Hvile er like viktig som selve treningen, men det kan være vanskelig å finne den riktige balansen. Mens mosjonistene ofte overkompenserer restitusjonsbehovet, risikerer supermosjonisten å lide under for lite restitusjon. Det er likevel i begges interesse å restituere så raskt som mulig for å bli klar for en ny økt og få fremgang i treningen.

– Når man trener, utsettes kroppen for stress. I etterkant jobber organismen for å tilpasse seg og takle det stresset enda bedre, denne perioden kaller man restitusjon. Det er for eksempel stor forskjell på restitusjonsbehovet etter et skirenn og en maraton, selv om det er samme distanse. Fordi løping forårsaker større ødeleggelser i muskulaturen vil man etter en maraton ha behov for en restitusjonsfase på én eller flere uker, sier Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Han har doktorgrad i idrettsfysiologi med vekt på feltene restitusjon og tilpasninger til styrketrening.

Overdriver energibehovet

En nyere artikkel publisert i forskningstidsskriftet Informa Healthcare viser at visse typer mat kan bidra til å effektivisere restitusjonen. Det viste seg at melk, kirsebær, blåbær og granateple kombinert med karbohydrater, proteiner, antioksidanter og betennelseshemmende mat hadde en positiv effekt på gjenoppbyggingen av muskler etter en treningsøkt.

Små ødeleggelser i muskulaturen er en ting som skal restitueres, men energilagrene skal også fylles. Er man på turer med en varighet på to timer eller mer tømmes energilagrene.

På lav intensitet henter kroppen energi fra fettlagrene. Det er her mosjonisten ofte har en tendens til å overdrive energibehovet.

– Mosjonisten har ikke store problemer med restitusjon, man kan spise normalt og gjøre dagligdagse ting, supermosjonisten derimot kan slite. De trener ofte på et nivå opp mot toppidrettsutøvere, og med jobb og familie får de ikke like mye tid til å hente seg inn igjen. Da er det blant annet viktig å fylle på med karbohydrater rett etterpå, som sportsdrikker og Yt-produkter. Jeg vil ikke si det er så viktig for mosjonisten, det holder å spise et vanlig måltid, hevder Raastad.

Søvn er viktig

Ifølge Raastad er det den sammenhengende dype søvnen som er viktigst for restitusjonen, der oppstår det ofte utfordringer for supermosjonisten.

– Forskning har vist at trening sent på kvelden påvirker inn­sovningsfasen. Det tar lengre tid for kroppen å komme til innsovningsfasen, dermed får man mindre av den dype søvnen dersom man skal opp igjen klokken seks, sier Truls Raastad.

– Det sies at man behøver åtte timer søvn, men det viktigste er den sammenhengende søvnen, og den bør gjerne være på fem–seks timer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.