerte traseer hvorav den lengste er 3500 meter. Høyeste punkt ligger 1300 moh. Kveldskjøring på tirsdager, torsdager og fredager.

Frikjøring: Røldal snør ned hver vinter og tilbyr meget god off piste i bratt høyfjellsterreng. I helgene går skibussen opp og ned fra Røldal sentrum. Noe frikjørerne kan utnytte og dermed få totalt 810 høydemeter pudderkjøring på hver tur. Hvert år arrangeres Norges største frikjøringskonkurranse i Røldals brattere fjellsider. Terrengparken er ofte nedsnødd. Foran årets sesong er flere rails anskaffet.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 320/245.

Nyheter: Ferdigstillingen av ny stolheis er forskjøvet et år. Største nyhet blir derfor at Røldal i mars skal arrangere tidenes første NM i snow racer.

Egner seg best for: Pudderhunder verken er redd for bratt terreng eller dårlig sikt.



Nummer 19: Haukelifjell



Beliggenhet: Haukelifjell ligger langs E134 i Telemark, 10 km øst for fylkesgrensa til Hordaland og 16 km vest for Haukeligrend. Landskapet er storslagent og bebyggelsen beskjeden.

Alpinanlegget: Seks heiser og 16 traseer fordelt på 350 høydemeter. Totalt har anlegget 15 km preparerte traseer hvorav en lengste er 3000 meter. Høyeste punkt ligger 1216 moh. Kveldskjøring på lørdager.

Frikjøring: Snøsikkert sted med et terreng som blir veldig morsomt når snømengdene er store. Her finnes bratte flater, høyfjellsklipper og variert skogsterreng. Terrengparken er helt på det jevne. Foran årets sesong er mer av parken bygd i jord før vinteren kommer. Parken har flombelysning.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 370/290.

Nyheter: Større skibutikk og utvidet servicebygg med blant annet ny afterski-avdeling.

Egner seg best for: De som ønsker kurant heisbasert skikjøring kombinert med følelsen av å være langt til fjells.







Nummer 20: Eikedalen



Beliggenhet: Eikedalen ligger i Hordaland mellom Bergen og Norheimsund. Iløpet av de 50 minuttene det tar å kjøre fra Bergen sentrum kommer du godt ut av byen og opp i vakkert fjellterreng.

Alpinanlegget: 8 heiser og 13 traseer fordelt på 470 høydemeter. Totalt har anlegget 15 km preparerte traseer hvorav den lengste er 2,3 km lang. Høyeste punkt ligger 920 moh. Kveldskjøring fra tirsdag til fredag.

Frikjøring: Ingen andre bynære alpinanlegg har så god off piste som Eikedalen. Her ligger morsomt, men slakt terreng direkte tilgjengelig fra heisen. Brattere terreng kan nås om du går, men disse områdene er skredfarlige. Parken er helt grei og egner seg best for de yngste atletene.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 320/260.

Nyheter: Gratis wifi i alle varmestuer, ladestsasjoner for elbiler og tre nye rails til parken. I sommer er det investert 4 millioner kroner i ny tråkkemaskin og forbedring av de eldste heisene samtidig som det arbeides med en ny trase fra Fjellheisen og ned til Bergensløypen.

Egner seg best for: Skiglade bergensere.





Nummer 21: Kongsberg



Beliggenhet: Skisenteret ligger i det gamle gruveområdet ovenfor Kongsberg i Buskerud. Hit er det kort reisevei fra Drammen, Notodden og de store Telemark-byene.

Alpinanlegget: 7 heiser og 9 traseer fordelt på 330 høydemeter. Totalt har anlegget 10 km preparerte traseer hvorav den lengste er 2200 meter. Høyeste punkt ligger 565 moh. Kveldskjøring hver dag.

Frikjøring: I alpinanlegget er det dårlige off piste-muligheter. Parken har de siste årene vært god, men forrige sesong ble kvaliteten dårligere.

Priser: Dagskort i helger og på røde dager for voksne/barn koster kr 370/310.

Nyheter: Ny begynnerbakke og nystartet bussforbindelse mellom Kongsberg knutepunkt og Kongsberg skisenter gjør det enkelt å ta seg til skibakken uten bil. Bussen går hver time alle dager frem til kl 21:20.

Egner seg best for: De som ønsker å temme skiabstinensene med kveldskjøring på hverdager.





Nummer 22: Bjorli



* Åpner tidlig

Beliggenhet: Bjorli ligger sør for Dovre. Fra Molde er reisetiden to timer mens den fra Oslo er 5 timer. Bjorli er et snøhull av dimensjoner og er vanligvis et av de første anleggene som åpner for sesongen.

Alpinanlegget: Seks heiser og 11 nedfarter fordelt på 680 høydemeter. Totalt har anlegget 19,6 km preparerte traseer hvorav den lengste er 3,8 km. Høyeste punkt ligger 1250 moh. Kveldskjøring på onsdager og fredager.

Frikjøring: Selv om Bjorli ofte snør ned er terrenget litt for slakt til at off piste-entusiastene kan juble hemningsløst etter en skidag på Bjorli. Terrengparken har mange elementer og er en kilde til mye moro.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 370/310.

Nyheter: 23 nye snøkanoner gjør at traselengden som blir dekket av kunstsnø øker med 800 meter.

Egner seg best for: De som ønsker en tidlig start på sesongen.





Nummer 23: Sauda



Beliggenhet: Sauda ligger øst for Haugesund og sør for Folgefonna. Herfra er det 112 km til Haugesund og 365 km til Oslo.

Alpinanlegget: 5 heiser og 11 traseer fordelt på 500 høydemeter. Den lengste traseen er 6000 meter og høyeste punkt ligger 850 moh. Kveldskjøring på tirsdager, torsdager og fredager.

Frikjøring: Selv om ikke fjellet er det største har Sauda mye morsom frikjøring både i skogen og i høyden hvor storfjellsfølelsen er nærværende. Parken er lovet et løft denne sesongen.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 310/240.

Nyheter: Parken ligger i nytt område og har mange nye elementer.

Egner seg best for: Rogalendinger som ønsker et variert skitilbud.





Nummer 24: Meråker



Beliggenhet: Meråker i Nord-Trøndelag ligger 80 km fra Trondheim I retning svenskegrensen. Her finnes et fantastisk langrennstilbud like i nærheten av alpinanlegget.

Alpinanlegget: 6 heiser og 13 traseer fordelt på 440 høydemeter. Totalt har anlegget 12 km preparerte traseer hvorav den lengste er 2400 meter. Høyeste punkt ligger 600 moh. Kveldskjøring på tirsdag og fredag.

Frikjøring: På gode dager har Meråker morsom off piste selv om skogen er tett og helningen mange steder litt slak. Terrengparken har et par hopp og noen rails, men kan ikke måle seg med landets beste parker.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 320/240.

Nyheter: Nytt skileikområde og nytt skitau for barn.

Egner seg best for: Innbyggere I Nord-Trøndelag som ikke vil reise langt for å stå på ski.





Nummer 25: Tyin-Filefjell



Beliggenhet: Alpinanlegget ligger oppe på fjellet midt mellom Fagernes og Lærdal. Herfra er det ca 250 km til både Bergen og Oslo.

Alpinanlegget: 6 heiser og 12 traseer fordelt på 450 høydemeter. Totalt har anlegget 17 km preparerte traseer hvorav den lengste er 3000 meter. Høyeste punkt ligger 1280 moh. Kveldskjøring på fredager.

Frikjøring: Filefjell skulle gjerne hatt litt brattere terreng, men her finnes likevel mye morsom off piste.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 335/270.

Nyheter: Terrengparken utvides, barneområdet får flombelysning og forbedret ski in-ski out til Filefjellstuene som gir lettere tilgnag til AfterSki pub i Tørrisheisen.

Egner seg best for: Familier som ønsker seg langt til fjells når de skal på skiferie.





Nummer 26: Hallingskarvet



Beliggenhet: Hallingskarvet skisenter ligger i Sudndalen like nordøst for Hallingskarvet. På veien mellom Ål og Gol i Hallingdal svinger du av til riksvei 50 og følger den i 20 minutter for å komme til Sudndalen. Dette er et tynt befolket område med mange hytter og noen hotellmuligheter.

Alpinanlegget: Tre heiser og 9 traseer fordelt på 509 høydemeter. Totalt har anlegget 17 km preparerte traseer hvorav den lengste er 3000 meter. Høyeste punkt ligger 1244 moh.

Frikjøring: Selv om anlegget ikke er så stort byr det på særdeles morsom skogskjøring når snøforholdene er dype. Parken er liten, men god. Norges beste freestyle-utøver gjennom tidene, Andreas Håtveit, er ofte å se i parken.

Priser: Dagskort for voksne/barn koster kr 330/260.

Nyheter: Afterski-saloon med plass til 100 mennesker som vil være åpen i helgene. Le-vegg ved begynnerheisen slik at foreldre kan stå i le å følge med på barna sine. Mulighet for felles heiskort med Geilo og Ål. Hermon Høyfjellssenter, som er nærmeste hotell har flotte nybygde spisefasiliteter.

Egner seg best for: De som vil oppleve Hallingdals mest sjarmerende alpinanlegg.



Les flere saker på DN Aktiv

Trening kan gjøre vondt verre

Trente hardt - fikk hjerteinfarkt

- Nordmenn er ikke så gode på ski som de tror

Norges beste langrennsområder

Færre snødøgn i Oslo gir OL-bekymring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.